Tuula Soukkanen ja Satu Osola:
Vanhan sananlaskun mukaan keskeneräistä tai epävarmasti etenevää asiaa ei kannata näyttää hulluille eikä herroille. Onneksi ajattelumme on tämän suhteen muuttunut ja kokeilut ovat tulleet avuksemme uuden ajattelun vahvistamisessa. Kokeilut tukevat sekä yksilöiden, organisaatioiden että yhteiskunnan kyvykkyyttä oppia niitä ajattelumalleja ja taitoja, joita tarvitsemme jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä.
Organisaatioiden toimintakykyisyyttä edistää yksilöiden rohkeus ja uteliaisuus haastaa kulttuurisesti omaksutut tavat ja kestää samalla myös epäonnistumiset. Kokeilut ovat näiden taitojen ja kyvykkyyksien oivallinen oppikoulu. Kokeiluissa voimme kohdata turvallisesti keskeneräisyyden, epävarmuuden, epäonnistumisten sekä haavoittuvuuden haasteet.
Olemme pohdiskelleet yhdessä Veron ja Kelan kokeilukoululaisten kanssa kokeilujen matkaa sekä yhteiskunnallisena ilmiönä, organisaatioiden toimintatapoja uudistavana ajatteluna, että yksilön voimavaraisuutta tukevana toimintatapana. Yhteinen matkamme on vielä kovin lyhyt, mutta olemme jo oppineet, että ’hyvinkään suunniteltu ei ole vielä yhtään tehty’ ja että ’hyvin kokeiltu on jo puolessa matkassa’. Tällä ajattelulla olemme onnistuneet haastamaan perinteisen kehittämistyön etenemistä ja olemme hiljalleen siirtyneet pilottien maailmanvallasta kokeilevan kulttuurin maaperälle, pilottejakaan väheksymättä.
”Kokeilut — mahdollisen kitkan käyttämän energian
uudelleen suuntaaminen vaikuttavampaan
yhdessä oivaltamiseen ja oppimiseen”
Johanna Kotipelto Verolta pohdiskelee blogissaan kokeiluja yhteiskunnallisena ilmiönä ja arvioi kokeilujen vaikuttavuutta uudistumiseen:
”Selviäminen jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä vaatii aivan uudenlaisia taitoja. Tarvitaan ennakointia, joustamista, nopeaa soveltamista ja epävarmuuden sietämistä, koko yhteiskunnan tasolla. Kitka syntyy siitä, että koko hallintokulttuurimme ja -rakenteemme on suunniteltu tasaisen rauhallisiin, ennakoitavissa oleviin olosuhteisiin.”
Nämä samat haasteet kohtaamme osana organisaatioiden toimintatapojen ja ajattelun uudistamista. Erilaisissa henkilöstötutkimuksissa Johannan kuvaama kitka nousee esille henkilöstön kokemuksissa, joiden mukaan heillä olisi hyödynnettävissä enemmän osaamista ja tietotaitoa kuin mitä toimintatapamme, johtamisajattelumme ja –kulttuurimme ehkä sallivat arjen toiminnassa. Voimme vähentää tätä kitkaa kokeiluilla, jotka ovat erinomainen alusta erilaisten osaamisten ja näkemysten jakamiselle, joilla haluamme yhdessä parantaa palveluitamme.
“May that force be with you!”
Kun teemme kokeiluja, toimimme myös usein yli organisaatiorajojen. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Kelan ja Veron yhteiset kokeiluvartit, joita olemme järjestäneet kerran kuukaudessa vuodesta 2019 alkaen. Kokeiluvarttien tarkoitus on ollut kokonaisuuksien tarkastelun lisäksi jakaa kokemuksia sekä opeista että mahdollisista sudenkuopista, joita kokeilut ovat meille edetessään opettaneet. Kokeilujen voima on siten myös yhdessä oppimisessa — may that force be with you.
Kun kokeillaan, on hyvä muistaa, että emme tee kokeiluja vain itseämme tai organisaatioita varten, vaan kokeilevan toiminnan yksi tärkeimmistä tavoitteista oppimisen ohella on asiakasarvon tuottaminen.
Onnistunut esimerkki asiakasarvon tuottamisesta ovat Kelan ja Turun kaupungin yhteiset asiakaspalvelupisteet (Kauppatorin Monitori ja Skanssin Monitori), joissa asiakas on ollut mukana jo rakentamisvaiheessa ja osallistunut toimivien ratkaisujen löytämiseen. Yhdessä asiakkaiden kanssa on mietitty uudenlaisella ja rohkealla tavalla sitä, miten tuotamme mahdollisimman hyvän asiakaskokemuksen. Helppo toiminta asiakkaalle ei aina tarkoita helppoa tekemistä organisaatioille. Toimintaa on näin rakennettu yhdessä kokeillen — ei pelkästään yhteistyössä.
”Uskottavaa mokaamista opettelemaan!”
On tyypillistä, että kokeilujen tulokset viestitään ulos vahvoina menestystarinoina ja onnistumisina, jolloin kokeilujen ydin, kokemukset ja mahdolliset epäonnistumiset oppimisen ja uudistumisen ajureina jäävät vähälle huomiolle. Tällaisissa tilanteissa turvaudutaan vanhoihin toimintamalleihin ja -tapoihin, joilla edelleen vahvistetaan vanhaa ajattelua siitä, että mokaaminen ja ”pyllähtäminen” ovat epäonnistumisia ja siten huonoja lopputuloksia.
Me ajattelemme, että mokaaminen on taito, jota tulee myös harjoitella. Vahvana oppina pysyy vanha totuus:
’Rohkeus ei siis ole sitä, että ei pelkää epäonnistumista, vaan pelosta huolimatta uskaltaa edetä’.
Niinpä yksi vuoden 2021 Kokeilijat-vuosiluokan tärkeistä pohdiskelun aihepiireistä on: ”kuinka mokaan uskottavasti”.
Vuosiluokka 2021 toivottaa näin kaikille rohkeille kokeilijoille kokeilurikasta uudistumisen vuotta 2021!
Kirjoittajina:
Tuula Soukkanen ja Satu Osola
Kela