Getir, Yemeksepeti, Glovo… Haftanın Haberleri, KHRMN 23.01.2020

Naci Kahraman
KHRMN
Published in
3 min readJan 23, 2020

Teknoloji severler ve girişimciler için bir YouTube programı yaptığımı biliyorsunuz. Bu bölümde, geçtiğimiz günlerdeki teknoloji haberlerini derledim. Glovo’nun Türkiye’den çıkmasından trilyon dolar değeri geçen 5 dev şirkete kadar…

Önce videoyu izleyin, aşağıda da bu haberlerin kısa notlarını bulacaksınız:

KHRMN, 22 Ocak 2020, Haftanın Haberleri

YEMEKSEPETİ 2019 Yılında cirosunu %54 artırmış

2000 yılında kurulan bir şirketin, 19 yıl sonra bile yılda yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme yakalayabilmesi, VOV!

(Diğer yandan, Getir de bu işe girmeden önce, yemek siparişi konusunda tekel olduğu konusunda sıkça eleştirilere maruz kalıyordu — hatta elimizde Rekabet Kurumu’nun, YemekSepeti’ne 428 bin TL idari para cezası kestiğine dair 2016 yılından bir haber de var: https://webrazzi.com/2016/06/15/rekabet-kurumu-yemek-sepetine-428-bin-tl-idari-para-cezasi-kesti/).

Yemeksepeti, 2020 yılında hem online yemek siparişi hem de online market siparişi alanındaki büyümesini sürdürmeyi hedefliyormuş. (Webrazzi Haberi)

Online market siparişi demişken… Haftanın belki de en önemli haberi
GETİR, 38 MİLYON USD YATIRIM ALDI

Tuvalettesindir tuvalet kağıdının bittiğini farkedersin. Tuvaletin bitmeden kapına tuvalet kağıdı getiren girişim Getir, 38 Milyon Dolar yatırım almış. (Financial Times Haberi)

Belki de yatırım büyüklüğünden bile daha önemli olan ise Silikon Vadisi’nin meşhur yatırımcılarından Sequoia Capital partnerlerinden Michael Moritz’in yatırımcı olarak bu tura 25 Milyon Dolar’la katılması.

İddiaya göre, yatırım başta Londra olmak üzere yurtdışı pazarlarda denemeler yapmak için kullanılacakmış.

Hayırlı uğurlu olsun!

Videoyu izlemeyi unutmayın: https://youtu.be/GnapJemwvII

GLOVO TÜRKİYE’den ÇIKAR

Glovo (hani reklamlardan bilirsiniz ama hiç kullanmamışsınızdır ya, işte o şirket) aralarında Türkiye’nin de olduğu 4 ülkeden (Mısır, Uruguay, Porto Riko) çıkma kararı almış. (Techcrunch Haberi)

Neden? Bence cevap basit: Kişi başına düşen milli gelirde Türkiye’nin dünyada 65–70. sırada olması*, diğer bir deyişle bu hizmete para ödeyecek “yeterince” kişi olmaması. Glovo da performans hedefine uygun şekilde odak alanını başka yerlere kaydırmış.

* Ülkelerin kişi başına düşen milli gelir sıralaması:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ki%C5%9Fi_ba%C5%9F%C4%B1na_nominal_GSY%C4%B0H_de%C4%9Ferlerine_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi

WIKIPEDIA GERİ DÖNDÜ

Nisan 2017’den beri Türkiye’de erişime kapalı olan Wikipedia 15 Ocak 2020 itibariyle yeniden erişilebilir oldu. Tarihsel açıdan ilginç bir tesadüf var, Wikipedia yayın hayatına 2001 yılının 15 Ocak’ında başlamış. Bilerek mi denk getirildi bilmiyorum ama valla video yaparken de işimiz kolaylaştı.

Kaybedilen zamanda da Türkçe makalelerin sayısı maalesef diğer dillerin çok altında kalmış. Bastırın!

Kabaca: Wikipedia’da 100 İngilizce makalenin 95'inin Türkçesi yok.

TRİLYON DOLAR’LIK ŞİRKETLER

İlk kez 2007 yılında petrol ve gaz üretim şirketi PetroChina, borsada işlem gören bir şirket olarak 1 Trilyon Dolar değeri geçmiş, Aralık 2019’da yine aynı sektörde faaliyet gösteren Suudi — Saudi Aramco onu takip etmişti. Hemen ardından 3 dev teknoloji şirketi, Microsoft, Apple ve Google’ın ana şirketi Alphabet 1 Trilyon Dolar değerlemeyi geçti.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_corporations_by_market_capitalization (mesela bu sayfanın 22 Ocak 2020 gününde Türkçe’si yok)

Netflix Türkiye’den yeni dizi: 50m2

Netflix Türkiye’den yeni dizi: 50m2

İlk aşamada 8 bölümden oluşması beklenen ve kara-komedi olarak nitelendirilen Türk yapımı dizinin senaristi ve yönetmeni Leyla ile Mecnun’un da senaristi olarak tanıdığımız Burak Aksak, dizinin diğer yönetmeni ise İşler Güçler, Kardeş Payı, Düğün Dernek ile bilinen, İTÜ Uçak Mühendisliği mezunu Selçuk Aydemir. (ShiftDeleteNet haberi)

Bu Kullanımı Yeni Öğrendim: ¨Evergreen Content¨

Evergreen ‘sürekli yeşil kalan’ gibi bir anlama geliyor. ¨evergreen content¨ ise popüler konulardan bağımsız sürekli ihtiyaç duyulan içerik anlamında. Örnek vermek gerekirse: nasıl yapılırlar, aile, kariyer, finans, iş dünyası ipuçları gibi. Türkçesi için de ¨ölümsüz içerik¨ kullanımını gördüm, makul buldum.

Belki ben de kanala ‘evergreen content’ dokunuşları yapabilirim, fikirlerinizi merak ediyorum! twitter.com/nacikahraman

Beğendiyseniz videoyu BEĞENmeyi ve kanala ABONE olmayı unutmayın! Seveceğini düşündüğünüz kişilerle PAYLAŞmaktan da çekinmeyin!

>>> https://www.youtube.com/c/iseyarasin <<<

İçine dahil olduğum profesyonel işleri, keyifli bir dille, KHRMN instagram hesabında paylaşıyorum: https://instagram.com/khrmnco ayrıca twitter hesabı da var ama orası daha ciddi twitter.com/khrmnco

Görüşmek üzere,
Naci KAHRAMAN

Bana ulaşın, fikir ve önerilerinizi duymaktan memnun olurum:
https://twitter.com/nacikahraman

İş birlikleri için mail: info@khrmn.co

--

--