Beste Özer
kesisenyollardernegi
2 min readJun 17, 2019

--

Yurtiçi veya Yurtdışında Staj Ararken Üstüne Düşünülecek Sorular

Merhaba,

Bu yazımızda sizlere staj başvuru süreçlerinde yurtiçinde mi yurtdışında mı staj yapmak istediğinize karar vermeye çalışırken üstüne düşünebileceğiniz birkaç soru soruyoruz. O sorulara verdiğiniz cevaplara göre, size hem başka sorular soruyor, hem de fikir ve tavsiyelerde bulunuyoruz.

Yurtiçinde mi yurtdışında mı staj bulmak istiyorsunuz?

Yurtiçi: İlk stajınız mı olucak?

Evet: Özgeçmişiniz var mı? Hangi okulda okuyorsunuz? Not ortalamanız nasıl? Üniversitede projelerde yer aldınız mı? İşinizle alakalı bir klüpte liderlik görevinde bulundunuz mu? Ne tür bir staj arıyorsunuz (kamu veya kurumsal şirket, üniversitede araştırma, startup, non-profit)? Başvurmayı düşündüğünüz tarzdaki yerlerde tanıdıklarınız var mı? Linkedin üzerinden networking yapıyor musunuz?

Henüz hiç iş deneyiminiz olmadığı için, not ortalamanızın yüksek olması, varsa almış olduğunuz ödüller ve burslar, projelerde, klüplerde liderlik görevlerinde bulunmuş olmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunları özgeçmişinizde belirtmeniz önemli. Aynı zamanda, başvurmak istediğiniz tarzdaki yerlerdeki insanlarla iletişime geçip, kendinizi iş başvurusu dışında tanıtmanız size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Eğer bu konularda kendinizi geliştirebileceğinizi düşünüyorsanız, staj bulmaya odaklanmadan önce, bu alanlara öncelik verebilirsiniz.

Hayır: Daha önce nerede, kaç aylık staj/stajlar yaptınız? Yine aynı alanda mı staj arıyorsunuz? Ne tür bir staj arıyorsunuz (kamu veya kurumsal şirket, üniversitede araştırma, startup, non-profit)? Başvurmayı düşündüğünüz tarzdaki yerlerde tanıdıklarınız var mı? Linkedin üzerinden networking yapıyor musunuz?

Daha önce deneyiminiz olan, en az 3 aylık stajlarınızın olduğu alanlarda, özellikle iyi şirketlerde, iyi pozisyonlarda çalıştıysanız, önerebileceğimiz en önemli şey networking yapmanız, ve kendinizi sistem üzerindeki başvurunuz dışında da şirketlere tanıtmanız. Linkedin üzerinden başvurmak istediğiniz yerlerde çalışan insanlara ulaşabilir, kendinizi tanıtabilir, onların kariyerleri, çalıştıkları alan ve şirketler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Staj deneyimleriniz varsa ama çok kuvvetli olmadıklarını düşünüyorsanız, olan deneyiminizi en etkin biçimde nasıl yazabileceğiniz üstüne düşünüp, yine networking ile kendinizi insanlara tanıtıp, okuldaysanız notlarınızı yüksek tutup, okul dışında liderlik deneyimleri edinmeye çalışabilirsiniz.

Yurtdışı: Hangi ülkeye gitmeyi düşünüyorsunuz? Yabancı diliniz hangi düzeyde? O ülkede çalışmak için vizeniz var mı? Daha önce iş deneyiminiz var mı? Gitmek istediğiniz yerde tanıdıklarınız var mı?

Yurtdışında staj aramakla ilgili en önemli konu yabancı dil ve çalışma izni. Yabancı diliniz yoksa, öncelikle dilinizi geliştirmeniz çok önemli. Dili geliştirmenin en iyi yolu pratik, o yüzden imkanınız varsa erasmus yapmanız, erasmus sırasında da bol bol yabancı insanlarla vakit geçirmeniz önemli. Erasmus aynı zamanda size staj yapmanız için çalışma iznide veriyor olabilir. Bu iki konu dışında, hangi ülkeye gitmek istediğiniz hakkında net bir fikriniz olması, araştırmanızı odaklamanız ve networkunuzu kurmak için faydalı olacaktır. Son olarak, daha önce iş deneyiminiz yoksa, öncelikle yurtiçinde bir staj yapıp, daha sonra yurtdışında staj aramanız daha verimli olabilir (yurtdışında sağlam networkleriniz yoksa).

Yukarıda bahsettiğimiz sorular ve tavsiyeler, üzerlerinde ufak değişiklikler yapılarak iş arama süreçlerinde de kullanılabilir. İş arama sürecindeki en büyük fark, henüz yeni mezun olsanız da, işverenler en çok deneyime önem verecekleri için, staj deneyimlerinizi en etkili şekilde özgeçmişinizde yazmanız olacaktır. Networking, yurtdışı için yabancı dil yine çok önemli faktörler olup, yurtdışı için çalışma izni almak daha zor bir aşama önünüze çıkabilir.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Umarız yardımı dokunmuştur. Bize sorularınız varsa lütfen yorum yaparak sormaktan çekinmeyin.

--

--