Nokta Atışı İş Bulma Yöntemi

Nasıl İş Bulabilirim? Bölüm #5

kariyerim 3-2-1
#kariyerim321
5 min readJul 1, 2021

--

İş arayan adayların bu süreçte sıkça yaptığı bazı hatalar var. Bu yazımda, bu hatalardan ve daha etkili bir iş arama yönteminden bahsedeceğim.

Hayatımızdaki tüm önemli kararlar gibi iş ve çalışacağımız yerin seçimi de bir dönüm noktasıdır. Özellikle ilk iş ve işyeri, kişinin kariyerini ve hayatının gidişatını belirleyici unsur olabilir. Bu nedenle iş ararken önceki yazılarımda sürekli vurguladığım özfarkındalık kavramı büyük önem taşıyor.

Özfarkındalık, sana en uygun çalışma alanı ve işyerini bulmana yardımcı olur.

İkinci önemli konu, hedefi netleştirmektir. Yani sektör ve firma tercihlerini doğru yapmak ve seçtiğin firmadaki sana en uygun işe başvurmak.

Bu iki ana başlık sayesinde iş arama süreci rastgele başvuru yapmaktan daha odaklı , hatta nokta atışı başvuru şekline dönüşebilir. Ve böyle yapılan iş başvuruları her zaman olumlu sonuç verir.

Gelelim, nokta atışı iş arama yönteminin adımlarına:

  1. Özfarkındalık Çalışması

Özfarkındalığın 3 temel sorusu vardır: Neye sahibim? Ne istiyorum? Neyi daha iyi yapabilirim? Bu üç soru sayesinde bugün nerede olduğunu ve nelere sahip olduğunu, gelecekte nerede olmak istediğini belirleyebilirsin. Daha sonra ulaşmak istediğin kariyer hedefi için yapman gerekenleri planlaman kolaylaşır. Özfarkındalık kişisel ve kariyer gelişimi için de çok önemlidir.

İş aramaya başlamadan önce aşağıdaki soruları da kendine sormanı öneririm: Hangi bölümden mezunsun? Bugüne kadar neler öğrendin? Hangi konu ve alanlar ilgini çekti? Staj yaptıysan sana iş hayatında ne cazip geldi? Kişisel alet çantanda hangi bilgi, beceri ve tecrübeler var? Nasıl bir insansın? Kişisel SWOT analizini hiç yaptın mı? Hedef sektörün nedir? Nasıl bir işte ve işyerinde çalışmak istiyorsun? Para, başarı, ekip çalışması, statü… Bu kavramlar senin için ne kadar önemli? Farklı şehir veya ülkelerde yaşayabilir misin? Masa başı çalışmak mı yoksa sürekli hareket mi sana daha uygun? İnsanlarla iç içe olmayı mı seviyorsun, yoksa kendi başına çalışmayı mı? Belirsizlik, değişim, stres, çok çalışma, özel yaşam dengesi gibi kavramlar sana ne ifade ediyor? Öğrenmeye açık mısın? Peki cesaretli misin? …

Tüm bu sorular üzerinde düşündüğünde nasıl bir işte çalışırken kendini iyi hissedeceğin ortaya çıkmaya başlar.

2. Sektör Taraması

Genel olarak mezun olduğun bölüm hedef sektörlerini de belli eder. Bazı bölümler için ise bu daha belirsizdir. Örneğin iktisadi ve idari bilimler bölümleri mezunları veya endüstri mühendisleri için hedef sektör yelpazesi çok daha geniş olabilir. Böyle durumlarda hedef belirlemek zorlaşır. Bu nedenle bu bölümlerde okuyan arkadaşlarımın nasıl bir işte çalışmak isteyeceklerini anlayabilmeleri için farklı firmalarda staj yapmasını şiddetle tavsiye ederim.

Bugün internet sayesinde farklı sektörlerin nasıl işlerle uğraştığını, hangi alt bölümlere ve uzmanlık alanlarına sahip olduklarını araştırman mümkün. Ayrıca kurumsal firmaların içinde hemen her eğitim alt yapısına hitap eden bölümler olduğunu da unutmamak gerekir: Satış, pazarlama, finans, satış sonrası hizmetler, Ar-Ge, planlama, lojistik vb… Dolayısıyla ben mezun adayı arkadaşlarıma sektör yerine firma seçmelerini tavsiye ediyorum

Bazı arkadaşlar için çalışmak istediği sektörler belirgin olabilir. O zaman önce sektör ardından o sektörün altındaki firmaları seçme yolunu tercih ederek hedefini netleştirmen mümkün.

3. Firma Taraması

Nasıl bir firmada çalışmak istiyorsun? Kurumsal, uluslararası, proje bazlı, KOBİ, start-up, üretim yapan veya sadece hizmet sunan gibi…

Nasıl bir iş ortamın olsun istiyorsun? Büyük fabrikalar veya güçlü hiyerarşik kurumsal yapılar mı yoksa Googlevari daha esnek çalışma ortamları mı? Tecrübeli kadrolarla mı yoksa genç takımlardan oluşan dinamik girişimlerle mi? 8–18 mesai mi yoksa esnek veya uzaktan çalışma mı?

Sektöründe lider firmalar hangileri? Firmaların güçlü yönleri neler? Ne iş yapıyorlar? Ne hizmet veriyorlar? İhracat yapıyorlar mı? Bünyelerinde hangi bölümler var? Kaç çalışanları var? Sosyal sorumluluk faaliyetleri neler? Bu firmalar hangi şehirde veya ülkede? Şirket kültürü nasıl? İnternette çalışan yorumları ne anlatıyor? Veya çevrende bu şirketlerde çalışan tanıdıkların varsa ne düşünüyorlar?

Bu soruları cevaplayarak hayalindeki işe en uygun şirketleri seçerek işe başlamalısın. Bu şirketlerin internet sitelerini, sosyal medya hesaplarını takibe almalısın. Kariyer.net ve Linkedin’de bu şirketleri takip edip, iş ilanı uyarıları kurmalısın. Mümkünse bu şirketlerden bağlantılarla tanışabileceğin kariyer fuarı, online buluşma, kampüs etkinliği, konferans gibi etkinliklere katılmalısın. Unutma tüm bu etkinlikler artık online düzenleniyor ve oturduğun yerden katılman mümkün.

Fakat sakın bu şirketin yayınladığı her ilana başvuru yapma! Bu en büyük hatalardan biridir ve hiçbir işe de yaramaz.

4. Hangi Departman ve Hangi İş?

Geldik en kritik soruya. Senin için en uygun departmanı ve iş tanımını seçerken kişisel yetkinliklerini tanıyarak karar vermen en doğrusu. Bu derin bir konu olduğu için yetkinlik kavramını ayrı bir yazımda açıklayacağım. Yazılarımı takibe devam et.

Departmanların veya pozisyonların ne yaptığını ve hangi özelliklerin bu işlerde öne çıktığını anlamak için internette arayabilir veya bağlantı ağında sorabileceğin kişiler veya mentorlar varsa danışabilirsin.

Özelliklerine uygun işe başvurman, CV değerlendirme veya mülakatta elenmemenin tek yoludur.

5. İş İlanı Seçimi ve Başvuru

İş bulmanın anahtarı doğru işe başvurmaktır. Bir çok ilan arasından senin için en uygun olanı seçmeli ve başvurmalısın.

Başvuru sırasında aşağıdaki yaygın hatalardan uzak durmalısın:

  • Açılan her ilana başvurmak
  • İlandaki iş tanımını ve gereken özellikleri okumamak
  • İlanın kendi özelliklerine, eğitimine ve deneyimine uygun olup olmadığını düşünmeden başvurmak
  • Firmanın ne iş yaptığı hakkında bilgi sahibi olmadan başvurmak
  • Hangi şehirde, ülkede olduğuna veya mobil bir iş olup olmadığına dikkat etmemek.
  • Linkedin’de ortaya CV paylaşmak veya ilgisiz kişilere mesaj atmak.

Linkedin’de ortaya CV paylaşan arkadaşlara kötü bir haberim var: Bu şekilde iş bulamazsınız!

Çünkü yayınladığın CV sürekli güncellenen akış içinde kaybolup gider. Ayrıca başvurmak istediğin firmadan herhangi bir kontak kişi tespit edip ona mesaj veya mail atman da çok etkili bir yöntem değildir. Eğer o kişi, aranan pozisyonla ilgili birisi değilse mesajınla ilgilenmeyebilir. Bu da sana moral bozukluğundan başka katkıda bulunmaz. Eğer ilanı yayınlayan kişi belliyse ona doğrudan CV veya mesaj atmanda mahsur yok ama alakasız kişilerle boşuna uğraşma.

Doğru iş arama yolu, kendini iyi tanıyıp ne istediğini belirleyerek, o doğrultuda firma ve pozisyon seçimi yapmak ve sana en uygun ilana başvurmaktan geçer. Bu şekilde hem zaman kaybetmezsin hem de boşa başvuru yapıp moralini bozmazsın.

Ben buna nokta atışı iş arama yöntemi diyorum ve bu şekilde iş arayan tüm mentilerimin başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Hayatının her anında odaklı hareket, sana fayda sağlar.

Görüşmek üzere,

Not : Kişisel SWOT çalışması veya nokta atışı iş arama konusunda mentorluk almak istiyorsan benimle aşağıdaki link üzerinden iletişime geçebilirsin.

Ümit Öner

Kariyer ve gelecek planlama, hayatı zenginleştirme ve kişisel gelişim alanlarında koçluk ve mentorluk yapan ve aynı zamanda bir blog yazarı olan Ümit Öner’in diğer çalışmalarına Medium profilinden ve instagram hesabından ulaşabilirsin.

Daha fazlası için: https://linktr.ee/umitoner

--

--

kariyerim 3-2-1
#kariyerim321

Herkes bir kariyer mentorunu hak ediyor! Hayalindeki kariyere hazırsan oyun şimdi başlıyor…