En ode til junioren

Vi blir stadig flinkere til å skryte av hverandre. Men ofte blir de mest dominerende, dyktigste og mest erfarne de som høster mesteparten av skrytet. Det er derfor på tide å dele ut velfortjent skryt til deg som er fersk i bransjen vår, som nylig har tatt utdannelse. Teamet, og produktene vi leverer, blir bedre av at nettopp du er med!

Siv Midtun Hollup
Kantega
3 min readJan 8, 2021

--

Fem dyktige og kreative juniorer

Juniorer er fulle av entusiasme. Ingenting er umulig, motet og villigheten til å prøve nye ting er på topp. Der mer erfarne folk ser problemer, ser junioren muligheter. Jeg kjenner selv på at jeg innimellom lar være å foreslå en viss type løsning eller et nytt rammeverk fordi jeg ikke kjenner godt nok til det, eller fordi jeg ser at det kanskje en gang muligens kan bli noen utfordringer. Der en senior lar være å foreslå fordi idéen oppfattes som et forslag eller fordi det ikke er like gjennomtenkt som en anbefaling burde være, er det trygt for junioren å komme med idéer.

Det å ha kapasitet til å prøve mange nye ting og gå på med friskt mot er uvurderlig i et team. Det er selvsagt ikke slik at ingen andre har den egenskapen, men den er ofte mer fremtredende hos nyutdannede. Du kommer ofte inn med ny teknologi du har prøvd bare fordi det så kult ut, og er ikke bundet til hvordan alt var før. Siden du har en helt annen kontekst og nettverk enn senioren, dukker gjerne andre typer løsninger opp.

Ferske øyne er alltid verdifullt i et prosjekt — det tvinger oss til å vurdere om de valgene vi tok i fortiden fortsatt er gode valg. Først må vi klare å forklare hvordan alt henger sammen. Deretter må vi forklare hvorfor dette er en bra løsning og hva det gir oss. Ikke for å kritisere valg tatt i beste mening den gang da, men for å validere at de fortsatt er gode valg. Gitt tempoet i utviklingsbransjen er det godt å gjennomgå valg tatt i fortiden, rett og slett fordi verden endrer seg så fort.

En junior bidrar til å hindre unødig kompliserte løsninger. Hvis det ikke går an å forklare tanken bak en løsning, er det mer sannsynlig at løsningen er uforståelig heller enn at du ikke er flink nok. Et velfungerende team med en junior kan validere idéene sine og sjekke at det henger sammen. Noen ganger trenger vi kompliserte løsninger, men de er like smertelige å forholde seg til for deg som kommer inn i et nytt prosjekt som for en junior.

Det jeg kanskje liker best med deg, som enda ikke kan noe særlig om domenet du nettopp har begynt å jobbe med, er at du stiller alle de gode, basale spørsmålene. Ofte er dette spørsmål seniorer og domeneeksperter ikke har tenkt på, ikke føler seg komfortabel med å stille eller spørsmål som vi antar er selvsagte (men som veldig ofte ikke er det). Det fører til nyttige diskusjoner på nivået “hva holder vi egentlig på med” og “hva er målet?” som alle team bør ha i fokus når de løser problemer.

Siden en junior har begrenset erfaring og kunnskap, er det naturlig å stille fundamentale spørsmål, enten det gjelder arbeidsmetode, organisering, domene eller teknologi. Skiftet mot å sette pris på slike spørsmål og de diskusjonene de fører til, gjør oss bedre rustet til å løse de rette problemene.

Jeg lærer daglig noe av alle på teamet mitt, inkludert den med kortest fartstid i bransjen, og det håper jeg du gjør også! Selvsagt finnes det situasjoner der vi også trenger å se på hvilke utfordringer som følger med nye muligheter, men la oss alle tørre å stille spørsmål og komme med nye idéer. Og til deg som er fersk i bransjen: still alle spørsmålene dine og kom med ideene, de er mye verdt. Velkommen! Og godt nyttår!

--

--