Opinnoista Innovaatioyksikköön

Teemu Hyytiäinen
KelaLab
Published in
2 min readApr 20, 2020

Kun lopetin työni Jyväskylän yliopiston Lohkoketjulaboratoriossa, aloin miettiä omaa valmistumistani. Viimeisimmän vuoden aikana olin hieman opiskellut töiden ohessa, mutta opintoni olivat edelleen vaiheessa. Muiden opintojen ohessa aloin etsiä Pro Gradulleni aihetta liittyen hajautettuihin tietokantoihin tai lohkoketjuihin. Tämän johdosta päädyin keskusteluihin Kelan Innovaatioyksikön kanssa heidän tulevasta älyrahake-kokeilusta. Aiheena älyrahake vaikutti hyvin mielenkiintoiselta, joten aloitin aiheeseen syvällisemmän tutustumisen ja tutkielman kirjallisuuskatsauksen. Tutkielman kannalta haastetta synnytti sama uutuusarvo, joka siinä kiinnostikin. Tämän kaltaisia ratkaisuja on vain vähän, minkä seurauksena kirjallisuuskatsauksen tekeminen tieteellisistä artikkeleista oli haastavaa. Tästä huolimatta sovimme, että jatkan tutkielman tekoa älyrahakkeesta.

Image: Marvin Meyer

Pro Graduni kautta osallistuin älyrahakkeen kehitystyöpajoihin, joiden seurauksena mielikuvani Kelasta jäykähkönä ja muuttumishaluttomana organisaationa alkoivat nopeasti muuttua. Innovaatioyksikön lisäksi muuallakin Kelassa oli selkeästi halukkuutta kehittää toimintaa laadukkaammaksi ja kaikille osapuolille nopeammaksi, sekä edullisemmaksi. Lisäksi asiakaslähtöisyys loisti jokaisessa keskustelussa ja kaikkialla nostettiin esille asiakkaan näkökulma muuttuvassa tilanteessa.

Pro Graduni kautta saamani positiivisen kokemuksen takia päätin hakea Kelan IT-harjoittelijahaussa, ja tammikuussa 2020 aloitin työni Innovaatioyksikössä harjoittelijana. Perehdytys Kelaan oli melko kattava paketti erilaisia itsenäisesti läpikäytäviä kursseja ja videoita. Perehdytysmateriaalin ansiosta sain todellisen kuvan siitä, mitä kaikkea Kela oikeasti tekee ja kuinka monet meistä olemmekaan Kelan asiakkaita. Työskentelyssä yllätyin, kuinka suuri osa työstäni tapahtuu minun työpisteelläni ja erilaisia etätyökaluja hyödyntäen. Tähän toki vaikuttaa, että yksikön työntekijät ovat hajautuneet kolmeen eri toimistoon Suomen sisällä. Työskentelymalli kuitenkin hidastaa uusiin työkavereihin tutustumista, kun kontaktit tapahtuvat lähtökohtaisesti verkon välityksellä. Toki erinäiset paikan päällä pidetyt työpajat ja virtuaalitodellisuudessa järjestetyt palaverit ovat mahdollistaneet työkavereihin tutustumisen aivan eri tavalla kuin normaalit verkkopalaverit. Näin Korona-aikana on kuitenkin huomioitava, että juuri kattavien etätyökalujen ansiosta työskentelyn siirtäminen toimistolta kotiin on sujunut vaivattomasti.

Pro Gradustani saamani älyrahaketuntemuksen seurauksena ensimmäiset työtehtäväni olivat älyrahakkeeseen liittyviä. Itse koin mukavaksi jatkaa minulle jo ennestään tuttua projektia ja olinkin pyytänyt, että voisin jatkaa älyrahakkeen parissa. Nopeasti kuitenkin aloin osallistua myös muihin projekteihin. Näihin projekteihin osallistumalla ja työskentelemällä jatkuvasti uusien kelalaisten kanssa olen huomannut, että kelalaiset ovat todella mukavaa porukkaa. Minun osaamattomuuttani Kelan sisäisistä prosesseista tai muista Kelaan liittyvissä asioissa ei ole koskaan katsottu pahalla, vaan apuja ja neuvoja saa pyytämällä. Lisäksi keskustelukulttuuri on suhteellisen avoin, joten uutenakin työntekijänä olen pystynyt esittämään eriäviä mielipiteitä ilman, että niitä olisi sivuutettu harjoittelijastatuksestani johtuen.

Kolme kuukautta harjoittelijana on kulunut todella nopeasti. Työtahti on melko tiivistä, sillä Innovaatioyksikön tavoitteena on toteuttaa lyhyitä, alle kolmen kuukauden pituisia projekteja. Projektien tavoitteena on kokeilla uusia ratkaisuja ja arvioida niiden hyötyjä Kelalle. Tuotantoon vietävät projektit siirtyvät kokeilun jälkeen muille yksiköille Kelassa. Nykyisen Korona-tilanteen vallitessa on projektien elinkaari lyhentynyt entisestään. Nopeiden kokeilujen ansiosta voimme tarjota erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joilla ratkaista nykyisen tilanteen synnyttämiä haasteita.

Ps. Oletko jo tsekannut Kelan avoimet työpaikat?

--

--