Hikmet ile Startup Mülakatına Hazırlık

Bartu Demirkiran
kesisenyollardernegi
4 min readDec 15, 2018

Bugün senin için Belçika’da bulunan Showpad’te staj yapmış, aynı zaman da Kariyer Koçum danışanı ve Yurtdışında Staj Bursiyeri Hikmet Demir ile startup’ların mülakatları hakkında bir röportaj yaptık. Bu röportajda onun bu staja nasıl hak kazandığına, şu an tekrar staj yapmak isterse ne yapardı gibi konulara değindik. Aynı zamanda kendisi daha önce Kariyer Sohbetlerinde bizimle hikayesini paylaşmış ve soruları cevaplamıştı. Bu yayını da izlemeni tavsiye ediyoruz.

Merhaba, Ben Hikmet. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim ve Kesişen Yollar Derneğinde gönüllüyüm. Bu yıl Showpad’te data science alanında staj yaptım.

Bugün Showpad’te staj arayan biri şansını nasıl yükseltebilir? Sosyal sorumluluk projeleri, teknik olmayan(alan dışı) projelerde yer almak ne kadar önemli? Çevrimiçi görünme(online presence) ne kadar önemli sence?

Showpad an itibariyle 6 farklı ülkede 300 çalışanı olan bir şirket. Belçika Ghent’teki ana ofislerine 5–6 ve Chicago’daki 1–2 kişi olmak üzere toplam 7–8 kişiyi bilgisayar mühendisliği stajına alıyorlar. Onun dışında marketing / sales / legal için farklı stajyer ilanları da oluyor. Amerika’daki ofis için vize şart olduğu için Ghent’te ofiste şans çok daha yüksek. İyi bir Cv ve şirket için hazırlanmış bir cover letter şansı oldukça arttırabilir. Onun dışında Github / Topcoder / Hackerrank gibi sitelerde aktif olmak şansınızı pek çok şirkette artırır. Sosyal sorumluluk projelerinin olması güzel olmakla beraber tek başına staja kabul almanızı sağlamaz.

Showpad’te staja başvuru sürecin nasıl başladı? Sence ideal CV nasıl olmalı? Olmazsa olmaz dediklerin neler? Ortalamanın önemi nedir? Teknik projeler mi daha çok dikkat çekti yoksa okul başarın mı?

Kendi sitelerinde açtıkları staj ilanına başvurumla başladı. CV ve Cover letter kullanmıştım başvurumda. Kolay okunabilir olmalı, gereksiz şeyler olmamalı, mümkünse tek sayfa olmalı. İletişim bilgilerinizi, okulunuzu, geçmiş tecrübelerinizi, başarılarınızı, teknik yeteneklerinizi içermeli. Şirketlere pek çok başvuru geliyor bu başvulardan bir şekilde sıyrılmanız gerekmekte. Güzel bir ortalama hoş duruyor ama zorunluluk değil. Github’ı aktif olarak kullanmanız dolu olması ciddi bir artı, daha önceki staj tecrübeleri/ gönüllü stajlar bunlarında büyük artısı oluyor.

Teknik mülakatlar için uzun zamandır hazırlanıyor muydun? Hangi kaynakları kullandın? Bu kaynakları nasıl kullandın(Okuyup geçtin mi? Tüm soruları çözdün mü?)

Lisedeyken Hackerrank / Codeforces gibi sitelerde takılıyordum, aşinalığım vardı. Üniversite’de çeşitli yarışmalara katılmıştım. Showpad’in yaptığı mülakatlar diğer şirketlere göre daha hafifti. İlk 15 dakikalık tanışma şeklinde bir videolu görüşme yaptık. Sonra 3 sorudan oluşan bir code challenge gönderdiler. Bu code challenge’ı özellikle hızlı ve doğru çözmemi belirttiler. Bu code challenge iyi geçince yanında çalışacağım mühendisle 1 saat kadar görüştüm. Onunla da daha önce yaptığım projelerden, Showpad’de neler yaptıklarından, github’daki projelerimden konuştuk. Genel olarak hepsi olumlu geçince kabulü aldım.

Bugün tekrardan mülakata hazırlansan nasıl hazırlanırsın? Hangi kaynakları kullanırdın? Kullanmayacağın kaynaklar neler? Şunu yapmasaydım dediklerin nelerdi?

Çok bir hazırlık sürecim yoktu ama tavsiyem üniversiteye başladıklarından itibaren competitive programming’i bir hobi haline getirip hackerrank / topcoder gibi sitelerde takılıp yarışmalara katılmaları. Aktif bir şekilde işin içinde olunca sürekli hazır durumda oluyorsunuz.

Mülakat sorularını söyleyemeyeceğini biliyoruz ama mülakat sürecin nasıl gelişti? Yapamadığını düşünüp, duraksadığında yardımcı oldular mı? Mülakatı yapan kişinin tutumu nasıldı? Stresini ve heyecanını azaltmaya çalıştı mı?

Direkt bir telefon üzerinden teknik bir mülakatım olmadı ama yaptığım iki mülakat’ta oldukça samimi ve rahat geçmişti. Dürüst olmak, kendin olmak gerektiğine inanıyorum. Neden Showpad’e başvurdun gibi bir soru gelmişti, yurtdışında staj aradığımdan, Showpad’in güzel bir şirket gibi gözüktüğünden, startup’ları sevdiğim için başvurduğumu söylemiştim. Söylediklerimde tamamen doğru şeylerdi.

Showpad’te stajın nasıl geçti? Şirket’in gözündeki en büyük artısı ne oldu? Olumlu yönleri herkes konuşuyor ama senin için olumsuz yönleri oldu mu? Bunlardan da bahsedebilir misin?

Staj oldukça güzel geçti. Data science takımında yaptım stajımı. İlgilendiğim bir alandı ve pek çok şey öğrendim. Şirketin kültürü çok güzeldi 21 farklı milletten 60 mühendis hep beraber çalışıyorduk. Stajyerlerinden ciddi iş bekliyorlardı. Her hafta şirketiçi çeşitli etkinlikler oluyordu. İnsanlarda çok samimi ve yardımcı oldular. En olumsuz yanı unpaid yani parasız bir staj olması. Yanınızdaki mühendisle aynı şekilde çalışıp, aynı işi yapıp o para alırken sizin almamanız biraz can sıkıcı oluyor. Ghent ucuz bir şehir yine de geçinilebiliyor az bir parayla.

Eklemek istediğin başka bir şey var mı?

Elinizden geldiğince çok yere başvurun, size çok uyduğunuzu düşündüğünüz bir pozisyon varsa güzel bir cover letter hazırlayın onun için. Sırf yurtdışında staj yapmak için kötü yerlerde staj yapmayın, şirketin size bir şeyler katacağından emin olun. Çok fazla red cevabı alacaksınız bunun genel sebebi Türk vatandaşlarının Avrupa birliğinde çalışmak için vizesinin olmaması. Bu ciddi bir sıkıntı olduğu için çalışma vizesi sormayan/istemeyen yerlerde şansınız daha yüksek oluyor.

--

--