Kişisel Gelişimi Başlatacak Doğru Soru Nedir?

Neyi Daha İyi Yapabilirim?

Ümit Öner
#kariyerim321
4 min readJan 31, 2021

--

Kişisel gelişim bir boş zaman aktivitesi değildir!

Tam tersine oldukça bilinçli yürütülmesi gereken bir eylem planıdır.

Kişisel gelişim lafını sürekli duyarız, ve bunun yapmamız gereken bir şey olduğunu biliriz. Peki bunu nasıl yapacağız?

Bir şeyi yapmaya başlamak için genellikle ilk adım kritik önem taşır. İstekli ve motive olabiliriz ama ilk adımı atmadığımız sürece o şeyi yapmaya başlayamayız. Çoğu insan, ne yapması gerektiğini bilse de o sihirli ilk adımı nasıl atacağını bilemez ve başlamanın zorluğunu çeker.

Önceki yazılarımda, farkındalığın öneminden bahsetmiştim. Tam şu anda kişisel donanımımızın ne olduğunu anlamak ( Neye sahibim? / Alet çantamda ne var?) ve ulaşmak istediğimiz hedefi belirlemek ( Ne istiyorum?) farkındalığın ilk adımlarını oluşturuyordu. (Bu adımları yine #kariyerim321'de okuyabileceğin yöntemler ile kendin için yapabilir ve kendini daha iyi tanımak için çalışmalara başlayabilirsin. ) Etkili bir kariyer planlaması yapmak için başlangıç ve varış noktalarını böylece tanımlamış olursun. Ve artık harekete geçmeye hazırsın.

Neyi Daha İyi Yapabilirim?

Aksiyon zamanı!

Nereye varmak, hayatta ne yapmak , neye katkı sağlamak istediğini artık biliyorsun. Ve kendi kaynaklarının, bilgi ve tecrübe birikiminin de farkındasın. Eylem planını aradaki boşlukları doldurmak için hazırlamalısın. Bu aşamanın sorusu neyi daha iyi yapabilirimdir.

Eylem planı hazırlamak için yöntem 3 temel adımdan oluşuyor:

  1. Hedef Noktanın Taleplerini Anlamak

Ne istiyorum sorusuyla tespit ettiğimiz varış noktamızda bir kariyer hedefi bulunuyor. Bu hedefin gerektirdiği bilgi, tecrübe ve özellik listesini öğrenmek günümüzde oldukça basit: Googlelamak! Günümüzde, internet ve sosyal medyada kariyer, iş tanımları, yetkinlikler ve benzeri kavramlarla ilgili o kadar çok bilgi mevcut ki sadece aramak yeterli. Örneğin, eğer bir ürün geliştirme mühendisi olmayı hedefliyor ve ürün geliştirme projelerinde çalışmak istiyorsan, bu hedef noktasında hangi özelliklerin talep edildiğini arama motorlarından kolaylıkla öğrenebilirsin.

Özellikleri öğrendikten sonra arama yapmaya devam etmen gereken ikinci anahtar kelime davranış örnekleridir. Hangi özellik (yetkinlik) hangi davranışlarla belli olur, ve bu özellikleri geliştirmek için ne yapmak gerekir konusunda da birçok bilgiye ulaşmak oldukça kolay.

Böylece ulaşmak istediğin noktanın gerektirdiği bilgi ve tecrübe seviyesini, özellik listesi ve bunu ispatlayan davranış kalıplarını öğrendin. Artık eylem planını oluşturabilirsin.

2. Bende Olanları veya Olmayanları Anlamak

Daha önceki yazılarımda kendi özelliklerini güçlü veya zayıf olarak etiketlemenin doğru olmadığını belirtmiştim. Çünkü bu yöntem seni zihinsel olarak şartlandırır ve yanlış yönlenmene neden olur. İnsan olarak farklı özelliklerin bir bütünüyüz ve sana güzel bir haberim var: İnsan değişebilir! İnsanın adapte olabilmesi en önemli hayatta kalma avantajlarından biridir. Dolayısıyla, bu adaptasyon özelliğimiz, kişisel gelişimimizin anahtarıdır.

Kendimizi değerlendirdik ve bugüne kadar neler biriktirdiğimizi farkettik. Alet çantamızın içinde bize faydalı olabilecek birçok bilgi, tecrübe ve özellik bulduk. Ayrıca hedef noktamızın isteklerini de biliyoruz. Böylece istenenlerle bende mevcut olanları eşleştirmek oldukça kolay. Bunu cebimize koyalım.

Daha zor olan, bende olmayanları tespit edebilmektir. Bu aşamada gururunu bir kenara koymalısın! Kendini olduğundan farklı görmek de yanlış bir etiketleme kültürünün sonucudur. Sende olmayan veya hedefin için yeterli seviyede olmayan bazı özellikleri, bilgi ve tecrübeyi görmezden gelmek kariyer yolculuğunda yapabileceğin en kritik hatalardan biridir.

Unutma: Gerçek bilge, neyi bilmediğini bilendir.

3. Gelişim İçin Eylem Planı Yapmak

Kendine dürüst ol ve hedefinle arandaki boşlukları tespit et. Bu boşluklara gelişim alanları diyoruz ( kesinlikle zayıf yön kelimesini kullanmıyoruz).

  1. Hedefine ulaşmak için ne öğrenmelisin?
  2. Hangi davranışlarını geliştirmeli veya değiştirmelisin?
  3. Neyi daha iyi yapmalısın?
  4. Terketmen gereken davranışın var mı?
  5. Tecrübe eksiğin varsa bunu nasıl tamamlayabilirsin?

Birçok soru sorulabilir ama yukarıdaki 5 soru yeterli olacaktır. Cevaplarına göre ortaya bir liste çıkacak. Şimdi sıra bu listeyi takvimlendirmekte.

Gelişim planı yapmaya ne kadar erken başlarsan o kadar iyidir. Böylece önünde kendini geliştirmek için yeterli zaman ve fırsat olur.

Ama eğer bir an evvel iş bulmak zorunda olduğun bir evredeysen o zaman önceliklendirme yapmalısın.

Önceliklendirmenin kuralı, en hızlı sonuç alabileceğin şeylere ilk önce başlamandır.

Taktik basit : Ne yapman gerektiğini anla! Hemen başla! Bitir ve ötekine geç!

İşte bu kadar.

Yazının başında kişisel gelişim bir boş zaman aktivitesi değildir demiştik. Eğer farkındalığı bir hayat felsefesi haline getirir , sürekli ve sık sık farkındalık çalışmaları yaparsan her zaman güncel olursun. Böylece tam kullanman gerektiğinde güncellenmediği için kullanım dışı kalmış yazılımlar gibi olmazsın. Alet çantasını sık kontrol eden ve ne istediklerini net olarak bilen insanlar hangi bilgi, tecrübe ve özelliklere sahip olduklarının; hangilerini ise geliştirmek veya değiştirmek zorunda olduklarının farkında olurlar. Böylece hemen eylem planı yapıp harekete geçebilirler. Buna yaşam boyu öğrenme denir.

Kişisel gelişim ve öğrenmek için her fırsatı değerlendirmek ve birilerinin yemeği önüne koymasını beklememek gerekir.

Aksi halde o yemek önüne hiçbir zaman gelmeyebilir!

Yetkinlik, kariyer hedefleme ve eylem planı oluşturma gibi konuları ilerleyen yazılarda daha detaylı işleyecek ve uygulayabilmen için basit yöntemler önereceğim. O yüzden takibe devam…

Görüşmek üzere

Ümit Öner

Kariyer , gelecek planlama, hayatı zenginleştirme ve kişisel gelişim alanlarında koçluk ve mentorluk yapan ve aynı zamanda bir blog yazarı olan Ümit Öner’in diğer çalışmalarına Medium profilinden ve Instagram hesabından ulaşabilirsin.

--

--

Ümit Öner
#kariyerim321

■ Yazar ■ Mentor ■ Serbest Düşünce Üreticisi ■