Πέραν της αποδοτικότητας

Adam Markakis
Kineo
Published in
3 min readJun 1, 2021

Αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στις “Πόλεις για Ανθρώπους”, όπου κάθε δύο εβδομάδες γράφω και μοιράζομαι ιδέες και ειδήσεις γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Πριν περίπου ένα μήνα μοιράστηκα μαζί σας τα νέα ότι τo Google Maps θα αντικαταστήσει ως βασική πρόταση την πιο σύντομη διαδρομή με την πιο “πράσινη” διαδρομή. Αναμενόμενα, με έβαλε σε σκέψεις για το ποιες ήταν οι προτεραιότητες μας μέχρι σήμερα, ποιες θα πρέπει να είναι αύριο αλλά και ποια άλλα κριτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιλέγουμε το δρόμο για τον προορισμό μας. Για παράδειγμα:

  • Υγεία / Ασφάλεια: Πέραν της πιο “πράσινης” διαδρομής, γνωρίζουμε και για τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα πιο ενεργών μεθόδων κινητικότητας όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο. Αυτά τα πλεονεκτήματα θα έπρεπε να αντισταθμιστούν με την επικινδυνότητα του κάθε μέσου, αλλά και συγκεκριμένων δρόμων με τις υποδομές σε κάποιους να οδηγούν σε υψηλοτέρα ποσοστά ατυχημάτων. Σε ένα από τα πιθανά μέλλοντα μας, αυτό της τεχνολογικής ουτοπίας που περιγράψαμε στο προηγούμενο τεύχος, θα μπορούσαμε να έχουμε και ζωντανά δεδομένα επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς σε συγκεκριμένους δρόμους ώστε να τους αποφεύγουμε.
  • Κοινότητα: Διαδρομές που μεγιστοποιούν την πιθανότητα για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ήσυχοι δρόμοι με χαμηλά όρια ταχύτητας, δημόσιοι χώροι με παγκάκια ή τοπικές ανεξάρτητες αγορές, δημόσια τέχνη, κ.ο.κ.. Ιδανικό για τα πόδια, απαγορευτικό για τα αυτοκίνητα.
  • Διασκέδαση: Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην έκθεση AI: More than Human που είχα επισκεφτεί το 2019, ότι έμπαινες σε ένα cockpit και οδηγούσες (εικονικά), ενώ κάμερες διάβαζαν το πρόσωπο σου και μετέφραζαν τις εκφράσεις σου σε συναισθήματα (και emojis που πλέον καταλαβαίνουμε καλύτερα). Αν τέτοιου είδους τεχνολογίες ενσωματωθούν περισσότερο στην καθημερινότητα μας, θα μπορούσε ο αλγόριθμος να μας καθοδηγεί σε διαδρομές και μέσα που μας κάνουν πιο χαρούμενους.
  • Κατανάλωση: Θα περάσεις από τα καφέ, εστιατόρια, καταστήματα, σινεμά με την υψηλότερη βαθμολογία. Ένα πρόγραμμα πάντα εξατομικευμένο, όπως ήδη γίνεται, στα δικά σου γούστα και προτιμήσεις.
  • Οπτική: Ίσως να είναι τα πιο φωτογραφισμένα σημεία στην πόλη ή αυτά που έχουν ανεβεί περισσότερες φορές στο Instagram, η διαδρομή αυτή θα είναι μια πανδαισία για το μάτι και θα μεγιστοποιεί τα οπτικά ερεθίσματα.
  • Αισθητική: Μπορεί να έχεις καταλάβει ότι σου αρέσει ο μοντερνισμός, ότι είσαι πιο πολύ της κλασικής αρχιτεκτονικής, ή θες να βλέπεις γκράφιτι. Η διαδρομή σου θα μπορούσε να μεγιστοποιεί την επαφή με την αισθητική που σου αρέσει περισσότερο.
  • Ατμόσφαιρα: Αυτό που στο χωριό λέμε ambience, δηλαδή το συναίσθημα ή τη διάθεση που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μέρος. Μπορεί να είσαι μες στα μέλια και να θες να βλέπεις λουλούδια, ποταμάκια και πουλάκια, να σου αρέσει το vintage και να θες να περνάς από παλιά καφενεία και γειτονιές, ή να θες Blade Runner-esque αστικά τοπία γεμάτα neon.

Εσύ με βάση ποιο κριτήριο θα βελτιστοποιούσες τις διαδρομές και τη ζωή σου?

--

--