Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αλλά πόσο καλά τα γνωρίζουμε πραγματικά;
Η αλήθεια είναι πως δεν διαφέρουν, στα γενικά τους χαρακτηριστικά, σε σχέση με ένα αντίστοιχο κλασσικό ποδήλατο. Η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη διαφορά τους εντοπίζεται στην παρουσία του ηλεκτρικού κινητήρα και φυσικά στην μπαταρία.
Ο ηλεκτροκινητήρας ή ηλεκτρικό μοτέρ, είναι ο μηχανισμός που αναλαμβάνει την υποβοήθηση του ποδηλάτου κατά την κίνηση του, όποτε χρειαστεί ή όποτε το θελήσει ο αναβάτης του. Με απλά λόγια, είναι ένας μηχανισμός που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κίνηση.
Από που όμως προέρχεται αυτή η ηλεκτρική ενέργεια; Η μπαταρία μπορεί να νοηθεί ως μια δεξαμενή ρεύματος, που κάθε φορά που ενεργοποιείται ο κινητήρας, ανοίγει την βάνα της και του στέλνει ρεύμα, το οποίο μετατρέπεται σε κίνηση και περιστρέφει τον τροχό του ποδηλάτου.
Άλλος ένας βασικός, μηχανισμός που θα συναντήσουμε σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το panel ή πίνακας οργάνων. Τοποθετημένο στο τιμόνι, σου δίνει την δυνατότητα να αυξομειώσεις το ποσοστό βοήθειας που θα δεχθείς από τον ηλεκτροκινητήρα και αναγράφει πληροφορίες, όπως το απόθεμα της μπαταρίας. Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι πίνακες οργάνων διαθέτουν επιλογή +/-, μέσω της οποίας επιλέγεις το βαθμό υποβοήθησης που θέλεις να έχεις. Όσο πιο ψηλά (+) στην κλίμακα, τόσο πιο “μαλακό ή ελαφρύ” θα νοιώθεις το πετάλι στο πόδι σου, μια αίσθηση πολύ κοντά με αυτή των παιδικών χρόνων, του να κάνεις πετάλι σε κατηφόρα.
Έχοντας αναλύσει τα βασικά εξαρτήματα ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι η ώρα να δούμε και ολοκληρωμένα πως λειτουργεί. Πέραν του ότι θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργεία του συστήματος (πατώντας ένα κουμπί), όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι κοινές με αυτές ενός κλασικού ποδηλάτου. Μια μεγάλη παρανόηση με τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι αν μπορούν να κινηθούν και δίχως ο αναβάτης να κάνει πετάλι, π.χ με την χρήση συσκευής γκαζιού. Όχι, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι σχεδιασμένα ώστε να βοηθούν και να παροτρύνουν τον αναβάτη τους να κάνει ποδήλατο και όχι απλά να τον μεταφέρουν από το σημείο Α στο Β δίχως την ουσιαστική συμβολή του σε αυτό. Θα κάνεις πετάλι, και στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχεις την επιλογή αλλαγής ταχυτήτων, όπως στα κλασικά ποδήλατα. Επιπλέον όμως θα έχεις και ένα αόρατο, μαγικό “κλισιόμετρο” που ενεργοποιείται από τον αντίχειρα σου και είναι ικανό να μεταμορφώσει και την πιο απαιτητική ανηφόρα σε ευθεία ή ακόμα και κατηφόρα.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου σε σχέση με ένα κλασικό μη υποβοηθούμενο. Θα δώσει κίνητρο σε όποιον το ποδήλατο φαντάζει επίπονο για καθημερινή χρήση. Σε όποια θέλει να πάει πιο ξεκούραστα στην δουλειά της. Σε όποιον θέλει να διευρύνει την ακτίνα δράσης του, δίχως το άγχος του να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του. Ο δρόμος του ηλεκτρικού ποδηλάτου άνοιξε, γίνε μέρος του και χάραξε το δικό σου.