İktidar İçin Değişim

Gelin iktidar için değişim nereden ve nasıl olur beraber yapalım, yapay zeka ve sanal hayatın at koşturduğu bu zamanda bizde sanal bir devlet kuralım, bilip bilmediğimiz bütün devletlerin fevkinde, en ileri eğitim, en gelişmiş teknoloji, en güzel sağlık ve en iyi ekonomisiyle nam salan ve bizim yönettiğimiz bir devlet olsun ne dersiniz?

Mansur Yüksel
Katma Değer Bilgi
5 min readJul 6, 2023

--

Sonu Gelmeyen Tartışmalar!

Günlük hayatta hemen her yerde, kahvehanesinden, sosyal medyasına, arkadaş ortamlarının vazgeçilmez tartışmaları illaki ister istemez siyasete, partilere, yöneticilerine, ve yönetim şekillerine gelir.

Çoğumuzun neredeyse hiçbir yönetim becerisi veya geçmişi olmamasına rağmen, bekara karı boşamak kolay kabilinden bir edayla kah hükümet kurar, kah olan hükümetleri yıkar, eğitim politikası, ekonomisi, işsizlik, gibi konularda hesapsız tartışırız.

Genel de bu tartışmalar futbol takımı tutar gibi parti tuttuğumuzdan dolayı inceden inceye gruplaşma, körü körüne bir partiyi veya lideri savunma, karşı partileri veya liderleri aşağılama hatta kimi zaman kavga veya karşımızdakini kırma ile biter ama nihayetinde bir sonuç elde edilemez.

Bir bina binlerce tuğla ile örülür, bir otomobil binlerce küçük parçanın birleşimi ve uyumu ile oluşur ve bu otomobilin kalitesi bu küçük parçaların kalitesinin toplamıdır.

Başarılı bir ordu binlerde cesur askerin birlikte hareket etmesi ile savaş kazanır. Dolayısıyla başarılı bir ülke binlerce başarılı insanın birleşimi, ihracat rekoru kuran bir ülke binlerce başarılı ihracatçının toplamı, üretim rekoru kıran bir ülke binlerce başarılı üretici demek değil midir?

Bu pencereden baktığımızda günümüzdeki Ulusal başarılar ve başarısızlıkların sebebi biz miyiz?
Devlet yöneticileri mi?
Gelin bunu test edelim.

Şimdi bir devlet kuralım, en küçük şekilde ve yönetelim ne dersiniz.

Hadi başlayalım.

Muhtemelen bir aileniz var ve aile ağacındaki yapraklardan birisiniz. Eğer hayattaysa bir babanız, anneniz, kardeşleriniz, amca, hala teyze ve dayılarınız var kuzenleriniz var.

Şimdi çekirdek ailemizi devletimiz olarak kabul edelim. Yakın akrabaları da her bir aileyi müttefik devlet akraba olmayan diğer aileleri diğer devletler ve komşuları da komşu devlet olarak adlandıralım.

Ve sonrasında bu en başta devletimizi şöyle bir sorgulayalım?

  • Bu devleti kim yönetiyor? Baba? Anne? Siz?
  • Yöneticiyi ne kadar destekliyorsunuz? Taraf mısınız? Muhalif mi?
  • Devletin yıllık bütçesi nedir? Kişi başına düşen rakam nedir? Adil mi?
  • Devletinizin Eğitim sistemini kim belirliyor? Eğitim fonunuz var mı? Kitap ve kütüphanelere erişim var mı?
  • Devletinizin sağlık politikaları ne alemde? Sağlık sigortası var mı? Hastalıklar için hangi önlemler alınıyor?
  • Devletinizin iç borçları var mı? Dış borç var mı? Varsa ödeme planlarını yaptınız mı?
  • Devletinizin kültür işleri ne durumda? Tatil yapıyor musunuz? Yurtdışına çıkıyor mu vatandaşlarınız? Planlama var mı? Kaç ülke gezdiler? Kaç dil öğrendiler?
  • Uluslararası ilişkileriniz ne durumda? Komşu ülkeler ile iletişiminiz nasıl? Müttefiklerle aranız? Savaş durumunda olduğunuz veya size vize vermeyen kaç devlet var?

Gibi soruları ve sizin de aklınıza gelen tüm soruları tek tek cevaplayın hatta mümkünse bunları yazın.
Yazılı olarak ailenizle tartışın. ve eğer yazdıysanız her bir konu başlığında siz yönetimi ele almadan önce puanlama yapın, mesela eğitim 10 üzerinden 6, ekonomi 10 üzerinden 5 gibi…

Buraya kadar okuduğunuza ve okurken gözünüzde canlandığına göre gelin olayı biraz daha derinleştirelim.

Az önceki tüm soru ve sorunları çözmek için devletimizi bir takım unvanlar altında ve bir devlet başkanı çatısı altında yönetmeye başlayalım. Eğer kitabı beğenirseniz ailenizin diğer üyelerine de okutun ve sıradaki unvanları en iyi şekilde yapanlara dağıtın.

Hatta gelin devleti biz kurduk ya biraz tek adam olarak yaklaşalım ve tüm unvanları biz alalım (:

Bütün pencerelerden bakarak devletimizi yönetelim ne dersiniz?

Önce içişleri bakanı olalım ve ailemizin içindeki bireyler arası ilişkiler, çatışmalar, asayiş gibi konuları masaya yatıralım sorunlar varsa çözelim, sorun çıkmaması için önlemler alalım.

Sonra Dışişleri bakanı olalım ve Ailemiz ile diğer aileler arası ilişkileri güçlendirelim, sorunları çözelim, vize rejimini gözden geçirelim diğer ailelerin iyi ve gelişmiş politikalarını ithal edelim veya bizim onlardan üstün olan politikalarımızı ihraç edelim bölgede liderliğe oynayalım.

Sonra Eğitim bakanı olalım ve ailemizin en önce aile eğitimi alıp almadıklarını sorgulayalım, eksik yanlarını tamamlayalım, okul seçimlerini irdeleyelim, yönlendirelim ve eğitimleri için genel bütçeden fonlar oluşturalım gerekiyorsa kurslar eğitimler için planlar yapalım. Herkesin ana dil dışında bir dil öğrenmesini sağlayalım.

Daha sonra Ekonomi bakanı olalım ve Ailenin genel bütçesi, günlük haftalık aylık yıllık ve 10 yıllık bütçe planlarını yapalım.
Evinizin yenilenmesi, ilerde çocukların yaşayacağı evler, arabalar, görünmeyen giderleri hesaplayalım.

Aile üyelerinin yeteneklerine göre daha iyi işler veya projeler bulalım, gerekiyorsa yatırımlar yapalım veya ilerde oluşacak krizler ile ilgili araştırmalar yapıp o krizleri atlatacak finans modelleri oluşturalım.

Kültür bakanı olalım ve ailenin kültür seviyesini ölçelim diğer aileler ile geçmişimizle veya bizden ileride olan ülkelerin aile yapıları ile kıyaslayıp bir model oluşturalım, yeme içme kültürü, giyim kuşam kültürü, yatma kalkma kültürü, ticaret kültürü, ziraat kültürü vb. daha da zenginleştirelim.
Ailemizin kültür seviyesini olabildiğince ilerletip hatta çevremize ihraç edelim.

Sanayi bakanı olalım ve aile üyelerinizden herhangi bir konuda üretkenliği olanları belirleyelim destekleyelim hatta yatırım yapalım yaptıralım.

Diyanet işleri bakanı olalım ailemizin dinimize dair bilgilerini ölçelim, dini ilimlerini ziyadeleştirelim yanlış bilgilerden arındırıp sahih, temiz bilgiler edinmelerini sağlayalım.

Sağlık bakanı olup ailemizin sağlık durumunu gözden geçirelim, gerekirse aile sağlık profilini çıkaralım, herkesin hassasiyetlerini risklerini sorgulayalım ilk yardım eğitimi alalım aldıralım sağlığa zararlı alışkanlıkları terk ettirelim evin mutfağına gereken miktarda vitamin ve protein girdiğine bakalım.

Ticaret Bakanı olalım ailenizin ticari becerilerini ölçelim, ticaret yapıyorlarsa yaptıkları işi inceleyin rakip analizleri yapalım pazar araştırması yapıp ticaretlerinde büyümelerini sağlayalım gerekli kaynak araştırmaları yapıp gerekirse, yatırımcı bulalım ticari olarak sürekli büyüme planları yapalım.

Teknoloji bakanı olalım ve ailenin teknoloji ile ilgili ihtiyaçlarını giderelim, ihtiyaçlarını belirleyelim teknolojinin iyi yanlarını anlatıp interneti doğru kullanmalarını öğretelim internetin çöplüğünden uzak tutalım çocuklara internette nasıl gelişebileceklerini ders yapabileceklerini anlatalım. Yazılıma teşvik edelim eğitim aldıralım. Yapay zeka kullanımını öğretelim.

Bu bakanlıkları istediğiniz gibi çoğaltın veya azaltın, kardeşlerinizle görev paylaşımları yapın, her birine bir veya birden çok bakanlık verin, hatta becerebilirseniz bakanlıkları dağıtın ve başbakan olun, Ailenizin reisi olan babanızı cumhurbaşkanı yapın ve yönetiminizle gurur duymasını sağlayın.

En son noktada ilk yaptığınız puanlamaları bu bakanlıkları yaptığınız süre sonunda elde ettiğiniz puanlarla karşılaştırın. Çıkan sonucu da günümüz Türkiye’sindeki yöneticiler ile kıyaslayın. Unutmayın ülkenin başarı oranı sizin başarı oranınıza endekslidir. Kendi iktidarınızdaki değişimi sağladıktan sonra ülkenin ve muhtelif partilerinin değişimi da peşinden gelecektir.

Geç ve belki güç…

Ben bu yazıyı zamanın behrinde nereden ve nasıl okuduğumu anımsayamıyorum, iktibas edip eksik ve düzelmesi gereken yerleri değiştirmek adına taslaklarıma almışım demek yayınlanma zamanı gelmiş okuyana yazana ve okutana teşekkürler

--

--

Mansur Yüksel
Katma Değer Bilgi

“-Herkes okusun diye mi yazıyorsun? -Hayır, kimse okuyamadım demesin diye yazıyorum.”