Ka|Ve Eğitim Ders Raporları I

feyza zeynep salam
KaVe
Published in
3 min readOct 16, 2019

Kave Eğitim 1 ve 2. Hafta Raporları

İLK HAFTA

Araştırma ve Geliştirme Odaklı Yapay Zeka Eğitimi ; Yapay Zeka Sanatçıları için gelişmiş makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme serilerini kapsayan , 16 haftalık bir eğitimdir. Her hafta Perşembe günleri toplanıyoruz.

25 Yapay Zeka Sanatçısının katılımıyla 3 Ekim’de Araştırma ve Geliştirme Odaklı Yapay Zeka Eğitimi’ne başlıyoruz. Bu 16 haftalık eğitimin katılımcılarını tanıdıktan sonra Veri Bilimi ve Yapay Zeka hakkında bilgi edinmek adına giriş yaptık.

Eğitimimizin ilk oturumunda KaVe topluluğunun kurucusu ve eğitmenimiz Uzay Çetin ; KaVe’nin çağın bilim ve teknolojisine yön verebilecek , çok boyutlu ve disiplinler arası düşünebilen gençleri yetiştirme misyonunu ortaya koydu.

Uzay Çetin’den sonra eğitmenlerimiz den biri olan Yunus Emre Gündoğmuş ; konuşmasına kendisini tanıtarak ve alanındaki tecrübeleri aktararak başladı. Daha sonra bu eğitimde katılımcıları nelerin beklediğini , onlardan neler beklendiğini açıkladı.

Yunus Emre ; Veri Bilimi’ne bir giriş kaynağı olan Makine Öğrenmesinin doğası , nerelerde kullanılabileceği gibi en temel sorulara cevaplar sundu.

İlk haftaki eğitimimizin son oturumunda Uzay Çetin ; En Yakın Komşu (KNN) algoritmasının nasıl işlediğini aktardı ve katılımcılar ile birlikte sentetik veri üzerinde İşe Alım Robotu geliştirdi.

Oturumun devamında Veri Bilimi ve Yapay Zeka konularından bilimsel yayın yapmayı ve heyecan verici konular üzerinde proje geliştirmeyi amaçlayan Proje Gruplarımızdan bahsedildi. Bu proje gruplarımıza , katılımcılarımızın ilgisini görmek bizi mutlu ve memnun etti.

İlk haftamızı başarıyla ve katılımcılarımız dan aldığımız pozitif geri bildirimlerle tamamladığımız için mutluyuz.

İKİNCİ HAFTA

10 Ekim’de eğitimimizin ikinci haftasında Sarıyer Akademi’de toplandık.

Bu haftaki ilk konuşmacımız Zingat.com ‘dan gelen Kamil Çayırlı Bey idi. Kamil Bey’in , Zingat.com’un gerçek ev fiyatlarına dahil veri setlerini tanıtmasıyla oturuma başladık. Ardından Zingat.com’un Veri Bilimcisi olan Hakan Taş Bey ; Yapay Öğrenme gerektiren problemlerini bize aktarıp , sorularımızı yanıtladı.

2. oturumumuzda eğitmenimiz Uzay Çetin ; Yapay Sinir Ağlarının temel yapısından , nasıl işlediğinden ve bir Yapay Sinir Ağı kütüphanesi olan Keras’dan bahsetti.Devamında bu kütüphane ile IMDB film yorumları veri seti üzerinde katılımcılarımızla birlikte ; bir yazarın veya bir yazının belirli bir konuya yönelik tutumunun olumlu,olumsuz olarak değerlendirilmesi için çeşitli algoritmalar aracılığıyla hesaplanıp tanımlama ve sınıflandırma süreçleri olarak ifade edilebilen Duygu Analizi’nin modellenmesinin uygulamasını gerçekleştirdik.

Son olarak ; https://www.dunyahalleri.com/ ‘un da kurucusu olan Serdar Kuzuloğlu’nun da izni ile DunyaHalleri.com ‘un verisini Scrape ettik. Bu veriyi katılımcılarımızla ; kelimeleri vektör uzayında ifade etmeye çalışan bir Gözetimsiz Öğrenme modeli olan Word2Vec ile modelledik ve çeşitli NLP(Doğal Dil İşleme) görselleştirme yöntemleri ile analiz ettik. Bu konuyla ilgili detaylara eğitmenimiz Yunus Emre’nin Medium makalesinden ulaşabilirsiniz.

Dersimizin bitiminde Eğitmenimiz ve Önderimiz Uzay Çetin’in doğum gününü hep birlikte kutladık ve katılımcılarımızla aramızdaki etkileşimi arttırarak proje gruplarının hedefleri, beklentilerini tartıştık.

--

--