Elo: Anna ajatus työuralle ja eläkkeelle

Mitä sinä odotat työuralta? Entä eläkkeeltä?

Kiuas
Kiuas
Published in
2 min readNov 21, 2018

--

Tutkimme työeläkeyhtiö Elossa viime kesän lopulla nuorten ajatuksia työelämästä, omasta urasta ja eläkkeistä. Saimme vastauksia 245 nuorelta, joista suurin osa vielä opiskeli, mutta osa oli jo työelämässä.

Hyvä ilmapiiri, joustavuus ja jatkuva oppiminen tärkeitä

Nuorten selkeä työelämän ykköstoive oli viihtyisä työpaikka: kolme neljäsosaa vastaajista listasi hyvän työilmapiirin tärkeimpien työelämäodotustensa joukkoon. Vastauksissa näkyi myös nuorten halu päättää omista työtavoistaan ja -ajoistaan. Joustavat työkäytännöt olivat työelämäodotusten kärkipäässä yli kolmasosalla vastaajista.

Positiivinen suhtautuminen uuden oppimiseen näkyi myös kysyttäessä uudelleenkouluttautumisesta: 69 prosenttia vastaajista olisi valmis opiskelemaan uuden ammatin uransa aikana. Onkin menneen maailman ajatus, että peruskoulun jälkeen päädytään suorittamaan tutkinto, joka tarjoaa eväät koko tulevalle työuralle. Työelämä elää historiansa suurinta murrosta ja sen myötä yksilön ja yrityksen osaamistarpeet muuttuvat jatkuvasti. Nuorten valmius uuden ammatin opiskeluun on hieno osoitus siitä, että he ymmärtävät jatkuvan oppimisen merkityksen nykyajan työelämässä.

Puolet vastaajista toivoi työllistyvänsä palkansaajana keskisuuressa organisaatiossa. Suuressa organisaatiossa itsensä näki 18 prosenttia vastaajista ja kolmanneksi nousi yrittäjänä toimiminen 16 prosentin osuudella. Yhdessä freelancerina toimimisen kanssa itsensä työllistäminen oli siis toiseksi suosituin työllistymistapa.

Tämä on oikeastaan luonteva seuraus työelämäodotuksista. Yrittäjänä voi pitkälti itse vaikuttaa työilmapiiriin, työtapoihin ja työaikoihin. Yrittäjänä myös uuden oppiminen on oman markkina-arvon kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Mitä työuran jälkeen?

Nuoret olivat hyvin sisäistäneet ajatuksen siitä, että eläkeikä tulee odotetun eliniän myötä nousemaan. Vastaajista löytyi myös niitä, jotka haaveilivat jättävänsä työelämän ennen virallista eläkeikää kertyneen varallisuuden turvin. Kuitenkin vain 10 prosenttia vastanneista ilmoitti tietävänsä hyvin, miten tuleva eläke muodostuu ja 60 prosenttia koki, että nuorille ei ole tarjolla tarpeeksi tietoa eläkkeistä.

Nuorten uskoa oman eläkkeen riittävyyteen leimaa epävarmuus ja epätietoisuus. 54 prosenttia vastaajista ei luota eläkkeen tarjoavan riittävää toimeentuloa eläkeiässä ja 30 prosenttia ei osaa sanoa, mitä mieltä he ovat asiasta. Vastauksista kävi myös ilmi, että moni nuori uskoo eläkejärjestelmän muuttuvan vielä huomattavasti ennen omaa eläköitymistä.

Vastaukset kertovat selkeästi, että tietoa ja tuntemusta ei ole, ja tämä heijastuu epävarmuutena. Koko työeläkealalle tämä on haaste. Suomalainen työeläkejärjestelmä on arvioitu maailman kolmanneksi parhaaksi. Alhainen syntyvyys ja mahdolliset matalat sijoitustuotot haastavat eläkejärjestelmää, mutta se on osoittanut kehittymis- ja joustamiskykynsä useasti. Huolta ei siis tarvitse kantaa, mutta on äärimmäisen tärkeää, että nuoret ymmärtävät, miten oma eläke muodostuu ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat, onpa työntekijänä tai yrittäjänä.

Työeläkealan konkarina vinkkaan, että kannattaa käyttää aikaa sen pohtimiseen, mitä työuraltaan oikeasti haluaa. Mitä palkitsevampi työ, sitä pidempään sitä haluaa ja jaksaa tehdä. Ja mitä enemmän työtä, sitä enemmän työeläkettä. Eli todellinen win-win-tilanne kaikin puolin.

Joni Tikkanen

Kirjoittaja toimii työeläkeyhtiö Elossa markkinointijohtajana ja näkee yrittäjyyden olevan välttämättömyys Suomen kansantaloudelle.

--

--