Girişimciler Büyük Kurumlarla Nasıl Çalışabilir? KHRMN 6 Aralık 2019

Naci Kahraman
KHRMN
Published in
2 min readDec 6, 2019

KHRMN’nin bu bölümünde Enerjisa Üretim’in Kurum içi Girişimcilik ve Yenilikçi Fikirler Uzmanı ve aynı zamanda Enerji Analiz YouTube kanalının sunucularından Tümay SOLAK YouTube videosunda misafirimdi. Konuyu kurumların startuplarla neden kolay çalışamadıklarına getirmek pek de zor olmadı.

[THERE IS AN ENGLISH VERSION — https://medium.com/khrmn/why-startups-having-trouble-working-with-large-corporations-a48e56e2bb37]

KHRMN 6 Aralık 2019 bölümü — https://www.youtube.com/watch?v=6UwSLS0-Eto

KHRMN’nin 6 Aralık 2019 tarihli bölümünün tamamını aşağıda bulacaksınız, burada ise videodan çıkardığım bazı özet notları size yazılı olarak aktarmak isterim.

Startuplar Büyük Kurumlarla Neden Çalışamıyor?

  1. Bilgi güvenliği. Startupların kullandığı bulut (cloud) hizmetler, şirketlerde güvenlik sorunu algısı yaratabiliyor.
  2. Nokta atışı ürün değil. Kurumsal şirketlerin beklentisi çoğu zaman kendisine tam uyumlu bir özelleştirilmiş ürün, startup’ın ürünü ise çoğu zaman tak-çalıştır bir çözüm olmaktan uzak kalıyor. Bu durumda proje bazlı çalışmak gerekiyor. Proje bazlı çalışmak startup’ların istediği bir şey değil. Startup’lar aynı ürünü defalarca satmak ve hızlı büyümek ister.
  3. Kalite standartları eksik. Startup’ların geliştirdiği ürünlerin standartlaşması ve kalite standartlarına sahip olması gerekiyor. Aksi takdirde -daha ucuz olmalarına rağmen- uluslararası büyük firmaların benzer özellikli ürünleriyle rekabet etmeleri zor.
  4. Garanti yok. Startup’ların geçmiş referanslarının yetersiz olduğu gibi gelecekte de ne kadar ayakta kalacağı şüphe uyandırıyor. Kurucuların anlaşamaması gibi sıkça yaşanan bir durumda, olası bir proje iptali devasa firmalar için büyük sorunlar doğurabilir. Bu da kurumların savunmacı bir tutum sergilemesine sebep veriyor.

Özetle, kendinizi ¨startup¨ olarak nitelemek ilk günlerde size bazı avantajlar sağlayabilir, ödül ve hibeler kazanmanıza, medya yansımalarında destek olabilir. Fakat büyük kurumlarla çalışan bir hizmet sağlayıcı olmak için beklentileri iyi anlamak, güven veren, geçmiş referansları ve gelecekte garanti verebilecek bir şirket duruşunda olmanız gerekiyor.

Bu konuları ve daha fazlasını konuştuğumuz video burada, ŞİMDİ İZLEYİN:

KHRMN bir nevi teknoloji ve girişimcilik odaklı talk-show.
Abone olun ve her hafta gelen yeni bölümleri kaçırmayın!

>>> https://www.youtube.com/c/iseyarasin <<<
instagram.com/khrmnco
twitter.com/khrmnco

Görüşmek üzere,
Naci KAHRAMAN

Bana ulaşın, fikir ve önerilerinizi duymaktan memnun olurum:
https://twitter.com/nacikahraman

İş birlikleri için mail: info@khrmn.co

--

--