3 conclusions sobre els resultats de l’1-O a Tiana

1. A Tiana hi ha una àmplia majoria independentista

No és cert que la cosa està empatada, com diu l’exalcalde Vallespinós al seu blog. És una aberració tècnica agafar tot el cens i comptar com a vot del ‘no’ tota l’abstenció. És evident que el ‘no’ va boicotejar el referèndum i que els resultats de l’1-O no ens donen un reflex real sobre el conjunt del cens, però en cap cas la conclusió pot ser que tots els que no van anar a votar l’1-O haurien votat ‘no’ en un referèndum acordat. Per començar, en cap comici la participació mai és del 100%.

En segon lloc, entre els abstencionistes de l’1-O i possibles votants en un eventual referèndum acordat segur que hi ha una majoria de ‘no’ però també hi hauria vots en blanc i també vots del ‘sí’ no mobilitzats l’1-O. Perquè els resultats de l’1-O a Tiana s’acostessin al 50% del ‘no’ caldria sumar 2.992 vots del ‘no’. Això vol dir augmentar la participació en 2.992 votants tianencs més (això ens situaria en la molt improbable participació del 95,8%) i que tots aquests nous votants, tots, votessin ‘no’.

Per saber el suport del ‘sí a Tiana, el referent més proper que tenim és el 27-S, les famoses eleccions plebiscitàries. Si excloem els vots de Catalunya Sí que es Pot (que no es va decantar pel ‘sí’ ni pel ‘no’), el ‘sí’ (suma de vots JxSí i CUP) arriba al 68,9% dels vots. Fins i tot comptant tots els vots de CSQP com a ‘no’, les opcions del ‘sí’ obtenen un 63,8%.

2. La decisió de l’alcaldessa de no cedir locals va fer caure la participació i va perjudicar el ‘sí’

El fet de tenir un sol col·legi electoral allunyat del centre del poble per la negativa de l’alcadessa a cedir la Biblioteca o l’Escorxador va fer que es mobilitzessin menys vots del ’sí’ que als municipis veïns.

Només cal comparar-ho altre cop amb els resultats del 27-S. Entre el 27-S i el 10-O a Tiana es perden prop de 400 vots del ‘sí’, tot i que el cens augmenta en prop de 100 persones.

Això no passa als pobles veïns. Podem fer el següent exercici: agafem els vots del ‘sí’ del 27-S sobre el total del cens i els comparem amb els vots del ‘sí’ de l’1-O sobre el total del cens.

Tiana: 54,5% (27-S) vs. 47,9% (1-O).

Tiana és l’únic dels municipis veïns on la proporció de vots del ‘sí’ sobre el total del cens cau respecte el 27-S.

Montgat: 37,4% (27-S) vs. 46,2% (1-O)
Badalona: 23,3% (27-S) vs. 29,2%) (1-O)
Alella: 50,8% (27-S) vs. 53,9% (1-O)

És cert que la comparativa amb el 27-S no és exacta, justament perquè els vots de CSQP no es poden computar al ‘sí’ o el ‘no’ i la penetració d’aquesta força no és la mateixa a tots els municipis. Un dels comportaments interessants de l’1-O a Badalona és que molts comuns van anar a votar l’1-O i molts ho van fer pel ‘sí’.

3. La participació no és tan baixa

Tenint en compte les condicions de l’1-O (imatges de policies pegant ciutadans des de primera hora, cues pel bloqueig d’internet, votació allunyada del centre del poble), un 51% és una participació prou digna. Només recordar que el referèndum sobre de la Constitució Europea obté una participació a Tiana del 44,4%. I que la participació en les eleccions municipals molts cops tampoc ha arribat al 60%. A les municipals del 2007, per exemple, la participació a Tiana és del 57,4%.