Weten of het bier koud staat met koelkast 2.0

Kaliber
Kaliber Interactive
3 min readMar 20, 2019

Tijdens onze vrijdagmiddagpresentaties drinken wij graag een lekker koud biertje. Het is dan natuurlijk wel handig om van tevoren te weten of er nog bier koud staat. Om dit te controleren kun je natuurlijk zelf naar de koelkast lopen, maar het is nog veel makkelijker om dit van achter je bureau te kunnen checken! Daarom hebben we staathetbierkoud.nl gemaakt. Op deze site kun je zien hoeveel kratten en/of flesjes bier er in de koelkast koud staan.

De techniek van de slimme koelkast

Het brein van de koelkast is een Arduino, een van de bekendste Rapid prototype boards. In de koelkast zijn een temperatuursensor en een weegschaal aanwezig. De temperatuursensor zorgt ervoor dat we zeker weten dat het bier ook écht koud staat. Met de weegschaal wegen we de hoeveelheid bier. Er is gekozen om een weegschaal te gebruiken, omdat hier vier gewichtsensoren in zitten. Samen detecteren de sensoren ongeveer een gewicht van 150 kilo. Met een HX711-module lezen we de sensoren van de weegschaal uit met een Arduino. Deze module is nodig omdat het bestaande signaal van de weegschaal veel te zwak is om door de Arduino te worden ontvangen.

Op de Arduino zit een ethernetshield, welke de verbinding met het internet regelt door het aansluiten van een internetkabel. De Arduino stuurt zijn data (gewicht en temperatuur) vervolgens naar een database waar deze data wordt opgeslagen. In de eerste versie maakten we gebruik van een wifi-module, maar deze is vervangen door het ethernetshield, omdat de wifi-module vaak geen verbinding wilde maken met de wifi.

Een beetje koelkast 2.0 kan niet zonder internet.

Om de data uit de koelkast op te slaan, maakten we een API. Deze API kun je later ook weer gebruiken om andere data uit de koelkast op te halen. Op dit moment beperkt de API zich tot óf en hoeveel bier er in de koelkast aanwezig is. Later willen we hier een historie van de koelkast aan toevoegen, zodat je door een jaar heen kunt kijken hoeveel bier er gedronken is. Met deze data kunnen we ook visualisaties maken of andere analyses op los laten, zoals in welke maand het meeste gedronken is.

Wegen in de ‘nieuwe’ eenheid bier

In het geval van de bierkoelkast wordt de data van de weegschaal uitgelezen door een Arduino. Hiermee kun je alleen moeilijk bepalen hoeveel biertjes een kilo is. Dit hebben we opgelost door een biertje, een volle krat en een lege krat te wegen. Op deze manier weet je alsnog hoeveel biertjes er ongeveer in de koelkast staan.

De koelkast is helemaal klaar voor de vrijdagmiddagpresentatie!

Het grootste probleem op dit moment is het bepalen of er lege flesjes of misschien zelfs een heel leeg krat in de koelkast staan. Het leuke aan het gebruiken van de eenheid bier is dat je nu van allerlei objecten het gewicht aan kunt geven in de eenheid flesjes bier.

Hoeveel bier weeg jij?

Eindeloze mogelijkheden!

Aan dit project willen we nog een alarm-mechanisme koppelen waardoor je een waarschuwing krijgt als het bier bijna op is of de temperatuur te hoog oploopt. Misschien is het maken van een webhook, zodat je IFTTT aan de koelkast kunt koppelen, ook wel een leuke toevoeging. Verder willen we nog graag de manier waar op het bier wordt gedetecteerd aanpassen. In plaats van een weegschaal, die weegt hoeveel bier er aanwezig is, kun je bijvoorbeeld ook een camera gebruiken dat bierdopjes telt. Zo kun je veel exacter zeggen hoeveel flesjes er in de koelkast staan.

Heb jij interesse om iets te maken met de API van de koelkast? Of wil je misschien zelf ook een koelkast die aan het internet verbonden is voor geautomatiseerde boodschappenlijstjes bijvoorbeeld? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we jouw wensen met betrekking tot het Internet of Things bespreken!

👉 www.kaliber.net

Gepubliceerd op 6/11/2016

--

--

Kaliber
Kaliber Interactive

Kaliber. Digitaal bureau voor intensieve interactie. Posts van medewerkers van Kaliber vind je hier: medium.com/kaliberinteractive