A Tiana no insultem, a Tiana demanem diàleg

1- Ni humilitat, ni diàleg

Sabeu que discrepo de la manera de fer de l’alcaldessa Esther Pujol. Que sovint critico la seva falta de diàleg. L’incompliment permanent d’allò que ella mateixa va prometre en el seu discurs d’investidura, quan va dir allò que “hem de ser sensibles a la demanda de canvis en l’estil de governar, d’introduir més encara la transparència, l’escolta activa, la proximitat, la participació pública i els comportaments ètics a la cultura de les institucions públiques, també i sobretot les municipals”. I quan va dir: “Guanya la humilitat i la flexibilitat; perden la supèrbia i el dogmatisme. I això també val per la nova política… que haurà d’entendre que per governar es imprescindible negociar suports de manera permanent i construir relacions sòlides amb la resta de forces polítiques. L’adamisme i el prejudici — a l’adversari, al rival o a l’ex soci — ja no crea ni majories ni aliances. Les majories es pacten; ja no es guanyen”.

Tot allò era mentida. Ho hem vist cada un dels dies que ha governat.

2- Ha explicat a tot el país que el poble som intolerants (i és fals) i s’ha inventat insults que no ha rebut.

Però aquests dies la cosa ha anat més enllà. Ara ja sento vergonya de la meva alcaldessa. Per oposar-se al mandat del ple municipal, que l’obliga a cedir els locals municipals per al referèndum de l’1 d’octubre. Però, sobretot, per la imatge falsa del poble de Tiana que ha venut a través de TV3 quan ha dit allò que l’insult més “suau” que ha rebut és “rata”.

La notícia amb les declaracions d’Esther Pujol ha estat hàbilment mogut pel compte de Twitter del PSC, amb més de 94.000 seguidors.

Tiana és un poble obert, serè, dialogant. Els veïns i veïnes tenen tot el dret a xiular un representant públic si consideren que no respecta la voluntat de la majoria expressada al ple municipal, màxima expressió democràtica de la vila. Esther Pujol ens ha fet passar a tots els veïns i veïnes com a intolerants. I això és mentida. Sí, hi ha moltíssimes crítiques cap a la seva decisió política, es poden llegir al mur de Facebook –on s’hi pot llegir un únic insult, el que surt al titular de la notícia tuitejada pel PSC.

Que quedi clar, aquí els únics amenaçats són els més de 700 alcaldes investigats per voler cedir els locals. Encara no hem sentit cap missatge de suport de l’alcaldessa.

“M’estic trobant moltíssima gent de Tiana que em diuen que ‘estem amb tu, però no ens atrevim a parlar perquè tenim por”, s’ha limitat a dir l’alcaldessa.

3- Un alcalde no pot negar la política: cal debatre, mirar d’arribar a acords.

L’alcaldessa s’està trobant ara amb les conseqüències de la seva manera de governar. Els únics espais de trobada amb la resta de grups de l’oposició –tret del PP, amb qui pacta cada any els pressupostos– són els que obliga la llei: el ple i les comissions informatives. I prou. No hi ha més diàleg. No hi ha més política.

Com que l’alcaldessa ho va fer al ple –és una vergonya que es reveli una conversa privada al ple–, publicaré el missatge sencer que li vaig enviar a l’Esther Pujol per Whatsapp –després de trucar-la i que no m’agafés el telèfon– per mirar de trobar un acord discret sobre l’1-O que no la comprometés en excés davant Iceta i Sánchez, però que permetés disposar els locals de sempre.

No va contestar-lo.

Després de diverses reunions del Consell de la Transició Nacional de l’Ajuntament de Tiana i de no obtenir cap pista de la decisió de l’alcaldessa, davant la necessitat d’obtenir una resposta perquè el Govern pugués tancar el cens i les targetes censals, vam decidir portar la qüestió al ple municipal del 12 de setembre en forma de moció. El text és conegut: l’Ajuntament “atendrà i complirà les normes” del Parlament i el Govern sobre l’1-O.

“Pugeu, que el consistori som tots”, ens va dir a l’oposició divendres durant el pregó de la festa major. Consistori som tots per sortir al balcó, però per res més. A Tiana no es fa política perquè l’alcaldessa no té cap mena de respecte per l’oposició, ni ganes d’arribar-hi a cap acord.

4- Més democràcia.

Aquesta és la meva intervenció en el ple de dimarts 12 de setembre demanant que posi les urnes l’1-O.

Essencialment aquesta moció que hem presentat parla de democràcia.
Democràcia per votar.
Estem defensant el dret a vot dels veïns i veïns de Tiana. El dret a expressar-se sobre el seu futur. De la manera com es decideix a totes les democràcies del món. Amb el vot. Amb l’urna.
Democràcia també pel que significa respectar les decisions del Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat. Som una nació i nosaltres decidim.
Som una nació perquè així ho ha decidit el Parlament en nombroses resolucions. La més important. L’Estatut del 30 de setembre del 2005 votat per 120 vots a favor i 15 en contra (després retallat com és sabut pel ribot del Congrés i per la desgraciada sentència del TC), aquell Estatut original fruit del consens de totes les forces també el PSC, (recordem que només hi va votar en contra el PP) aquell estatut deia en l’ARTICLE 1: Catalunya és una nació.
Som una nació, nosaltres decidim. Som sobirans i a qui hem d’obveir és al Parlament de Catalunya.
Democràcia. Democràcia és votar. Democràcia és respectar el Parlament.
Democràcia també és respectar el mandat del ple municipal, senyora alcaldessa. Aquesta moció s’aprovarà per 8 vots a favor i 5 en contra. Per una amplíssima majoria. Que vostè haurà de respectar.
Tenim un ple –ara es veurà– que defensa la democràcia i la sobirania del Parlament de Catalunya. Perquè tenim un poble, el poble de Tiana, que defensa la democràcia i la sobirania del Parlament de Catalunya.
Li recordo els resultats de les eleccions plebiscitàries del 27-S a Tiana.
Són claríssims.
Els partits del sí. Ja no només del referèndum. Els partits del sí sumen un 63% (3.536 vots).
PSC sap quants vots va obtenir?: 428 vots (7%)
Són resultats que no deixen cap marge de dubte.
Els locals municipals, senyora alcaldessa, no són seus. Vostè els administra. Però són del poble de Tiana. I el poble de Tiana té molt clar que està al costat de la democràcia, al costat del Parlament i del Govern de la Generalitat. El poble de Tiana vol votar com sempre, senyora alcaldessa.
Vostè ha d’escollir si està al servei dels seus veïns i veïnes. De l’interès general. O al servei de l’aparell del seu partit. El poble, senyora alcaldessa, o Iceta. El poble, o Pedro Sánchez. Vostè ha d’escollir.
Perquè el dilema és aquest. No posi la seva carrera política i els seus legítims interessos de fer carrera dins el PSOE per davant de l’interès general, del clam que li fan els veïns i veïnes de Tiana. Un alcalde es deu als seus veïns, no a l’aparell del seu partit dirigit des de Madrid.
Crec que és molt evident això que li diem. Això és una lluita democràtica i la volem de debò, la democràcia, senyora alcaldessa, tota sencera.
Aquesta moció l’obliga. I fins i tot, jo diria, que la protegeix. Perquè vostè no té alternativa a obeir el mandat del ple. No hi ha alternativa a això. Vostè estarà protegida pel ple.
Senyora alcaldessa, també li volem demanar que doni llibertat de vot en la votació d’aquest punt. Perquè és públic que dels 4 regidors del PSC n’hi ha que votaran l’1 d’octubre i que votaran que sí.
Al marge de la decisió que prengui després d’aquest ple. Voldríem deixar clara una cosa:
A Tiana es votarà. Ens deixi o no ens deixi. Estem fent tot el possible per garantir el dret dels ciutadans de Tiana de pronunciar-se democràticament sobre el seu futur. Als que volen votar que sí i els que volen votar que no.
Li hem estalviat la feina. Diverses forces polítiques fa setmanes que treballem de manera discreta amb el Govern de la Generalitat perquè es posin les urnes. Si no és als locals de sempre, serà en locals alternatius propietat de la Generalitat. A Tiana es votarà.
Encara no s’ha pronunciat sobre el tema púbilcament. Cap dels grups de l’oposició ha aconseguit parlar amb vostè aquests dies. Però si el problema és que vostè personalment no vol córrer cap risc, sap que hi ha moltes maneres de fer-ho. No cal signar res. No cal dir res públicament. Pot delegar l’alcaldia. Ho pot fer encara al primer tinent d’alcalde, perquè encara ho és. O fins i tot pot delegar la competència per unes hores a un regidor de l’oposició. Nosaltres ens hi oferim.
Hem de ser capaços d’oferir totes les garanties democràtiques l’1 d’octubre. Disposar dels espais de sempre és important perquè volem votar com sempre. Perquè en aquest referèndum hi hagi la màxima participació possible.
Reflexioni amb el que ha vist avui. Té unes hores per repensar-s’hi.
Vull aprofitar aquesta intervenció per remarcar la valentia de dues dones. Les alcaldesses de les poblacions veïnes de Badalona i Montgat. Dolors Sabater i Rosa Funtané. Que han decidit, malgrat els riscos, les amenaces i la por perfectament comprensible, posar-se del costat del seu poble, de la seva gent.
Senyora alcaldessa. Acabo.
El ple és la màxima expressió democràtica del poble. El ple escull l’alcalde. I el ple li diu avui a l’alcaldessa que ha d’atendre a la voluntat de la majoria del poble de Tiana i la voluntat de la majoria del poble de Catalunya. No ens falli. Gràcies.