Core Web Vitals Nedir ve Google Sayfa Sıralamanızı Nasıl etkiler?

Mikail Yıldız
Kariyer.net Tech
Published in
3 min readOct 16, 2021

Google 2021 Haziran ayında kullanıcı deneyimini merkeze alan yeni Core Web Vitals (Temel Web Verileri) metriklerini sayfa sıralama sistemlerinin bir parçası olarak kullanmaya başlayacağını açıklamıştı.

2021 Ağustos ayından itibaren bu güncellemenin tüm dünyada kullanılmaya başlaması ile benzer içeriğe sahip web sayfaları arasında daha iyi kullanıcı deneyimi sunan web sayfalarının sıralamada öne çıkarılması amaçlanıyor.

Next.js/React ile geliştirdiğimiz İşin Olsun web sitemizin PageSpeed optimizasyonunda edindiğimiz deneyimleri paylaşmak için başlattığım serinin ikinci yazısı ile karşınızdayım. Her aşamasıyla araştırma ve deneyime dayanan yazıları takip ederek web sitenizin performansını ölçümleme ve iyileştirme konusunda çok faydalanacağınızı düşünüyorum.

Web Vitals

Web Vitals Nedir?

Web Vitals sitenizin deneyimini ölçmenize ve iyileştirme fırsatlarını belirlemenize yardımcı olan bir araçtır. Performansı ölçmek ve raporlamak için bir çok araç kullanılmaktayken Web Vitals nereden çıktı? diyebilirsiniz. Esasen Web Vitals, işleri basitleştirmeyi ve sitelerin en önemli metriklere odaklanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Web Vitals Google Chrome eklentisini kurup hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Web Vitals Metrikleri

Web Vitals Metrikleri

  • Largest Contentful Paint (LCP): En Büyük İçerikli Boya, yükleme performansını ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için LCP, sayfanın ilk yüklenmeye başlamasından itibaren 2,5 saniye içinde gerçekleşmelidir.
  • First Input Delay (FID): İlk Giriş Gecikmesi, etkileşimi ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfaların FID’si 100 milisaniye veya daha az olmalıdır.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Kümülatif Düzen Kayması (CLS), görsel dengeyi ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sayfaların CLS değeri 0,1 veya daha az olmalıdır.
Web Vitals Değerlemesini Geçmiş Sayfa Örneği

Bir Sayfanın Web Vitals değerlendirmesini geçip geçmediği nasıl belirlenir?

Sayfanızın metrikleri 28 günlük veriler üzerinden %75'lik dilimde hesaplanır. Siteye yapılan ziyaretlerin %75 inin hedeflenen performans düzeyine ulaşıp ulaşmadığına bakılır. Bir sayfa, metrikler için önerilen hedeflere ulaşırsa web vitals değerlendirmesini geçer.

Google, Sıralamada Kullandığı Web Vitals Verilerini Nereden Alıyor?

Google sıralamada kullanacağı Web Vitals kullanıcı deneyimi verilerini, PageSpeed serimizin ilk yazısında anlattığım PageSpeed Insights raporundaki Field Data (Alan/Saha Verileri) bölümünde yer alan metriklerden alıyor.

Serinin ilk yazısı olan PageSpeed Insights yazımı okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz.

PageSpeed Insights Field Data (Alan/Saha Verileri)

Web Vitals güncellemesi sıralama için ne kadar önemli?

Bu kısımda Google’ ın bu soruya verdiği yanıtı direk kopyala-yapıştır ile aşağıya ekliyorum.

“Sayfa deneyimi güncellemesi, bir sorguya yanıt olarak gösterilecek en iyi içeriği belirlemek için arama algoritmalarımızın yüzlerce başka sinyalle birlikte kullanacağı yeni bir sinyal sunar. Sayfa deneyiminin bazı yönleri ortalamanın altında olsa bile, sistemlerimiz genel olarak en iyi bilgilere sahip sayfalara öncelik vermeye devam edecektir. İyi bir sayfa deneyimi, harika ve alakalı içeriğe sahip olmanın önüne geçmez.

“Bu, mobil uyumlu güncellememiz veya hız güncellememiz gibi geçmişte yaptığımız değişikliklere benzer. Bu sinyallerde olduğu gibi, “tie-break” tür durumlarda sayfa deneyimi daha önemli olacaktır. Benzer kalite ve içeriğe sahip birden fazla sayfa varsa, daha iyi sayfa deneyimine sahip olanlar, olmayanlardan daha iyi performans gösterebilir.

“Kısacası, yayıncılar, sayfa deneyimini kullanmaya başladığımızda, hala iyileştirmeler üzerinde çalışıyorlarsa, ani ve önemli bir düşüş yaşayabileceklerinden endişe etmemelidir. Ancak yayıncılar, bu iyileştirmeleri zaman içinde göreceli bir öncelik haline getirmeye odaklanmalıdır. Bunun nedeni, gitgide daha fazla site sayfa deneyimlerini geliştirmeye devam ettikçe, yayıncıların eşleştirmek isteyeceği bir norm olacaktır.”

--

--