İş İlanı Türleri

Nasıl İş Bulabilirim? Bölüm 3

Ümit Öner
#kariyerim321
5 min readMar 22, 2021

--

Hangi firmalara başvurmalıyım?

Başvurabileceğim doğru ilan hangisi?

Mart ayı ile birlikte firmalar genel başvuru olarak adlandırılan yeni mezun işe alım programlarını ilan etmeye başlarlar. Bu sene pandeminin de etkisiyle özellikle sosyal medya üzerinden bir çok ilan yayınlandığını ve şirketlerin iletişimlerini bu mecraya odakladıklarını gözlemliyorum.

Kampüs İletişimi: Artık Online!

Şirketlerin yeni mezunlar ve mezun adaylarıyla yaptığı bu iletişime kampüs iletişimi deniyor. Kampüs iletişimi, şirketlerin üniversitelerde yaptığı tanıtım, söyleşi, seminer, kariyer günü , mülakat, atölye çalışması ve yarışmalar gibi genç yetenekleri keşfettikleri ve başvuru kanalları yarattıkları tüm eylemleri kapsıyor.

Pandemi nedeniyle kampüsler kapalı olduğu için ortaya yeni ve farklı bir fırsat çıkıyor: Sosyal Medya. Sosyal medyanın bu gibi etkinliklerdeki avantajı, aynı anda çok daha fazla kişiye erişim sağlayabilmek ve bunun için organizasyon zorluklarına katlanmak zorunda olmamak. Firmaların tek yapması gereken etkinliklerine mümkün olduğu kadar çok mezun adayını çekebilmek. Bunun için de özellikle instagram ve linkedini kullanarak etkinliklerini duyuruyorlar. Firmalardaki yeni iş ve program fırsatlarından haberdar olabilmek için sosyal medyadaki ilgili etiketleri ve hesapları aktif bir şekilde takip etmek gerekiyor.

Bütün sosyal medya kanallarında bu tip genel ilanlar 1 Mart itibariyle yağmur gibi yağmaya başladı. ( Ayrıca staj programları da bu şekilde Mart ayında başvuru toplamakta). Bu süreç Nisan ayına kadar aynı hızda devam edecek. Mayıs ve Haziran ayları mülakat ve değerlendirme ayları olacak.

Peki hangi ilana nasıl başvuru yapmalı? Senin için doğru ilan grubu hangisi?

Genel Başvuru ve Pozisyona Özel İlanlar

İki çeşit iş ilanı vardır: Genel başvuru (yeni mezunlar öncelikli, bölüm ve pozisyon bağımsız) ve pozisyona özel ilan (tecrübeli adaylar öncelikli, bölüm tercihi özellikle belirtilmiş).

Genel başvuru ilanları, yazının başında belirttiğim gibi bir firmanın neredeyse tüm yeni mezunları davet ettiği ve bölüm ayırmadığı ilanlardır. Bu ilanlar belirli bir görev tanımı ve pozisyona çalışan aramak yerine şirketlere genç yetenekleri dahil etmeyi hedefler. Bu nedenle öncelikleri adayların yetkinliklerini tespit etmektir. Genel ilan başvurularını çoğunlukla grup mülakatları, yetkinlik değerlendirme testleri, vaka çalışmaları , yarışmalar ( challenge) ve benzeri değerlendirme etkinlikleri takip eder. Buradaki amaç, şirketin stratejisine ve hedeflerine uygun, çabuk öğrenip,uyum sağlayabilecek, şirket kültürünü zenginleştirecek, yeni fikirler ve potansiyel üretebilecek genç yetenekleri tespit etmektir. Ardından seçilen adaylar yetkinliklerine uygun bölümlere yerleştirilecek şekilde iş teklifi alır. Bu süreç uzun sürdüğü için de firmalar genel ilanlarını Mart ayında yayınlayıp, tüm seçme değerlendirme süreçlerini mezuniyet tarihlerine kadar bitirmeyi amaçlar. Böylece seçilen adaylar mezun olur olmaz işe başlayabilir.

Dikkatini çekmiştir, genel ilanlar bir işe özel bilgi, tecrübe gibi şeyleri aramaz. Çünkü bu işe alım yönteminde adayın işi ne kadar bildiği değil, ne kadar çabuk, etkili öğrenebileceği, ve ne potansiyel taşıdığı önemlidir. İşte bu nedenle yeni mezunların genel ilanları çok sıkı takip etmesini tavsiye ediyorum. Özellikle uluslararası büyük firmalar ve Türkiye’nin saygın firmalarında iş bulabilmek için bu genel başvuru süreci çok iyi bir fırsattır.

Şirketler, eğer bir pozisyon açıkları varsa beklemez. Hemen pozisyona özel ilan açıp doldurmaya çalışır. Bu nedenle pozisyona özel yayınlanan ilanlar tecrübeli adaylara öncelik verir. Bu ilanların özel bir dönemi yoktur, herhangi bir tarihte yayınlanabilir.

Pozisyona özel ilanları takip etmek için iki ana kanalı öneriyorum: Kariyer.net ve Linkedin. Birincisi yıllardır Türkiye’nin ana iş arama motoru ünvanını kimseye kaptırmıyor. Bu kanalı “sürekli” takip etmelisin.

Linkedin ise iş ilanları alanında son yıllarda giderek öne çıkıyor. Linkedin’in bir diğer özelliği de network yani bağlantı ağının gücünü yansıtması. Kariyer odaklı olarak sitede ilişki kurabildiğin ne kadar çok profesyonel varsa, Linkedin’de yayınlanan pozisyona özel ilanları o kadar çok keşfetmen mümkün.

Dolayısıyla öğrencilik hayatın boyunca ve sonrasında katılacağın etkinliklerde ne kadar çok insanı kariyer iletişimi ağına dahil edebilirsen, o kadar çok fırsata açık hale gelebilirsin. Bu tip etkinliklerde girişken olmak ve mümkün olduğunca çok insanla tanışmak bu yüzden önemlidir.

Bazı yeni mezunlar, hem aldıkları spesifik eğitim ve kişisel gelişim imkanlarını en iyi şekilde kullanarak, hem de katıldıkları stajlarla pozisyona özel ilanlar için de iyi bir aday olabilirler. Son dönemde iş geliştirme, girişimcilik, yazılım, tasarım, sosyal medya iletişimi ve benzeri alanlarda ve mühendislik kategorilerinde donanımlı yeni mezunlar için de önemli fırsatlar var. Bu fırsatları değerlendirirken, öncelikle ilan detaylarını, beklenen özellikleri çok iyi okumak ve mülakat sırasında kendi özelliklerinin bunları nasıl sağladığını örneklerle anlatabilmek gerekir.

Algoritma Canavarına Dikkat!

İş arama motorlarının adayları algoritmalarla filtreledikleri bir dönemde yaşıyoruz. CV’leri değerlendiren algoritmalar işverenlerin odağında olan anahtar kelimeler ve belli başlı temel kriterleri baz alarak adayları seçiyor veya eliyorlar. Bu ön eleme sürecinde algoritma tarafından elenmemek için tüyolar veren eğitim ve hesapları takip etmeni şiddetle öneririm. Böylece, özellikle pozisyona yönelik ilan başvurularında kolayca elenmez hatta algoritma tüyolarını iyi kullanabilirsen diğer adaylar arasında öne çıkabilirsin.

Sonuç olarak, başvuracağın ilanı belirlemek için kullanacağın yöntem basittir. Kendine şu soruyu sor: Bir işte uzman mısın veya tecrüben var mı? Eğer varsa, pozisyona özel ilanlara rahatça başvurabilir ve mülakat sırasında kendi deneyim ve özelliklerini vurgulayarak öne çıkabilirsin. Eğer böyle bir uzmanlığı olmayan bir yeni mezun isen — ki bu çok normal — o zaman senin için doğru olan genel ilanlara başvurmaktır. Şirketlerin yeni mezunları neden işe almak isteyeceğine dair yazımın linkini en sonda paylaşıyorum. Bunu okumanı öneririm.

Her iki koşulda da ilanın detaylarını çok iyi okumanı tekrar hatırlatmak istiyorum. Aranan nitelikler ve iş tanımı başlıkları, işle ve işe alınmak istenen adayın özellikleriyle ilgili bir çok ipucu içerir. Bu ipuçlarını doğru okuduğun takdirde hem boşa zaman kaybetmez, hem de sana uygun işi daha kolay ve isabetli şekilde bulabilirsin.

Unutma: Doğru şekilde ararsan, iş bulursun.

Başarılar ;)

Ümit Öner

Kariyer ve gelecek planlama, hayatı zenginleştirme ve kişisel gelişim alanlarında koçluk ve mentorluk yapan ve aynı zamanda bir blog yazarı olan Ümit Öner’in diğer çalışmalarına Medium profilinden ve instagram hesabından ulaşabilirsin.

--

--

Ümit Öner
#kariyerim321

■ Yazar ■ Mentor ■ Serbest Düşünce Üreticisi ■