Silikon Vadisi şirketlerinde nasıl staj / iş bulurum? — Davranışsal Mülakatlar

Selim Onal
kesisenyollardernegi
4 min readAug 7, 2019

Bir önceki yazımızda (Silikon Vadisi şirketlerinde nasıl staj / iş bulurum? — Mülakat Öncesi) özgeçmişte ve başvuru sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer başvurunuz şirketteki işe alım sorumlulularının (recruiter) dikkatini çekerse, birçok firma için sıradaki adım ya online bir kodlama testi ya da recruiter ile görüşme. Online kodlama testi ile ilgili detaylara bundan sonraki teknik hazırlık yazılarımızda değineceğiz. Bu yazımızı recruiter’la görüşme ve daha sonraki aşamalarda karşınıza çıkacak davranışsal mülakat sorularına ayırdık.

Şirketten şirkete değişen oranlarda olsa da her şirket davranışsal sorular dediğimiz soruları mülakat sırasında soruyor. Mesela Google bu konuda çok az soru soran firmalardan biriyken, Amazon ise tam tersi neredeyse her mülakatın yarısını bu tarz sorulara ayırmasıyla bilinir.

Neden Biz?
Bu soruların ilki birçok şirket için, “Neden biz?”dir. O şirketin sizin ilginizi çeken yönleri neler buna cevap verirken, şirket değerleri ile örtüşen sizin sahip olduğunuza inandığınız becerilerden de bahsetmeniz önemli. Mesela başvurduğunuz firma, hızlı hareket etmesi ile bilinen, hızlı bir development ve deployment cycle’ı önemseyen bir firmaysa, Facebook gibi “move fast, break things” mottosu varsa, bu tarz özelliklere referans vererek neden o şirketi seçtiğinizi anlatmanız size artı puan olarak dönecektir. Burada hiç Machine Learning projesi olmayan bir firmaya, Machine Learning ilgi alanım, ondan size başvuruyorum demek, sağlık ve finans gibi genel olarak development ve deployment cycle’ların yavaş olduğu sektörlerde, hızlı hareket etmeyi seven biriyim, yazdığım kodun bir an önce production’da olması beni mutlu ediyor demek gibi bariz hatalar yapmanız, ne yazık ki çok erken elenmenize sebep olabilir. Bu konuda o şirketle ilgili ödevinizi yapmanız ve şirket hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli. Bu konuda biz de Kariyer Sohbetleri programımız ile size yardımcı olmaya çalışıyoruz (bit.ly/KesisenYollarYoutube).

Takım çalışmasına yatkın mısınız?

Bunun dışında gelen soruların büyük kısmı sizin iş disiplinizi ve takım çalışmasına yatkınlığınızı ölçmeye yönelik sorular olur.
“İş arkadaşları ile yaşadığınız bir sorun, çatışma oldu mu? Bunu nasıl hallettiniz?”, “Mentörlük yaptığınız kişiler oldu mu, sizce ideal mentör nasıl olmalı, siz nelere dikkat ettiniz?”, “Aldığınız yapıcı geri bildirimler oldu mu? Nelerdi? Nasıl tepki verdiniz?” gibi sorular bu alanda en sık sorulan sorular. Bu sorular bir yönüyle hazırlanması en kolay, bir yönüyle de en zor sorulardır. Eğer günlük hayatta başka insanlarla çalışıyorsanız, liderlik yapıyorsanız, sorumluluk alıyorsanız, bu sorulara hazırlanmanız çok kolay olacak, bu tarz tecrübeler edinmiyorsanız ise bir hayli zor olacaktır. Bu konuda birçok kişinin aklına hayali, yaşanmamış hikayeleri kullanmak ilk çözüm olarak geliyor. Bunun etik olup olmadığı bir yana, karşınızda mülakatı yapan kişi eğer tecrübeli ise hikayenizdeki tutarsızlıkları veya eksiklikleri anlaması çok zor olmayacaktır. Eğer yeterli oranda takım çalışması yaptığınızı düşünmüyorsanız, kulüp projeleri, sosyal sorumluluk projeleri, siyasal faliyetler gibi size hitap eden bir alanda takım çalışması yapmanız hem kendinize, hem mülakat sürecinize yapacağınız iyi bir yatırım olacaktır. Bu sorularla genelde firmalar, sorumluluk almaktan kaçmayan, geri bildirim almaktan ve vermekten çekinmeyen, çalıştığı şirketin kültürüne, sosyal faliyetlerine de katkı sağlayacak çalışanları bulmaya çalışırlar. Sizin de bu yönlerinizi öne çıkarmanız ve cevaplarınızı bu yönde şekillendirmeniz önemli.

Hatalarınızdan ders çıkarıyor musunuz?
“Projelerinizde öncelikleri neye göre belirliyorsunuz?”, “Yaptığınız bir hata ve bundan aldığınız ders ne?”, “Geri dönme şansınız olsa X projesinde neyi farklı yapardınız?” gibi sizin geçmiş tecrübelerinizden aldığınız dersleri ve bunların ışığında önceliklerinizi doğru belirleyip belirlemediğinizi ölçen sorular da yine çok karşınıza çıkan sorulardır. Bu sorulara cevap verirken başkalarını suçlayıcı değil, tecrübelerinizden ders aldığınızı gösteren cevaplar vermeniz önemli. Genel olarak hatalarınızın sorumluluğunu almayı bilen, mazeret odaklı değil çözüm odaklı bir kişi olduğunuzu gösterebileceğiniz, ama gerektiğinde sorunlarla da yüzleşmekten kaçmayacağınız bir profil çizmeniz önemli. Bunun dışında hatalarınızdan aldığınız dersleri genelleyebiliyor musunuz, başka alanlara, projelere, başka kişilerle olan ilişkilerinize uygulayabiliyor musunuz, bunları da dikkate alan cevaplar vermeniz sizin faydanıza olacaktır.

Yarı teknik sorulara da hazırlıklı olmanız lazım
Bunların dışında yarı davranışsal, yarı teknik sorular da bu aşamada karşınıza çıkabilir. “Bugüne kadar en zorlandığınız bug / proje neydi? Bunu nasıl çözdünüz?”, “Teknik olarak hiç bilmediğiniz bir alanda bir iş verildiğinde ne yapıyorsunuz” gibi hem sizin bir mühendis olarak becerilerinizi ölçmeye çalışan, hem de aslında zorluklar karşısında nasıl bir tutum alıyorsunuz, ne kadar çözüm odaklısınız bunları ölçen sorular da özellikle mühendislerin davranışsal mülakat yaptığı şirketlerde çok sorulan sorulardır. Bu sorularda da aslında temel kural yine aynı, aksiyon almaktan çekinmeyen, şikayet eden değil, çözüm bulan bir mühendis olmanız ve bunu cevaplarınızla ortaya koymanız gerekir.

Metrikler, ölçülebilir hedefler her zaman önemli

Bütün bu sorulara cevap verirken, “çok başarılı iyi bir projeydi”, “çok iyi işler çıkardık” gibi afaki, ölçülemez ifadeler yerine, daha veri odaklı, daha ‘mühendis gibi’ cevaplar vermeniz de önemli. Bahsettiğiniz projelerde, verdiğiniz örnekler neden başarılıydı, neden değildi? Ölçülebilir hedefleriniz neydi, ne kadarına ulaştığınız, bunlara odaklanmanız, verdiğiniz cevaplar bir hikaye içinde de olsa, verilerle desteklenmiş hikayeler olması da genel olarak cevaplarınızı güçlendirecektir. Tüm cevaplarınızda gerçekçi, abartıdan uzak ama öne çıkarmak istediğiniz yönlerinizi çıkaran cevaplar vermeniz, tecrübeniz olmayan alanlarda, konularda bundan bahsetmeniz de son olarak dikkat etmeniz gereken hususlar.

Bu yazımızdan sonra artık mülakatların teknik kısımlarına nasıl hazırlanmalısınız, nelere dikkat etmelisiniz, farklı mülakat tarzlarına nasıl yaklaşmalısınız, onlara değinmeye başlayacağız. Bir dahaki yazıda görüşmek üzere!

Not: Bu yazıdaki İngilizce terimler için özür dileriz. Ne yazık ki birçok terim, herkes tarafından Türkçe sohbetlerde bile İngilizce kullanılmakta, biz de bu yüzden İngilizce kullanmakta karar kıldık.

Bir sonraki yazı: Silikon Vadisi şirketlerinde nasıl staj / iş bulurum? — Kodlama Testleri

--

--