Tekoälyn eettisen käytön periaatteet Kelassa — työpajamateriaali jakoon

Janne Pulkkinen
KelaLab
Published in
2 min readSep 24, 2019
Tekoälyn eettisten periaatteiden tuottamisen vaiheet.

Keväällä 2019 kutsuimme laajan joukon kelalaisia pohtimaan Kelan tekoälyn etiikkaa ja siihen liittyviä kysymyksiä. Järjestimme kolmen työpajan sarjan, jonka tarkoitus oli paitsi synnyttää Kelan tekoälyn eettiset periaatteet, myös laajemmin jäsentää tekoälyn ympärillä käytävää keskustelua.

Työpajat auttoivat meitä havaitsemaan ja ymmärtämään organisaatiomme tarpeita mm. kehittämisen, yhteistyön, vastuunjaon ja viestinnän suhteen. Työpajat koettiin tarpeelliseksi ja keskustelu oli hedelmällistä. Siksipä ajattelimme, että tästä tuottamastamme työpajamateriaalista voisi olla apua muillekin saman aiheen parissa työskenteleville.

Tekoälyn periaatteet — näkökulmaharjoitus.

Tästä linkistä löydät materiaalin, jossa esittelemme työpajatyöskentelyn rungon sekä materiaalit. Dokumentin loppuun on liitetty työpajapohjat käyttöönne, tulostettavaksi suurempaan kokoon. Materiaalia voi hyödyntää sellaisenaan tai muokata sopiviksi oman organisaationne tarpeisiin.

Kuvassa Anna-Mia Myllykangas ja Janne Pulkkinen.
Työpajatyöskentelyä Kelassa vetivät Anna-Mia Myllykangas ja Janne Pulkkinen (kuvassa) sekä Maria Leinvuo.

Työn iloa!

Kelan strategiset muotoilijat Maria Leinvuo ja Anna-Mia Myllykangas sekä Kelan innovaatioyksikön päällikkö Janne Pulkkinen / Kela 2019

--

--

Janne Pulkkinen
KelaLab
Editor for

Chief Innovation Officer @kelaFpa Member of EU Blockchain Partnership & Lead of Finland Public Sector Blockchain network