Γιατί να επιλέξω ένα Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα (ΕΠΗΟ)?

Kınéo
Kineo
Published in
2 min readJan 10, 2021

--

Ας υποθέσουμε για λίγο ότι δε σε ενδιαφέρει καθόλου το περιβάλλον. Επίσης, δε σε ενδιαφέρει καθόλου ούτε η κοινωνία στην οποία ζεις, η οποία πληρώνει το κόστος του αυτοκινήτου σου επί 9, την ίδια στιγμή που αν χρησιμοποιείς ένα ΕΠΗΟ της δίνεις ένα καθαρό όφελος.

Σε ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός σου, δηλαδή η άνεση σου, η τσέπη σου και η διασκέδαση σου.

Χρόνος

Αν πέφτεις στην παραπάνω κατηγορία, και οι βασικές σου μετακινήσεις είναι σε απόσταση άνω των 8 χλμ., μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις κάπου εδώ. Όχι ότι δεν υπάρχουν λύσεις για εσένα, απλά αφού αναφερθήκαμε στην άνεση θέλουμε να είσαι στον προορισμό σου στη χειρότερη σε 20 λεπτά. Κάτι που θα πετυχαίνεις κάθε φορά με ένα ΕΠΗΟ, μιας και μιλάμε για διαδρομές πόρτα με πόρτα, που τα ΜΜΜ δύσκολα σου προσφέρουν, και μία ταχύτητα των 25χλμ/ώρα που θα είναι σχετικά σταθερή μιας και δε θα σταματάς στην κίνηση. Τέλος, παύει να σε αφορά και το parking.

Κόστος

Όπως και να το πιάσεις ένα ΕΠΗΟ είναι 5 με 8 φορές φθηνότερο από το αυτοκίνητο, ενώ ξεκινά από το ίδιο επίπεδο με τα ΜΜΜ. Η φθηνότερη μηνιαία επιλογή σε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο φτάνει τα €250+βενζίνη, σε ΕΠΗΟ τα €39 χωρίς να βλέπεις διαφορά στον λογαριασμό ηλεκτροδότησης σου, ενώ τα ΜΜΜ είναι στα €30. Ή αλλιώς, €10, €1.3 και €1 τη μέρα. Τα κόστη αγοράς και ιδιοκτησίας είναι ανάλογα, κάνουμε την άσκηση παρέα όποτε θέλεις. Το περπάτημα και το παραδοσιακό ποδήλατο είναι φυσικά φθηνότερες επιλογές από όλες τις προηγούμενες, και τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα από όλες τις απόψεις, αλλά πέραν των πολύ μικρών αποστάσεων θα σου “χτυπήσουν” σε ταχύτητα και κούραση.

Διασκέδαση

Εδώ φυσικά μπαίνουμε στο φάσμα της υποκειμενικότητας, οπότε δεν υπάρχουν πολλά να πούμε. Το μόνο που μπορούμε να παραθέσουμε είναι η προσωπική μας εμπειρία που λέει ότι όποιος πήγε σε ΕΠΗΟ, δεν επέστρεψε ποτέ. Αν είσαι σαν εμάς, είσαι η χειρότερη εκδοχή του εαυτού σου πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου. Αντίθετα ο αέρας και ο ήλιος στο πρόσωπο, η επαφή με τους ανθρώπους και την πόλη γύρω σου, η ευελιξία και η έλλειψη άγχους, που συναντάς πάνω σε ένα ποδήλατο ή πατίνι, θα σε αφήσουν με ένα μεγάλο χαμόγελο.

--

--

Kınéo
Kineo

Πάρε πίσω την πόλη σου. 🚲🛴