Ηλεκτρικό Ποδήλατο ή Πατίνι?

Kınéo
Kineo
Published in
4 min readJan 10, 2021

--

Όσο τα ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) γίνονται όλο και πιο ισχυρά και οικονομικά, τόσο γίνονται και πρακτικές εναλλακτικές των παραδοσιακών μεθόδων μεταφοράς, ειδικά για τους κατοίκους πολυσύχναστων πόλεων.

Τώρα που ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και εσύ μια τέτοια λύση, ίσως αναρωτιέσαι ποιο ηλεκτροκίνητο δίκυκλο είναι το κατάλληλο για εσένα.

Για αρκετούς, η επιλογή θα είναι απλή. Μπορεί να θες κάτι που να χωράει στο αυτοκίνητο σου, ώστε να καλύπτεις αποτελεσματικά τα τελευταία χιλιόμετρα χωρίς να ψάχνεις να παρκάρεις και να μπαίνεις στην κίνηση. Άρα πατίνι. Μπορεί από την άλλη να θες κάτι που να πλαισιώνει την άσκηση σου. Παίρνεις ποδήλατο. Για όλους τους υπόλοιπους όμως, η επιλογή ίσως είναι πιο μπερδεμένη. Για αυτούς, παραθέτουμε κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε μέσου.

Φορητότητα: Η πλειονότητα των ηλεκτρικών πατινιών ζυγίζει από 12 μέχρι 22 κιλά, ενώ είναι και πολύ συμπαγή με τον συνήθως πτυσσόμενο “λαιμό”. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα από την άλλη, ξεκινάνε σε βάρος από εκεί που τα ηλεκτρικά πατίνια τελειώνουν. Φυσικά σε όλα υπάρχουν εξαιρέσεις, και αν θες ένα ελαφρύ ποδήλατο μπορείς να πας στη λύση του πτυσσόμενου, επιλογή που για να διατηρήσει την ποιότητα σε ανεβάζει σε κόστος.

Τιμή: Το πατίνι είναι και εδώ νικητής, μιας και αξιοπρεπέστατες εισαγωγικές επιλογές ξεκινάνε κάτω από τα €500. Από την άλλη, είναι δύσκολο να βρεις αξιόπιστο ηλεκτρικό ποδήλατο κάτω από τα €1,000.

Ταχύτητα: Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σε απασχολεί και ο λόγος είναι απλός. Για να θεωρούνται και να κυκλοφορούν ως ποδήλατα, τα ΕΠΗΟ δεν μπορούν σχεδιαστικά να υπερβαίνουν τα 25 χλμ./ώρα. Αυτή είναι και η ταχύτητα που φτάνει η πλειοψηφία των επιλογών σου, είτε σε πατίνια, είτε σε ποδήλατα. Με μεγαλύτερες ταχύτητες, αρχίζουν να ανεβαίνουν κατηγορία και ως οδηγός τους έχεις πλέον άλλες υποχρεώσεις.

Άσκηση: Πρέπει να γίνει σαφές ότι το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν έχει γκάζι, αλλά σου δίνει υποβοήθηση στο πετάλι που κάνεις. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται να δώσεις και εσύ ενέργεια. Άρα άσκηση. Η ισορροπία δικιάς σου προσπάθειας και υποβοήθησης είναι στο χέρι σου, αλλά μια Ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι στο ηλεκτρικό ποδήλατο καταλήγεις να ασκείσαι περισσότερο από τι στο κανονικό, γιατί μεγαλώνουν πολύ οι διαδρομές σου! Το πατίνι από την άλλη, εκτός αν το χρησιμοποιήσεις ως βαράκι, δεν σε βοηθάει κάπως σε αυτό το κομμάτι.

Αυτονομία: Εδώ θα ξεκινήσουμε από το τέλος. Αν σου τελειώσει η μπαταρία στο ηλεκτρικό ποδήλατο, λειτουργεί ακόμα γιατί, πολύ απλά, κάνεις πετάλι. Το πατίνι από την άλλη το κουβαλάς ή το βάζεις στο ταξί. Γενικότερα, τα περισσότερα ηλεκτρονικά ποδήλατα παρέχουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από τα πατίνια κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μοιράζεστε τη δουλειά. Τα πατίνια που έχουμε συνηθίσει έχουν συνήθως μια αυτονομία γύρω στα 20 με 25 χλμ., όταν τα ποδήλατα είναι σε πολλαπλάσια αυτού του μεγέθους. Με καλό προγραμματισμό πάντως, δε θα έχεις πρόβλημα με κανένα. Αν όμως είσαι από αυτούς που όλο κλείνει το κινητό τους από μπαταρία, καλύτερα ποδήλατο!

Ασφάλεια: Σε πρώτη ματιά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μοιάζουν με την ασφαλέστερη επιλογή. Οι μεγάλοι τροχοί μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσουν τις λακκούβες και να παρέχουν καλύτερη πρόσφυση σε βρεγμένους δρόμους. Επίσης, σε συνδυασμό με τα βαρύτερα πλαίσια σημαίνουν καλύτερη σταθερότητα και το μεγαλύτερο μέγεθος ενός ποδηλάτου θα σας κάνει πιο ορατούς στο δρόμο. Στο τέλος της μέρας νοιώθουμε πολύ ασφαλείς και πάνω στο πατίνι μας. Η ευελιξία του και το πόσο εύκολα μπορείς να απεμπλακείς αν χάσεις τον έλεγχο, βοηθάνε σε αυτό. Και τα δύο μέσα, με την απαραίτητη προσοχή στο οδόστρωμα και τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως το κράνος, είναι πολύ ασφαλή από μόνα τους. Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν εξάλλου είναι μικρές. Το πρόβλημα έγκειται, όπως και με τους πεζούς, στα αυτοκίνητα και σε πιθανό ατύχημα με δική τους συμμετοχή. Για αυτό ακολουθείστε τον Κ.Ο.Κ. αυστηρά, και απολαύστε τη διαδρομή σας.

Χρηστικότητα: Τα cargo ηλεκτρικά ποδήλατά δεν έχουν ανταγωνισμό. Έχουμε δει το “δικό μας” RadRunner να χρησιμοποιείται για να πάνε τα παιδιά σχολείο, διανομή πίτσας, τα ψώνια της εβδομάδας και ελαφριές off-road αποδράσεις. Από την άλλη τα περισσότερα πατίνια, περιορισμένα από το σχεδιασμό τους, δεν επιτρέπουν πολλά. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε μια καλή επιλογή και σε αυτό το κομμάτι.

Αντοχή: Τα ποδήλατα είναι μια πολύ διαδεδομένη τεχνολογία 200 χρόνων, κάτι που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός τους έχει περάσει προ πολλού την εφηβική φάση στην οποία είναι τώρα τα πατίνια, αλλά και ότι τα σημεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη συντήρηση τους είναι πολλαπλάσια. Με τη Kineo βέβαια αυτό παύει να είναι θέμα. Όπως και να έχει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μπορείς να περιμένεις ότι θα έχει μεγαλύτερη ζωή (3–5 χρόνια) από ένα πατίνι (1–3 χρόνια), πάντα με τη σωστή παρακολούθηση και υποστήριξη.

--

--

Kınéo
Kineo

Πάρε πίσω την πόλη σου. 🚲🛴