Як саме виглядають українські жінки-воїни?

Войовничість жінок через призму архетипів

Kateryna Khoptynska
khoptynska
3 min readJul 7, 2021

--

Хочеться нагадати, що наші жінки войовничі. Звичайно, комусь хочеться бачити берегинь. Але берегиню ви побачите лише тоді, коли буде безпечно як фічизно, так політично та економічно. Тобто, в умовах українського життя, побачити справжню “берегиню” — то велика вдача :) Як правило, “берегиня” виживає.

У нашому суспільстві є велика проблема із прийняттям того, що жінки це не лише тендітні створіння, але й жінка, яка запросто тебе приб’є тим, шо буде під рукою.

Шо ми в повсякденні і бачимо. І я пам’ятаю, як тільки починалась війна, скільки було виття щодо того, що жінки йдуть на фронт.

Та навіть раніше, ще на Майдані були оці намагання не пустити дівчат на барикади, після чого дівчата хмикали і йшли кидати каміння. Я згадую навіть чоловічі істерики “жінкам не можна! це не дівчаче діло!” Такі розмови на Майдані дуже швидко затихли і підтримувались лише тими, хто там бував рідко, а то й взагалі то все бачив з трансляцій. Коли черговий чоловік починав шось розказувати про нежіночу справу, старожили Майдану посміхались у вуса і чекали, чим то все закінчиться.

Так от.

Жінка воїн це норма для України.

Мавка — це стихія та хтонь. Солоха — знання та магія. Кайдашиха — сила та витривалість. Панночка — стратегії та влада.

Killing Eve, Villanelle
Образ Мавки, що проявила агресію (Віланель, серіалу Вбиваючи Єву)

Грубо кажучи, Мавка утне шось таке, кому і в голову не прийде таке робити. Вона може бути камікадзе. Або непомітно розставить розтяжки по лісу/полям/болотам. Або спустить на вас собаку, чи затопче вас конем, а потім згодує свиням. Її ніхто не запідозрить у тому, що вона таке може зробити. А вона запросто зробить. Взагалі без вагань. Просто переріже вам горлянку і буде спостерігати за тим, як красиво пульсує кров. Група Мавок доведе частину ворожого фронту до усирачки і вони будуть мріяти про “звичайні” групи ДРГ.

Образ Солохи, яка вирішила воювати (Ірен Адлер, серіал про Шерлока Холмса)

Солоха використає специфічні знання і тихенько виведе із строю підрозділ солдат, а потім ще й надасть їм “допомогу”. Солоху неможливо піймати, бо вона все знає про всіх. У неї завжди є шось, проти вас. Короче, партизанщина та шпигунство наше всьо.

Образ Кайдашихи-воїна (Лагерта, серіал Вікінги)

Кайдашиха буде на самому полі бою, битись пліч о пліч з чоловіками. Також, саме вона буде витягати побратимім з-під обстрілу. Це вона мобілізувала усіх жінок та організувала постачання та забезпечення всім необхідним. Це вона організує евакуацію населення прямо з-під градів, це вона буде піклуватись про поранених та збирати гроші на їх реабілітацію. І тут їй буде допомагати Солоха і Панночка.

Образ Панночки та її спосіб воювати ( Клер Андервуд, серіал Картковий будиночок)

Панночка може бути і на полі бою, але скоріш за все, вона буде десь в дипслужбі або у владі та буде воювати на міжнародній арені. Вона організує правову допомогу. Вона буде судитись і використовувати фінасову зброю. Вона придумає як залучити на наш бік нових гравців, вона придумає, як нам забезпечити постачання нових зразків зброї.

Всі ці архетипи є у кожної жінки в середині.

Тому так, не треба жінок злити.
Не треба їх вважати тендітними та слабкими.
Не треба їх провокувати.

Бо ви поняття не маєте, що там з неї вигулькне. І що буде під рукою погано лежати.

А ви, дівчата, пам’ятайте, що можете за себе постояти. І не бійтесь випускати свою войовничу частину. Навпаки, випускаючи її, ви нею вчитесь керувати, так ви її опановуєте.

Якщо цього не робити, то буде шось типу: “хотіла сказати що люблю, але прокляла весь його рід”.

Не бійтеся жінки воїна, якщо вона на вашому боці :)

Вчіться з нею взаємодіяти.

--

--

Kateryna Khoptynska
khoptynska

проявляю Логос через Архетипи та Міфи