Pera Film Yeni Sezon Programı: Oyun Bahçesi Nerede?

Kent ve Çocuk
Kent ve Çocuk
Published in
2 min readSep 6, 2018

Pera Film’in yeni sezon programı Oyun Bahçesi Nerede? eğitim kavramını, öğrenimi ve büyüme sancılarını irdeliyor.

Pera Müzesi’nin Galatasaray Lisesi’nin kuruluşunun 150. yılı kapsamında düzenlediği Mektep Meydan Galatasaray sergisi ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Okullar Okulu temalı 4. Tasarım Bienali kapsamında sunulan bu programda, 1960’ların sonundan günümüze damgasını vurmuş başlıca kurmaca ve belgesel yapıtlara yer veriliyor.

James Clavell’in çığır açan 60’lar dramı Sevgili Öğretmenim (To Sir, with Love) İngiltere’de bir şehir içi okulda yaşanan sosyal ve ırksal sorunları merceğine alıyor; Frederick Wiseman 1969 tarihli Lise (High School) adlı belgeselinde Amerika’da Philadelphia’da bulunan bir okulu perdeye taşıyarak, öğretmenlerin ve öğrencilerin günlük hayatlarına ışık tutuyor. Richard Linklater’ın 1993 yapımı kült klasiği Genç ve Heyecanlı (Dazed and Confused) Amerika’da son sınıf olmaya hazırlanan bir grup ergen ile birinci sınıfa yeni başlayacakların tek bir gün içinde yaşadıklarını izleyicileriyle paylaşıyor.

Larry Clark’ın hızlı tempolu ilk uzun metraj filmi Çocuklar (Kids) 90’larda hayatla baş etmeye çalışan bir grup ergenin yaşamını perdeye taşıyor. Laurent Cantet’in 2008 yapımı filmi Sınıf (The Class) Paris’in zor bir mahallesinde lisede çalışan bir Fransız öğretmenin hayatından bir yılı izleyicilere aktarıyor. Cathryn Davis Zommer ve Neeley Dawson imzalı belgesel Büyük Uyanış: Black Mountain College (Fully Awake: Black Mountain College), üniversitenin sanat öğretimindeki ilerici ve radikal pedagojik yaklaşımını irdeliyor. Kuzey Carolina’nın batısında dağların arasında gizlenen Black Mountain College (1933–1957) yirminci yüzyıl Amerikan sanatına yön veren ve damgasını vuran etkili bir deneysel eğitim yuvasıydı. Vicki Abeles imzalı Ölçüsüz (Beyond Measure) belgeselinde, ABD’nin dört bucağında devlet okullarında bir devrimin derinden derine gerçekleşmeye başladığını, artık modası geçmiş, sınav odaklı eğitim kültüründen giderek uzaklaşan bu okulların sınıflarında yepyeni bir vizyona öncülük ettiğine tanık oluyoruz.

Paul Wright’ın gösterime girdiği her yerde hararetli tartışmalara yol açan en son deneysel filmi Arcadia, film yapımcılığının ilk günlerinden günümüze dek ender veya gün yüzü görmemiş çekimler aracılığıyla İngilizlerin topraklarıyla olan ilişkisinin nasıl değiştiğini ve çevre ile kültür arasında nasıl bir karşılıklı etkileşim yaşandığını gözler önüne seriyor. Programa son noktayı koyan hiç de yabana atılmayacak bir film: Cameron Post’a Ters Terapi (Miseducation of Cameron Post); 2018 yılından Amerikan-İngiliz ortak yapımı olan filmin yönetmeni Desiree Akhavan, filmi Emily M. Danforth’ın 2012’de aynı isimle yayınlanan romanından uyarlamış. Öykü, 12 yaşında Cameron Post isimli Montanalı bir kız çocuğunun eşcinselliğinin farkına varışını merceğe alıyor.

Oyun Bahçesi Nerede? eğitim, öğretim süreçlerine ve farklı kültürlerde bilgi, beceri, değer, inanç ve alışkanların edinilmesine nasıl yaklaşıldığına yeni bir ışık tutmayı umuyor.

Programın detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

--

--