Yolun Başında: Teknoloji Liderliğine Giriş ve Keşif

Abdülkadir Barlik
Kariyer.net Tech
Published in
4 min readApr 30, 2024

Yazılım geliştirme süreçlerinde çalışan tüm profesyonellerin kariyerinin bir döneminde mutlaka karşılaşacağı kritik bir yol ayrımı bulunuyor: Kariyerime yönetim alanında mı yoksa teknik alanda mı ilerlemeyi seçmeliyim? Sizin de zihninizi meşgul eden bir sorulardan biri midir? Baştan söylemeliyim, bu yazıda hangisi daha iyi ya da birbirlerine göre artı ve eksikleri nelerdir diye tartışmayacağım. Bu kadar sübjektif bir konuda yazmak yerine isteyenlerle kahve sohbetinde fikirlerimizi tartışabiliriz.

Bildiğiniz üzere ben yönetim/liderlik alanında ilerlemeyi seçenlerden biriyim. Yaşadığım bu sürecin başında iken bana çok yardımcı olan bir kitap bulunuyor: Camille Fournier tarafından yazılmış olan The Manager’s Path kitabı biz gibi teknoloji alanında liderliği seçenler için önemli bir kılavuz olarak kullanılabilir. İçerisinde çok fazla değerli bilgi yer alıyor, bugün sadece kitaptan altını çizdiğim bazı alıntıları ve kendi bakış açımla yorumlarımı paylaşmak istiyorum. Bu alıntılar birkaç yıl öncesinden, o dönemler bu yolun başında biri olarak neler dikkatimi çekmiş ve bende ne gibi etkiler bıraktığı görülebilir. Bu yolu seçmek üzere olan ya da yakın zamanda seçmiş kişiler için yardımcı olmasını umuyorum.

Management 101

“the bedrock of strong teams is human connection, which leads to trust.”

Ekipler arası iletişimi sadece etkileşim kurarak değil güvene dayalı ilişkiler oluşturarak sağlamak tüm süreçlerinizi kolaylaştıracaktır. Birebir görüşmeler ilişkileri kuvvetlendirmek için önemli alanlardan biridir.

“great managers notice when your normal energy level chages”

Birebir görüşmeler ya da takım çalışmalarında ekibinizdeki kişilerin enerji seviyelerindeki değişimleri fark edebilmek onları daha iyi anlamanıza ve onlara yardımcı olabilmenizi sağlayabilir. Bunun için iyi bir gözlem yeteneği geliştirmeniz gerekecektir.

“good managers know that delivering feedback quickly is more valuable than waiting for a convenient time to say something”

Doğru geribildirim vermekle ilgili çok fazla pratik yer alıyor. Fakat bunların ötesinde geribildirimi zamanında veremiyorsanız ne kadar doğru olursa olsun etkisi az olacaktır.

“help you understand the value of the work”

Takımlarımızdan ‘biz bu işi neden yapıyoruz ki?’ gibi soruları her zaman alabiliriz. Yöneticinin temel sorumluluklarından biri takımına yaptığı işin amacını ve değerini anlatabilmesidir. Yöneticinin hedeflediği büyük resimdeki iş değeri takım tarafından içselleştirilmelidir. Bu da yöneticinin sorumluluğundadır.

“helping you find training and other resources for career growth”

Ekibimizdeki kişilere öğrenme ve kariyer gelişimi adına ortamlar oluşturmalıyız. Konferanslara katılımlarını sağlamak, kurum içi ya da dışında eğitimler sağlamak, bireysel öğrenme imkanı için onlara zaman tanımak gibi yöntemler sürekli gelişimi desteklemektedir.

“her job is to do the best thing for the company and the team”

Bir yönetici için belki de en zor olan alanlardan birisidir. Bireysel beklentilerin ötesinde takım ve şirket için en iyi olanın doğrultusunda ilerleyebilmelidir. Takım için en iyi olan şey bazen birilerinin mutsuzluğu olduğu kabullenilmelidir.

Mentoring

“being a mentor, the feeling of being responsible for another person”

Yöneticinin en temel görevlerinden biri hem takımına mentörlük yapmak hem de bu kültürü tüm çalışanlara yayılmasını sağlamaktır. Bireysel gelişim yerine deneyim paylaşımları ve takım gelişimi ön planda tutulmalıdır. Özellikle junior kişilerin yetiştirilmesi büyük bir sorumluluktur. Belki de olumlu ya da olumsuz yönde onun tüm kariyer hayatına etki edecek bir izlenim bırakabilirsiniz.

“listening is the first and most basic skill of managing people”

Ocak ayında yazdığım bir makalede dinleme becerisi özelinde düşüncelerimi detaylı olarak paylaşmıştım. Okumamış olanlar için başlığı Konuşurken Duyamazsın.

“mentoring new hires is critical”

Yöneticinin önemli sorumluklarından birisi de şirkete yeni başlayan kişilerin adaptasyonu ve içerideki kültüre olabildiğince çabuk şekilde adapte olmasını sağlamaktır. Takımınıza da taze bir bakış açısı ile önemli bir katkı gelmiştir. Bu fırsatı değerlendirmeniz gerekiyor.

Tech Lead

“the tech lead role, after all, is a leadership position, even when it’s not a management position”

En başta bahsettiğim yol ayrımının en önemli basamaklarından birisi teknik liderliktir. Buradaki başarınız size yönetsel rolde ilerleyip ilerlememe kararınızla ilgili önemli ölçüde bir bilgi verebilir. Belki de en zor olan yerlerden birisi bu roldür.

“they are still expected to provide mentorship and guidance to other members of the team”

Geliştirme süreçlerinde bireysel katkı ile birlikte takım mentörlüğü en önemli rol ve sorumluluklardan biridir.

“you’re going to learn the art of balance”

Teknik taraftaki derin bilgi ve deneyim ve bununla beraber yeni öğrenilmeye çalışılan süreçler ve yetkinlikler. Hepsi arasındaki uyumu anlamalı ve doğru yönetebilmelisiniz.

“the worst scheduling mistake is allowing yourself to get pulled randomly into meetings”

Bu rolde belki en sık yapılan hatalardan biridir. Çok fazla sorumluluk bir o kadar iyi planlı çalışmayı gerektirir. Eğer kendi planınızı doğru yapamıyorsanız ve odaklanmanız gereken öncelikleri belirleyemiyorsanız sürekli her toplantıya çekilen kişi olabilirsiniz. Bu da hedeflerinizden uzak ve yorucu bir süreci size getirebilir. Bunun yanı sıra bir süre sonrasında bu toplantılara çekilmek size konfor alanı oluşturmaya ve kendi planınıza odaklanmanızda güçlük çekmeye götürebilir.

“this role requires you to have a good sense of the overall architecture of your systems”

Uygulama mimarisinin iyileştirilmesi konusundaki yol haritasını hazırlamak önemli sorumluluklardan birisidir. Takımın sürekli tekrar eden kronik sorunlarla boğuşmasının önüne geçebilmek için büyük resmi görerek teknik borçların çözülmesi ve mimarinin iyileştirilmesi için takımı yönlendirebilmelidir.

Bu yazıda ilerledikçe aslında tek bir yazıya sığamayacağımın farkına vardım🙂. Bu başlıkların dışında kitapta Managing People, Managing a Team, Managing Multiple Teams, Managing Managers, The Big Leagues gibi daha birçok önemli konu ve her birinde değerli bilgiler yer alıyor. Bu yazımı belki de bu kitaba başlangıç motivasyonu olarak değerlendirebilirsiniz. Meslekte uzun yıllarını vermiş diğer dostlarımdan da kendilerine kılavuz olan, öğrenme ve gelişmelerini destekleyen, süreçlerini kolaylaştıran ve değerli gördükleri kaynakları (eğitim, kitap, podcast gibi herhangi bir içerik) yorumlarda paylaşabilirlerse hem bana hem de bu yazıyı okuyan kişilere katkılar sağlayabilirler. Deneyimlerinizi paylaşın ve birlikte büyüyelim isterim. Kararını vermiş tüm meslektaşlarıma seçtikleri bu yolda şimdiden başarılar ve kolaylıklar diliyorum. 💫

--

--

Abdülkadir Barlik
Kariyer.net Tech

Sürekli öğrenmeyi ve paylaşmayı seven bir yazılım profesyoneli. Liderlik ve yazılım alanında sektöre ve insanlara katkım olabilmesi en büyük motivasyonum.