BERT VE SEO

Sevval Hatice ÖTER
KaVe
3 min readMay 29, 2022

--

Merhaba arkadaşlar yeni blog yazımızla sizleyiz. Bugün markanızla arama motorunda en üst sıralarda yer almak için yapmanız gerekenler ve arkasındaki algoritma yapısını ele alacağız.

Öncesinde iki kavramı ele alalım: BERT ve SEO.

BERT(Bidirectional Encoder Representations from Transformers):Çift yönlü kodlayıcı temsilleri olarak ele alabileceğimiz bir Doğal Dil İşleme algoritmasıdır. Tüm sözcük kümesini (corpus) ele alarak insan dilini anlamaya çalışan Makine Öğrenimi algoritmasıdır.

SEO(Search Engine Optimization): Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerimizin arama motorlarında en üst sıralarda yer alarak organik etkileşimlerini arttırarak markanızın değerini arttırmaya çalışan optimizasyon algoritmalarıdır.

Arama motorları çalışırken sadece gerçek soruları yanıtlayan en iyi ve en benzersiz içerikleri arama motoru sonuç sayfasında (SERP) ilk sayfalarda yer verir. Bundan dolayı sitenizin organik etkileşimini arttırmak ve SERP sayfasında trafik akışında yer alması için bu algoritmaları bilerek sitenizi düzenlemelisiniz.

BERT Algoritması, SEO sırasında sitenizi uzun sorgulamalar için hazırlar. Aşağıda iki örnek olarak gördüğümüz arama motoru Google ‘ın evrimi ele alınmıştır. İlk görüntü 1999 yılında diğeri de günümüzde kullandığımız şeklidir. Peki arama motorlarını bu hale getiren değişimin arkasındaki algoritma nedir?

İki resim arasındaki fark uzun sorgular için de arama yapabilmemizdir(long tail queries).Bu farkı bize sağlayan algoritmalar için ise RankBrain ile başlayan bir hikaye ele alacağız.
RankBrain,NLP,BERT. RankBrain,Makine Öğrenimi temalı bir arama motoru algoritmasıdır.

RankBrain,Google ‘ın arama motoru sorgu ekranında kullanıcılara daha değerli içerik sunmak ve aramalarıyla paralel içerikleri daha üst sıralarda yer almalarını sağlamak için 2015 ‘te geliştirilmiş en önemli algoritmalardan biriydi. RankBrain, kullanıcının geçmiş aramalarını analiz ederek yeni aramasında daha önce hiç aramadığı bir sorgu olsa bile yeni aramayla eşleşen kavramları bulur ve kullanıcın deneyimine sunar. RankBrain ‘in önemi insan dili ve Makine Dili arasında anlam kurmadaki ilk adım olmasıdır.

NLP olarak ele aldığımız Doğal Dil İşleme temelli algoritmalarımızın genel olarak amacı diller arası kavramları aktarırken oluşan boşlukları doldurmak ve iletişim kurmalarını sağlamaktır. NLP algoritmalarının gelişimi ve arama motorlarında da kullanımı bize BERT Algoritmasını kazandırmıştır. BERT Algoritması ile beraber arama motorlarında anahtar kelimeler bazlı algoritma yerine tüm metin ve sorguyu anlayarak kullanıcının niyetini tahmin etmeye çalışan bir algoritma karşımıza çıkar.

BERT çift yönlü yaklaşımı sayesinde az veri ile modeli daha doğru bir şekilde eğitmemizi sağlar. Böylece hepimizin karşılaştığı “Bunu mu demek istedin?” sorgusu ile karşılaşırız, böylece sadece anahtar kelimelere göre karşımıza çıkan içeriklerdense gerçekten ulaşmak istediğimiz içerikler ve sayfalar önümüze çıkar. ERT ve RankBrain algoritmaları temelde NN Algoritmaları dediğimiz hayvanların Merkezi Sinir Sistemi ilham alınarak tasarlanmış kendi kendine öğrenebilen ve örüntüleri kavrayabilen modellerden geliştirilmiştir.

Bu iki algoritma öncesi Google’ın diğer Dil İşleme sistemleri tek yönlü transformer sistemlerdi. Bu sistemler kelimeleri bağdaştırırken tüm külliyatı(corpus) ele alır ve insan anlamına yakın bir anlam çıkarmayı amaçlar. Bu durum her SEO Uzmanı’nın bu algoritmaları kavramasını zorunlu kılmıştır.

Ryan Jones bir SEO Uzmanı olarak NN ve SEO kavramları için şu sözü iletmiştir. ”BERT ile ilgili en heyecan verici şey; birdenbire, bir gecede, her SEO’nun artık Sinir Ağları ve Doğal Dil İşleme konusunda uzman olmasıdır.

Bu anlatılanlar ışığında markanızın ve içeriğinizin öne çıkması için şunları değerlendirin:

◾Arama motoru kullanıcılara değerli içerik sunmak ve bunun için siteye/içerik sahiplerine güvenmek ister.

◾Site/içeriğinizi BERT için optimize etmeyin, kullanıcılar için optimize edin.

◾Kullanıcıların yaptığı yazım hatalarını göz önünde bulundurarak metni optimize edin.(örn:lawyer, lawer)

◾Sadece anahtar kelimelere odaklanmak yerine odağınızı arama amacına çevirin. İşin sırrı alıcı web tüketicisi kişilerin niyetlerini anlamak.

◾Markanız/içeriğiniz ile alakalı mümkün olan en fazla sayıda kapsamlı içeriği üreten kaynak olmak değerinizi arttırarak daha görünür olmanızı sağlar.

◾İçeriğinizin kurguladığınız başlık yapısıyla uyumlu olmasına dikkat edin. İçeriğiniz içinde iç linklemeleri kullanın.

Karekodları okutarak kaynakçanın bir kısmına ulaşabilirsiniz.

--

--

Sevval Hatice ÖTER
KaVe
Writer for

YTÜ Matematik | YET-GEN 2021–1 Trainee && 2021–3 LİDER| |https://linktr.ee/sevvalhaticeoter