Thanks to Robert Ruggiero for making this photo available freely on Unsplash

Τι είναι η Μικροκινητικότητα?

Adam Markakis
Kineo
2 min readJan 10, 2021

--

Σύμφωνα με το Merriam-Webster, μικροκινητικότητα είναι οι μεταφορές σε μικρές αποστάσεις που πραγματοποιούνται με ελαφριά, συνήθως προσωπικά οχήματα (όπως ποδήλατα ή πατίνια). Σε θεωρητική βάση, είναι πολλά τα κριτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ορίσουμε τις μεταφορές μας ως μικροκινητικότητα. Βάρος οχήματος, χωρητικότητα επιβατών ή φορτίου, μέγιστη ταχύτητα, απόσταση, κ.ά.

Στην Kineo, ενστερνιζόμενοι τον όρο “ΕΠΗΟ” (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), προσθέτουμε και τον τύπο ενέργειας, και ορίζουμε τη μικροκινητικότητα ως το μέλλον των αστικών μετακινήσεων. Η μικροκινητικότητα παρουσιάζει μια τεράστια ευκαιρία για τις πόλεις, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση ορισμένων από των μεγαλύτερων προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν τον 21ο αιώνα, όπως συμφόρηση, εκπομπές CO2 και ποιότητα αέρα, ηχορύπανση, άνιση πρόσβαση στο αστικό δίκτυο και κατά συνέπεια στην αγορά εργασίας. Αυτοί οι τύποι οχημάτων συρρικνώνουν το φυσικό αποτύπωμα που απαιτείται για τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν καλύτερα τους πολίτες με τη δημόσια συγκοινωνία, να περιορίσουν την εξάρτηση από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον υπάρχοντα δημόσιο χώρο, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό κόστος των μετακινήσεων.

Και ενώ ιστορικά η μικροκινητικότητα προέχει του αυτοκινήτου, η υιοθέτηση της ως πραγματική λύση για την αστική κινητικότητα έχει αυξηθεί ραγδαία μόλις τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της όλο και μεγαλύτερης συγκέντρωσης πληθυσμών στα αστικά κέντρα, που καθιστά απαραίτητη τη μεταμόρφωση τους, όσο και της εξέλιξης της τεχνολογίας αυτών των οχημάτων, που πλέον μπορούν να έχουν αρκετά δυνατές και φθηνές μπαταρίες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου μεριδίου των αστικών πληθυσμών. Η ανηφορική κλίση ξεπερνιέται με την ηλεκτρική υποβοήθηση, οι μέσες ταχύτητες φτάνουν αυτές των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη, και η καλή φυσική κατάσταση δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε στον προορισμό μας ξεκούραστα.

Τόση ώρα μιλάμε και για τις δικές μας πόλεις. Στην Αθήνα, το 37% των μετακινήσεων είναι κάτω από 2,5 χλμ. και το 80% κάτω από 8 χλμ. Στη Θεσσαλονίκη, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 45% και 90%. Στις υπόλοιπες πόλεις μας η κατάσταση είναι παρόμοια. Αυτές οι μετακινήσεις μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικά, πιο οικονομικά και πιο ευχάριστα και να μας φέρουν πιο κοντά στην πόλη και τους συμπολίτες μας. Η σημαντική έλλειψη υποδομών μπορεί να τρομάζει, όμως και η πρωτεύουσα του ποδηλάτου σήμερα, το Άμστερνταμ, ήταν σας εμάς το 1970. Άλλαξε, γρήγορα και δραστικά, μόνο επειδή το ζήτησαν οι κάτοικοι του, ψηφίζοντας με τις δύο ρόδες τους στους δρόμους.

Zeilstraat, Amsterdam, 1970s

--

--