Bir Yazılımcının Aynadaki Yüzü

Abdülkadir Barlik
Kariyer.net Tech
Published in
3 min readDec 23, 2023

Kendine cevaplamanı istediğim bir soru ile başlayabilir miyiz? Bu yazıyı yetişmeye çalıştığımız onlarca bilgi gibi hızlıca tüketmeye mi çalışacaksın ya da bana (yani kendine) biraz kaliteli vakit ayırabilir misin? Anlaması güç teknik bir içerik olacağı için değil, sorgulaması zor soruları içeren bir yazı olacağına inandığım için bu vaktine ihtiyacım var.

Hangi seviyede olursa olsun iş görüşmelerinde sormayı en sevdiğim soru “yazılım mühendisi/geliştiricisi olmaya nasıl karar verdin?” oluyor. Büyük çoğunluğun bu soru sonrası duraksadığı ve gülümseyerek düşünmeye yöneldiği bir soru olduğunu gözlemlemişimdir. Proje deneyimlerimiz arttıkça yani başlangıç noktamızdan uzaklaştıkça bu yolculuğa ne kadar keyif alarak başladığımızı unutur oluyoruz. Yıllar ilerledikçe heyecanımız azalıyor ve enerjimiz düşüyor. Peki, bilgimiz de deneyimimiz de artsa junior ruhu ile kalmayı başarabilir miyiz? Yüksek merak duygusuna sahip olmayı, sürekli öğrenme motivasyonuna sahip olmayı, gelişime ve değişime çok hızlı adapte olabilmeyi, korkusuzca yeni denemeyimler yaşamayı ve hatalar yapmayı her zaman sevebilir miyiz?

Kendi aynama baktığımda hangi rol ya da deneyimde olursam olayım, bu ruhu en çok hissettiğim zamanlar hem kendime güvendiğim hem de çevremde bana güvenen insanların olduğu zamanlar gibi görüyorum. Peki ya sen, çevrende sana ve yaptığın işe gerçekten güvenen kaç kişi var ve daha önemlisi senin kendine olan güvenin için ne düşünüyorsun? Karmaşık ve zor problemlere çözüm aramak, iş geliştirmek, yeni ürünler tasarlamak ve geliştirmek, güncel teknolojileri ve yöntemleri takip etmek, takım çalışmasını öğrenmek gibi bir sürü kaygımız varken güven neden bu kadar önemli? Güven öyle bir süper güç ki karşılaştığınız tüm zorluklarda size sürtünmesiz bir ortam yaratıyor ve her zaman ilerleme sağlayabilecek itici kuvvetiniz oluyor. Yaptığınız işten keyif almanın yanı sıra işinizin kalitesini bile etkiliyor. Bu kadar önemli ise bunu nasıl geliştirebilirim diyenlerle devam edelim. Burada karşımıza çok kritik bir yetkinlik çıkıyor, bu yetkinlik öz farkındalık. Kendini daha önce detaylıca gözlemlemeyi denedin mi? Eğer yapmadıysan bu gözleme başlamaya ne dersin?

  • Yaşadığın olaylarda hissettiğin olumlu/olumsuz duygular neler?
  • Olaylara verdiğin tepkiler neler? Ya da dışarıdan nasıl görünüyor?
  • Bilinçli ya da bilinçsiz hangi ön yargılara sahipsin?
  • Kendinle ilgili beklentilerin ve hedeflerinde netliğe sahip misin?

Zihnimizdeki dağınık düşüncelerin yazılı hale getirilmesi resmi net görmemizi sağlayan yöntemlerden biridir. Yukarıdaki soruları kendinize sormanın ötesinde cevaplarını yazılı hale getirmek kendinizi bir plana bağlı kalacak şekilde pozitif yönde değiştirmeye başlayacaktır. Bugün benim bu içeriği üretmemi sağlayan önemli faktörlerden biri de uyguladığım bu yöntemdir.

Güven için “inşa etmek” ifadesi kullanılır; yani bunun sağlanabilmesinin ne kadar zaman alacağının ve zorlu bir süreç olduğunun farkındalığı önemlidir. Bir yazılım geliştirici olarak kendi güveninizi geliştirmek ve kişisel farkındalığınızı arttırmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Merak duygunuzu geliştirin,
  • Çeşitli ve farklı fikirlere açık olun,
  • Pozitif tartışma ortamları oluşturun ve proaktif kalın,
  • İnsanlara değil konulara odaklanın,
  • Problemlere değil çözümlere odaklanın,
  • Alçakgönüllü olun, hatalar yapılabilir önemli olan yaşandığında bunu kabullenebilmenizdir.

Sizler için hazırladığım bu kısa içerik ile birlikte yazılım alanındaki bulunduğunuz noktayı tekrar sıfır noktası gibi görmenizi umarım. Junior ruhunu taşıyarak size ve birlikte çalıştığınız meslektaşlarınıza katkılarınız her zaman yüksek seviyede olsun. Bakalım tutacağınız aynanız sizlere neler söyleyecek?

--

--

Abdülkadir Barlik
Kariyer.net Tech

Sürekli öğrenmeyi ve paylaşmayı seven bir yazılım profesyoneli. Liderlik ve yazılım alanında sektöre ve insanlara katkım olabilmesi en büyük motivasyonum.