Özgeçmiş / Resume Nasıl Hazırlanır?

Beste Özer
kesisenyollardernegi
2 min readFeb 12, 2019

Staj ve Kariyer Koçum programlarında aslında çok güzel tecrübeler içermesine rağmen kötü hazırlanmış özgeçmişlerle bolca karşılaştık. Aslında küçük taktiklerle özgeçmişinizdeki kritik tecrübelerin gözden kaçmasını önleyebilirsiniz. Bu yazımızda özgeçmiş/resume nasıl hazırlanır, içinde hangi bölümlerin olması gerekir, ne nasıl yazılmalıdır onlardan bahsedeceğiz.

Kişisel Bilgiler:
Öncelikle, üniversitede hangi yılda olursanız olun, sayfanın en üst kısmında, isminiz, telefon numaranız, email adresiniz, varsa Linkedin / GitHub gibi sayfalarınızın linklerini belirtin. Özgeçmişinizde (PHD öğrencileri haricinde) 1 sayfayı geçmemek adına, bunları alt alta değil, yan yana sıralayın. Bu kısımdaki linkler (internet siteniz, Linkedin sayfanız gibi) işverenin sizin hakkınızda özgeçmişinizin dışında da bilgi edinebilmesi için faydalı olacaktır.

Eğitim (Education):
Özgeçmişinizin ilk ana bölümü Eğitim kısmını oluşturmalıdır. Burada üniversitenizin adı ve bölümünüzü sol tarafta alt alta satırlarda, okuduğunuz şehir/ülke ve eğitim yıllarınızı da sağ tarafta aynı satırlarda belirtebilirsiniz. Bu kısımda aynı zamanda başvurduğunuz işle ilgili dersleri, bursunuz varsa bursunuzu, GPA’nız 3.5in üzerindeyse GPAnızı belirtebilirsiniz. Lise bilgilerini yazmanıza çoğunlukla gerek yok, ama eğer birinci veya ikinci sınıf öğrencisiyseniz, ve iyi bir liseden mezunsanız, yukardaki format şeklinde lisenizi de belirtebilirsiniz.

Deneyim/Projeler (Experience/Projects):
Eğitim kısmından sonra Deneyim ve Projeler kısmı gelir. Eğer birden fazla staj deneyiminiz varsa, okul projelerinizden ayrı bir kısımda bahsedebilirsiniz (hatta yeriniz kalmıyorsa okul projelerinizi Linkedin sayfanızda belirtmenizde yeterli olur). Eğer staj deneyiminiz yoksa, bu kısımı sadece okuldaki projelerinize ayırabilirsiniz, ya da araştırma deneyimlerinizi yazabilirsiniz. Format olarak yine yukardaki gibi, şirket ismi ve pozisyon ismini alt alta yazıp, şehir/ülke ve staj sürenizi sağ tarafta aynı satırlarda belirtebilirsiniz.

Her bir bullet point’iniz maksimum iki satır olmalı, ve her birini mümkün olduğunca spesifik bir şekilde yazmalısınız. Göreviniz neydi, nasıl bir aksiyon aldınız, sonucunda ne oldu (buna STAR modeli deniyor, iş görüşmelerinde sorulara cevap verirken de bu modeli kullanabilirsiniz). Bunları açıklarken ne kadar spesifik olabilirseniz, ne kadar sayı kullanabilirseniz, o kadar iyi. Ayrıca özgeçmişinizi bir yere göndermeden önce birisiyle paylaşıp yorum almaya çalışın, bu size kendinizi ne kadar iyi ifade edip etmediğiniz hakkında çok güzel fikir verecektir.

Yetenekler (Skills/Interests):
Özgeçmişinizde bulunması önerilen son kısımda yetenekler bölümüdür. Burda bidiğiniz yabancı dillerden, bilgisayar, programlama ve teknik bilgilerden bahsedebilirsiniz. Research bazlı bir ise başvuruyorsanız ve makaleleriniz varsa, onları da ayrı bir bölümde yazabilirsiniz.

Son olarak, sayfada yeriniz kalıyorsa, okul dışı aktiviteleriniz ve/veya ödülleriniz hakkında da bölümler ekleyebilirsiniz.

Kolay gelsin!

--

--