Tre ting (og litt mer) jeg lærte om workshop-ledelse

Vi i Junior Consulting var nylig så heldige å få besøk av Tobias Wulvik i UX- og tjenestedesignstudioet Umble. Tobias holdt kurs for oss i workshop-ledelse, og introduserte ivrige workshop-spirer for tips og triks vi tar med oss videre når vi jobber sammen for å løse spennende utfordringer internt og for våre klienter. Vi oppdaget til og med at mange av de mest sentrale aspektene ved workshop-ledelse også kan være nyttige å ta med seg i hverdagen.

Ida Hernes
Junior Consulting
3 min readOct 28, 2021

--

Kurs i workshop-ledelse med Tobias Wulvik i Umble. Illustrasjon av Umble

Workshopens fem prinsipper
For en gjeng nysgjerrige konsulenter med variert kjennskap til workshop-ledelse fra tidligere, var de fem workshop-prinsippene et godt sted å begynne. Workshopens første prinsipp går ut på å planlegge workshopen steg for steg — ikke et eneste minutt skal etterlates til tilfeldigheter. Andre prinsipp baserer seg på at det som diskuteres bør visualiseres. Ved å benytte enkle hjelpemidler som post it-lapper eller whiteboard til visualisering, skaper man en felles forståelse av det som diskuteres slik at alle kan være med på å utvikle smarte idéer. Tredje prinsipp kalles «jobb alene, sammen» og handler om at hver enkelt løser en oppgave på egen hånd før man diskuterer løsninger sammen i gruppen. Prinsipp nummer fire går ut på å skille mellom ulike faser i tankeprosessen, der man begynner i en divergerende fase hvor mulighetsrommet åpnes og deretter går over i en konvergerende fase hvor det snevres inn. Femte og siste prinsipp handler om at alt skal skje på tid; dersom man legger inn litt (men ikke for mye) tidspress, øker formodentlig prestasjonen til deltakerne. Med disse prinsippene ferskt i minnet, var vi mer enn klare for å dykke dypere ned i ett av workshop-verdenens rammeverk og høre ekspertens tips og triks til hvordan man lykkes i en workshop.

Visualisering av idéer er ett av workshopens fem prinsipper. Illustrasjon av Umble

De fire C-er i workshop-verdenen
Som konsulentselskap kjenner vi godt til ulike rammeverk for arbeidsmetodikk og presentasjonsteknikk. For meg var imidlertid workshopens fire C-er ukjente før kurset. Tobias lærte oss at workshopens fire C-er beskriver en naturlig overgang mellom ulike faser i workshopen, der hensikten er å få frem og videreutvikle den eller de beste idéen(e). Dette gjør man ved å samle mest mulig informasjon om problemstillingen (collect), velge hvilken idé man ønsker å prioritere (choose), skape selve idéen (create) og sørge for at idéen gjennomføres i etterkant av workshopen (commit). Etter kurset med Umble er vi i Junior Consulting glade for å ha stiftet bekjentskap til nok et nyttig rammeverk. Dette rammeverket skal vi definitivt ta i bruk neste gang vi skal lede en workshop, eller like gjerne i andre situasjoner hvor målet er å la kreativiteten få fritt spillerom.

Commit er den siste av workshopens fire C-er. Illustrasjon av Umble

Tips og triks til nysgjerrige fasilitator-spirer
Det var også gull verdt å få noen eksperttips til hvordan man som fasilitator kan bidra til å få maksimal effekt ut av en workshop. Å ta rollen som fasilitator handler om å legge til rette for at kreative idéer og løsninger kan blomstre. Tobias trakk blant annet frem trygghet som et nøkkelpunkt for en suksessfull fasilitator. Å skape en sosial og åpen atmosfære hvor deltakerne vet hva man ønsker å oppnå og ser at man som fasilitator er trygg i rollen, er ifølge eksperten en suksessoppskrift. Her kan for eksempel en gøyal oppvarmingsøvelse bidra til å sette deltakerne i ønsket stemning og øke kreativiteten. Tobias trakk også frem viktigheten av å gi hint fremfor svar; som fasilitator er oppgaven ikke å delta mest mulig selv, men heller å fasilitere.

Dette siste punktet henger i stor grad sammen med det som kanskje er fasilitatorens (og etter mitt skjønn også deltakerens) viktigste rolle: å få frem det beste i andre, både kolleger og klienter - noe vi i Junior Consulting jobber for å få til hver dag!

--

--