Pandemide İş Bulmak Mümkün Mü?

Nasıl İş Bulabilirim? Bölüm #4

kariyerim 3-2-1
#kariyerim321
4 min readApr 27, 2021

--

Covid-19 pandemisi hepimiz için beklenmedik bir durumdu. Ve hiçbirimiz, daha önce böyle bir kriz yaşamamamıştık. Doğal olarak toplumlar, devletler, iş dünyası, sosyal hayat ve insan medeniyetine dair her şey bu durumdan derin bir şekilde etkilendi.

Hastalığın seyri, tedavisi ve önleyici aşılar konusunda bilgisiz olduğumuz ilk bir yıl içerisinde bir çok faaliyet karantina altındaki toplumsal hayatla birlikte durma noktasına geldi. İş dünyası da bu döneme oldukça temkinli yaklaşmak durumunda kaldı ve önceliği ayakta kalmaya ve mevcut çalışanlarını hastalığa karşı korumaya verdi. Ayrıca evden çalışmayla yürütülemeyecek üretim, lojistik, hizmet sektörü faaliyetlerinin nasıl devam ettirileceği konusunda bir belirsizlik yaşandı. Bu nedenle ilk dönemde işe alımlar büyük ölçüde durdu, evden çalışmaya geçildi, altyapı ve uyum problemleri yaşandı, şirketler belirsizlikleri yönetmeye odaklandılar.

Tabi ki hayat durmadı. Çünkü ihtiyaçlar karşılanmalıydı. Fakat bu minimum temasla yapılmalıydı. Bu durum yepyeni zorunluluklar yarattı. Örneğin evden çalışma, internet bağlantısı ve görüntülü konuşma gerektirdiği için telekomunikasyon ve dijital teknoloji sektörleri bir anda sahne ışıklarını üzerlerinde buldular. Her türlü lojistik, ve eve hizmet veren internet platformları talep seviyelerinde altın çağlarını yaşadılar. Temassız ödeme gereksinimi, yıllardır istediği yayılımı gerçekleştirememiş mobil bankacılığı, ödeme sistemlerini, alternatif para birimlerini her yaştan kullanıcının ihtiyacına dönüştürdü.

Bu süreçte bir çok sektör yaratıcı açılımlar yaptı. Örneğin otelcilik sektörü, yeşil odalar kurarak şirketlerin canlı yayınları, bayi toplantısı, lansman ve benzeri etkinliklerine ev sahipliği yapabilmek için bir çözüm üretti. Butik turizm, sağlık ve izolasyon hassasiyetlerine odaklandı. Yeme-içme sektörü eve serviste çeşitli yaratıcı ürün paketleri üretti. Eğlence sektörü dijital mecralara taşındı, kendini uyarlayabilen içerik üreticileri online kanallar ile gösterileri dijital seyircilerine biletler hale geldi. Evlerde geçen daha fazla zaman mobilya, beyaz eşya, gıda, hızlı tüketim mamülleri gibi sektörlere yeni fırsatlar açtı.

Tabi ki bir çok şirket bu duruma o kadar kolay uyum sağlayamadı, nakit akışları bozuldu, müşteri davranışları değişince kazançlarını kaybettiler, işçi çıkarmak zorunda ve belki de işyerlerini kapatmak zorunda kaldılar. Dijital ihtiyaçlar, bu konuda okur yazarlığı olmayan, yeterli insan kaynağı bulundurmayan özellikle kobi segmentindeki firmaları zorladı. Yeterli devlet desteği alamayan sektörler, büyük sorunlar yaşadı.

Tüm bunları uzun uzun anlatmamın sebebi, pandeminin iki yüzünü de görmeni sağlamaktı.

Tabi ki bir tarafta ciddi bir kriz var. Ama diğer tarafta da bu krizin kendine özgü koşullarının yarattığı fırsatlar var.

Pandemide iş bulabilir miyim sorusunun cevabı tam da bu ikilemde yatıyor. Öncelikle kendine sorman gereken bazı sorular var:

  1. Pandemi nedeniyle hangi sektörlerin işlerinin büyüdüğünü biliyor muyum?
  2. Ben bu sektörlerde çalışmaya uygun muyum?
  3. Peki bu sektör firmalarına nasıl başvurabilirim?

İlk sorunun cevabını yazının başında biraz vermiştim. Bu ipuçlarından yararlanarak ve kısa bir internet aramasıyla hangi sektörlerin altın çağını yaşadığını ve bu sektörlerde hangi firmaların Türkiye’de ve dünyada önde gittiğini öğrenebilirsin.Sadece araştırman ve üstünde düşünmen gerekiyor.

İkinci sorunun cevabı için daha önce yazdığım özfarkındalık yazılarımı da okuyarak bir ön çalışma yapmanı tavsiye ederim. (Linklerini yazının sonunda bulabilirsin )

Özellikle neye sahibim sorusuna cevap vermen, bilgi, beceri, tecrübe ve yetkinliklerin bulunduğu alet çantanda nelere sahip olduğunu iyice anlaman gerekiyor. Eğitimin, öğrendiklerin, beceri ve yetkinliklerin hangi büyüyen sektörlere daha uygun? Bu sektörlerde senin çalışabileceğin pozisyonlar hangileri? Bu pozisyonların iş ilanlarında hangi özellikler talep ediliyor?

İş ilanlarındaki iş tanımı ve adayda beklenen özellikler bölümleri, iş ve işe aranan kişiyle ilgili çok önemli ipuçları taşır. Dikkatle okumalı, ve kendi özelliklerinle karşılaştırmalısın.

Gelelim son soruya. Cevap basit: Sosyal medyayı, Linkedin ve Instagramı dikkatle takip etmelisin. Gözüne kestirdiğin firmaların kariyer hesaplarını takibe almalısın. Online etkinliklerine katılmalısın. Düzenlenen online kariyer günleri ve diğer etkinlikleri ziyaret etmelisin. Kariyer.net gibi platformlarda çalışmak istediğin firmalar için kendine yeni ilan hatırlatıcıları koymalısın. Özellikle Mart-Haziran aylarını aktif bir şekilde arama ve araştırma yaparak geçirmelisin.

2021 Mart ayıyla birlikte pandemiyi iyi atlatabilen firmalar yağmur gibi ilan yağdırmaya başladılar. Bu fırsat yağmurunu kaçırma!

UNUTMA: Aradığın iş sana gelmeyecek. Senin ona gitmen gerekiyor.

Görüşmek üzere,

Ümit Öner, Nisan 2021

Kariyer ve gelecek planlama, hayatı zenginleştirme ve kişisel gelişim alanlarında koçluk ve mentorluk yapan ve aynı zamanda bir blog yazarı olan Ümit Öner’in diğer çalışmalarına Medium profilinden ve instagram hesabından ulaşabilirsin.

Kariyerini Planlarken Sorman Gereken Sorular ve Cevapları:

--

--

kariyerim 3-2-1
#kariyerim321

Herkes bir kariyer mentorunu hak ediyor! Hayalindeki kariyere hazırsan oyun şimdi başlıyor…