Tverrfaglig problemløsning for innovasjon

Kristin Wulff
Kantega
Published in
2 min readDec 10, 2018

Vi har lenge hatt en viss tverrfaglighet i teamene våre, men vi har ikke alltid tverrfaglig problemløsning. Med tverrfaglig problemløsning menes at man får presentert et problem/noe man ønsker at skal være annerledes, og så jobber teamet sammen for å finne den beste løsningen på det.

Mine beste opplevelser med dette er i Google Venture Design Sprint (GVDS) (https://blogg.kantega.no/googledesignsprint)/der hver person i teamet lager en idé basert på en felles forståelse av hva man skal oppnå, og så velger man ut den/de beste ideene og jobber dette inn i en prototype.

Det man oppnår da er at alle tar stilling til hva man skal oppnå og konkretiserer sine ideer for hvordan dette kan oppnås. Hver person får bearbeidet problemstillingen og har et bilde av hva som kan være en løsning. Når man så skal velge hva som er beste idé har man et større grunnlag for å vurdere enn hvis man bare får én idé presentert. Erfaringene fra “storyboard”-arbeidet på onsdager i GVDS er at man også kan få en god dose “GroanZone” (Kaner, 2014).

Groan Zone (Kaner, 2014)

Groan Zone kan man oppnå på andre måter også. Det som er viktig er at man legger til rette for at hele, eller ihvertfall deler av teamet med forskjellig kunnskap, sammen ser på hvordan man kan løse et problem på en best mulig måte.

Noen vil kanskje si: “er det ikke alltid sånn?” Men nei, det er det ikke. Noen ganger har vår kunde funnet ut hvordan noe skal løses, deretter er det en som jobber med brukeropplevelse som detaljerer det ut og så kommer utvikling og test (og kanskje devops) inn for å finne den beste måten å utføre dette på. Teamet ser da tverrfaglig ut, men problemløsningen er det ikke.

Referanser:

Facilitator’s Guide to Participatory Decision-Making, 3rd Edition by Sam Kaner

--

--