Agile Testing ve Tüm Takım Yaklaşımı

Onur Baskirt
Kariyer.net Tech
Published in
2 min readApr 20, 2018

Agile felsefesi içerisindeki çok kritik konulardan birisi “Whole Team Approach” (Tüm Takım Yaklaşımı) adını da verdiğimiz, ekibin bir bütün olarak hareket etmesidir. Agile ile birlikte test uzmanları artık bağımsız bir “Test Takımı”nın bir üyesi olmak yerine, “Agile Development Team” in (Agile Geliştirme Takımı) bir üyesi olmaya başladılar.

User Story’nin (Kullanıcı Hikayesi) hazırlanmasından sonraki en temel iki sürecin development (geliştirme) ve test olduğunu söyleyebiliriz. Agile ile birlikte, müşteri açısından bir değere sahip olan bir geliştirmenin (artifact) hayata geçmesi için geçen tüm süreçlerden artık tüm takım sorumlu olmaya başladı. Dolayısı ile artık ürünün kalitesi de tüm takımın sorumluluğu altına girdi.

Test uzmanları artık “Quality Police” (Katilte Polisi) ya da “Gate Keeper” (Kapı Bekçisi) gibi görülmemeli ve de böyle davranmamalılardır. Geliştirme hayat döngüsü içerisinde yer alan tüm testler ve test tiplerinden tüm takım sorumludur. Bu iş birliği sürekli ve sabit olarak devam etmelidir. Agile Geliştirme Takımı’nın birbirleri, iş birimleri ve tüm partiler ile mükemmel seviyede bir iletişimi olmalıdır.

Developer’lar nasıl daha iyi test yapılacağını öğrenirken, test uzmanları da sistem mimarisi, API’ların detayları, iletişim protokolleri, otomasyon, performans, güvenlik gibi konularda daha fazla kendilerini teknik olarak geliştirerek, developerlar ile aynı lisanı konuşabilmeli ve onlara destek olmalılardır.

Tabiki ekipteki her üye farklı seviyede test yapabilme yeteneğine sahiptir ve test uzmanları bu noktada geçmiş deneyimleri, test bakış açıları, hisleri, müşteri odaklı bakış açıları ve sistemleri hataya zorlama yetenekleri ile en iyi test yetkinliklerine sahip takım üyesidirler. Bu nedenle, test uzmanları gereksinimleri sadece GUI seviyesinde test etmemelilerdir. Zaten bunu açıkcası ekipteki bir çok kişi yapabilecek yetkinliktedir.

Test uzmanları, ürünü ve sistemi daha da zorlayacak durumları dikkate almalı, alternatif senaryoları çıkarıp denemeli, hataları en erken safada bulmalı ve öngörmelilerdir. Bunların dışında kullanılabilirlik, performans, güvenlik, stabilite, uyumluluk, vb. açılardan da ürünü test etmeleri gerekir. Eğer bu süreçlerde test uzmanları bir bataklığa saplanırsa, tüm ekip test uzmanlarına el verip, onları o bataklıktan çıkarmalı ve ekipçe yollarına devam etmelilerdir. Bu şekilde tüm ekip olarak hareket edilerek, son kullanıcı için değer üretilmiş olunacaktır.

Yazılım Testi ile alakalı diğer yazılar için blogumu takip edebilirsiniz. www.swtestacademy.com

--

--

Onur Baskirt
Kariyer.net Tech

Owner of www.swtestacademy.com | Lead Technical Consultant @Emirates | Speaker | Blogger