Dikkat! İş Bulma Mevsimi Açıldı!

Nasıl İş Bulabilirim? Bölüm 1

Ümit Öner
#kariyerim321
4 min readMar 15, 2021

--

Hangi iş bana uygun?

Okuduğum bölümle ilgili bir iş bulabilir miyim?

Hangi firmalara başvurmalıyım?

İstediğim gibi bir iş bulabilecek miyim?

Pandemide iş bulmak mümkün mü?

Peki, nasıl iş bulabilirim?

Endişe dolu sorular! Bir kariyer mentoru olarak bu sorular en çok karşıma çıkan ve mentilerimle üzerinde en çok konuştuklarımızdır. Bu çok haklı bir endişedir çünkü insanlar için üniversite hayatı nasıl bir dönüm noktasıysa, mezuniyet ve iş hayatına başlangıç da “level” atladığın çok daha önemli, ve daha zorlu bir dönüm noktasıdır.

Bu zorlu dönüm noktasını geçirmek için önünde iki seçenek var: Ya pandemi, ekonomik kriz, iş bulamama endişesi gibi şeylere teslim olup kabuğuna çekileceksin, ya da aramaya, sorgulamaya ve şartları zorlamaya devam edeceksin.

Ben tabi ki, ikinci seçeneği tavsiye ediyorum :)

Yazının başında belirttiğim “endişe dolu” soruların her biri ayrı bir yazı konusu. Bu nedenle Nasıl İş Bulabilirim konusunu bir yazı dizisi olarak planladım. Endişe dolu soruların üstesinden nasıl gelinebileceğini kısa yazılarla açıklamaya çalışacağım.

İlk bölüm ile oyunu başlatıyoruz!

Dikkat! İş Bulma Mevsimi Açıldı!

Mart ayı iş bulma mevsiminin başlangıcıdır. Son yıllarda iş bulma mevsimine yeni dönemler de eklendi ama Mart ayının önemi hala devam ediyor çünkü özellikle büyük firmaların üniversitelerden mezun olacak adayların dikkatini çekmek, uzun mülakat süreçlerini yürütmek, seçim listelerini hazırlamak ve adaylar taze mezunlarken onları şirketlerine kapabilmek için yeterli zamana ihtiyaçları vardır.

Evet doğru duydunuz! Şirketler, yeni mezunları kapmak ister! Şimdi bu noktada kafanız karışacak çünkü gördüğünüz ilanlarda hep tecrübe arandığını görüyor ve şunu soruyorsunuz?

Hiç çalışmadan nasıl tecrübe edinebilirim?

Biz yeni mezunlar bu durumda nasıl iş bulabiliriz?

Hiç şansımız yok gibi görünüyor!

Hayır! Çok fazla şansınız var. Çünkü yeni mezunlar, kısa da olsa bir tecrübeye sahip olmuş adaylara göre bazı avantajlara sahiplerdir. Bu avantajları öğrenmek için “Yeni Mezunların Firmalar İçin Avantajları” yazımı okuyabilirsin.

Bir spoiler vermek gerekirse : Eğer yeni mezun isen seni işe almalarının nedeni bir işi çok iyi yapabiliyor olman değil, bir işi yapmayı öğrenme ve hatta bir işi çok daha farklı şekilde yapabilme potansiyeline sahip olmandır.

Özetle yeni mezun olman bir dezavantaj değil. Hatta büyük bir avantaj. O nedenle tüm mentilerime şunu öneririm: Eğer profesyonel hayata atılmak istiyorsanız, sakın mezuniyet sonrası iki senenizi master yapmaya harcamayın! Bir an evvel iş hayatına girmeye çalışın. Merak etmeyin, master yapacak fırsatı daha sonra da bulabilirsiniz.

Mart ayının önemine geri dönelim.

Mart ayı ile birlikte firmalar genel başvuru olarak adlandırılan yeni mezun işe alım programlarını ilan etmeye yoğun bir şekilde başlarlar.

Bu sene online kanallarda bunu çok daha iyi gözlemledim. Bütün sosyal medya kanallarında bu tip genel ilanlar 1 Mart itibariyle yağmur gibi yağmaya başladı. ( Ayrıca staj programları da bu şekilde Mart ayında başvuru toplar). Bu süreç Nisan ayına kadar aynı hızda devam edecek. Mayıs ve Haziran ayları mülakat ve değerlendirme ayları olacak.

Yani , iş aramak için mezuniyeti beklersen çok geç olacak! Hemen başlamalısın.

Son yıllarda ikinci ama daha kısa bir iş bulma mevsimi Eylül-Kasım ayları arasında yaşanmaya başlandı. Fakat bu dönemde genelde iyi yerler kapılmış olduğu için, geriye kalan seçeneklerle yetinmek durumundasın. Bu dönemi bir çeşit geç kalanlar için erken rezervasyon kampanyası gibi düşünebilirsin.

Sonuç olarak İş Bulma Mevsimi olan Mart ayında yapman gerekenler şunlar:

  1. Özfarkındalık çalışmalarıyla ne istediğini belirle ve kariyer eylem planını oluştur. ( Bunun nasıl yapacağını aşağıda linkleri olan yazılarımda anlatıyorum)
  2. Sosyal medyayı takip et: Linkedin ve Instagram bu konuda en aktif olan kanallar. İlgi duyduğun firmaları ve kariyer içerikli sayfaları takibe al. Her gün yayınlanan onlarca iş ve staj programı duyurusu sana ihtiyaç duyduğun umudu verecek.
  3. Kariyer Fuarlarını kaçırma : Artık fuarlar online ve katılman çok daha kolay. Yine basit bir sosyal medya takibiyle, hemen her hafta düzenlenen fuarlarda firmalarla kontak kurabilir, profesyonellerin tavsiyelerini dinleyebilirsin.
  4. Webinarlara katıl: Aradığın işi bulabilmek ve iş hayatında başarılı olabilmek için hangi yetkinliklere ihtiyacın olacak? Yeni trendler nelerdir? Neleri öğrenmen lazım? Tüm bunlar için internet sonsuz kaynaklar sunuyor. Mutlaka yararlan.
  5. Instagram hesabımı takip et :) kariyerim321 instagram hesabımda fırsatları, tüyoları, faydalı bilgileri bir arada bulabilirsin. Takip için linke tıkla: www.instagram.com/kariyerim321

Aradığın işi bulabilmen için çaba göstermen gerekiyor. Ama bu göründüğü kadar korkutucu bir süreç değil. Yukarıdaki adımları attığında ufkun açılacak ve umudun artacak.

Ne demiştik? Oyun şimdi başlıyor. Oyunda kalmaya ve yeni yazılarımı takibe devam et;)

Ümit Öner

Kariyer ,gelecek planlama, hayatı zenginleştirme ve kişisel gelişim alanlarında koçluk ve mentorluk yapan ve aynı zamanda bir blog yazarı olan Ümit Öner’in diğer yazılarına Medium profilinden ve instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

--

--

Ümit Öner
#kariyerim321

■ Yazar ■ Mentor ■ Serbest Düşünce Üreticisi ■