Αγάπα τα 30

Adam Markakis
Kineo
Published in
2 min readJun 1, 2021

Αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στις “Πόλεις για Ανθρώπους”, όπου κάθε δύο εβδομάδες γράφω και μοιράζομαι ιδέες και ειδήσεις γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Αυτές τις μέρες διανύουμε την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε 24 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπος μας σκοτώνεται στο δρόμο — πάνω από τρεις άνθρωποι μέχρι να τελειώσεις αυτό το κείμενο, και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο. Ίσως ακόμα πιο οδυνηρό είναι το γεγονός ότι τα τροχαία είναι η πιο σημαντική αιτία θανάτου για τα παιδιά μας.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δυστυχημάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι ταχύτητες με τις οποίες έχουμε επιλέξει να κινούμαστε στους δρόμους μας ήταν χαμηλότερες. Αν συγκρουστείς με κάποιο αυτοκίνητο που κινείται με 30 χλμ./ώρα έχεις 99% πιθανότητες να επιζήσεις. Στα 50 χλμ./ώρα αυτό το ποσοστό έχει γίνει 80%. Στα 80 χλμ./ώρα υπάρχουν πλέον πολύ λίγες ελπίδες. Κάθε 1 χλμ./ώρα αύξηση στη μέση ταχύτητα κυκλοφορίας σηματοδοτεί έως και 5% αύξηση στα δυστυχήματα.

Η μείωση των ορίων ταχύτητας όμως βοηθάει και με άλλους τρόπους στη δημόσια υγεία, μιας και ενθαρρύνει το περπάτημα και τη μικροκινητικότητα, δηλαδή ενεργητικές και βιώσιμες μορφές μετακίνησης. Αναφέρω ως παράδειγμα ότι σε δρόμους με οριοθετημένη ταχύτητα τα 30 χλμ./ώρα, δε συνιστώνται ξεχωριστές ποδηλατικές υποδομές, μιας και μπορούν όλα τα μέσα να μοιραστούν το δρόμο χωρίς φόβο και άγχος. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας βοηθούν και στην απεξάρτηση μας από το αυτοκίνητο, κάτι που δε θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας πόσο κρίσιμο είναι στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

Δε πρέπει να ξεχνάμε όμως και τι σημαίνουν οι δρόμοι υψηλής ταχύτητας και για τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας. Για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, τους οικονομικά ευάλωτους που αναγκάζονται να μένουν πάνω σε τέτοιους δρόμους. Σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες, λιγότερη χαρά, λιγότερη ζωή.

Η Διακήρυξη της Στοκχόλμης του 2020, που υιοθετήθηκε από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, απαιτεί μέγιστή ταχύτητα τα 30 χλμ. / ώρα σε όλους τους δρόμους που αναμιγνύονται ευάλωτοι χρήστες και οχήματα. Το 2022, παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά για την οδική ασφάλεια. Tα Ηνωμένα Έθνη μας δίνουν διάφορα εργαλεία για να τους δοθεί το σωστό μήνυμα.

Αγάπα και εσύ τα 30 (χλμ./ώρα) λοιπόν. Είναι απαραίτητα και επείγοντα για τους δρόμους μας, εκεί όπου περπατάμε, παίζουμε και ζούμε. Απαραίτητα για να γίνουν βιώσιμοι και να γεμίσουν ενέργεια. Για να γίνουν δρόμοι, και κατά συνέπεια πόλεις, για ανθρώπους.

--

--