Kendi Maceranı Kendin Seç

Uğur Atmaca
Kendi Maceranı Kendin Seç
2 min readJan 2, 2019

Bu yayında İngilizcesi “Choose Your Own Adventure” olan aynı zamanda “Gamebook” veya “Text Adventure” olarak da bilinen tarzdaki eserlerden bahsedeceğim. Eserleri incelemenin yanında birkaç araştırma yazısı da yazmayı planlıyorum.

Çocukken annemin aldığı “Macera Tüneli” serisinin Zaman Tüneli kitabı ile bu tarzı tanımış oldum. Normalde kitap okumayı sevmeyen bir çocuk olarak hikayenin akışına karar vermek beni heyecanlandırmıştı. O serinin tüm kitaplarını okumuştum.

Macera tüneli serisi

Bu türü bilmeyenler için kısaca bahsedeyim. Kitapta ilk dikkat çeken şey 2. tekil ya da çoğul kişiye hitap ederek yazılmış olması. Yani kitabı okumaya başladığında direk sana/size sesleniyor “Telefonun ziliyle uyanıyorsunuz” gibi. O sayfayı ya da bölümü bitirdikten sonra altta yer alan seçeneklerden birini seçerek hikayenin akışını siz belirliyorsunuz. Örneğin sayfa sonundaki seçenekler “Eski anıyı önemsiz buluyorsanız 48’inci, önemli buluyorsanız 42’inci sayfaya gidiniz.” diyebiliyor. Siz de istediğiniz sayfaya çevirerek hikayenin akışına yön vermiş oluyorsunuz. Bu farklı yollar genelde farklı sonlar ile bitiyor ve diğer yolları denemek için kitaba yeniden başlayabiliyorsunuz.

Dünyada genelinde çok daha bilinmesine rağmen, ülkemizde ne yazık ki hak ettiği değeri bulamamıştır. Bu tarzda bir kitap yazdıktan sonra ülkemizde yazılan benzer eserleri araştırdım. Bu yayında tüm örnekleri inceleyerek tanıtacağım. Bunların içinde Macera Geçidi serisi, İstanbul Efsaneleri, İstanbul Polisiyeleri gibi eserler bulunmaktadır.

Bunun yanında Netflix’in daha önce Çizmeli Kedi ile başlattığı şimdi Black Mirror ile devam ettiği seçimi izleyicinin yaptığı video içeriklerden de bahsedeceğim.

Sürekli güncellediğim Türkçe Kendi Maceranı Seç eserlerine göz atabilirsiniz.

Görüşmek üzere…

--

--