Kanban Metrikleri

Sibel Uludil
KoçSistem
Published in
3 min readJan 16, 2024

Herkese Merhaba,

2024 yılının ilk ve yeni bir medium yazısı ile tekrar karşınızdayım. Yine bir Kanban konusu ile devam etmek istedim. Bir önceki Kanban yazım için: https://medium.com/@sibeluludil/kanban-622c76a4a642 linkinden erişim sağlayabilirsiniz.

Biliyorsunuz ki, Kanban, görsel bir tahta üzerinde kartlar kullanarak işleri organize etmenizi sağlar. Başarılı bir iş akışı yönetimi için Kanban yaklaşımı; süreçlerimizi optimize etmemize ve verimliliği artırmamıza yardımcı olabilir. Ancak, süreç boyunca bazı ölçümlemeler yapmak ve dar boğazları görebilmek için farklı metrikler kullanma ihtiyacımız doğabilir. İşte bunlardan bazılarını sizler için derledim.

1- Cycle Time (Dönüş Süresi)

2- Lead Time (İşlem Süresi)

3- Throughput (Çıktı)

4- Work in Progress (WIP — Devam Eden İşler)

5- Cumulatif Flow Diagram (CFD)

Şimdi de ne olduklarına detaylıca bakalım:

1-Cycle Time (Dönüş Süresi)

Bir işin başlangıcından tamamlanmasına kadar geçen süreyi ifade eder. Süreçteki aksamaları belirlemek ve iyileştirme fırsatlarını tanımlamak için kullanılır. Buna göre Cycle Time, bir yazılım geliştiricinin, yeni bir özellik üzerinde çalışmaya başlayıp, kodun yazılması, test edilmesi ve dağıtıma çıkılmasına kadar geçen süreyi kapsar.

2-Lead Time (İşlem Süresi);

Bir işin isteğinin yapıldığı zamandan, işin tamamlanmasına kadar geçen süreyi gösterir. Cycle Time’dan farklı olarak, Lead Time, müşterinin bir özelliği talep ettiğinde ve geliştirme ekibi bu özelliği kullanıma sunana kadar geçen süreyi kapsar diyebiliriz.

Cycle & Lead Time

3-Throughput (Çıktı)

Belirli bir zamanda tamamlanan iş sayısını ifade eder. Bu metrik, sürecimizin ne kadar verimli olduğunu anlamamıza yardımcı olabilir. İş akışımızın kapasitesini belirlemek için kullanılabilir ve süreçteki aşırı yüklenmeleri tespit etmek için önemlidir. Örneğin; ekip, her hafta ortalama olarak 5 yeni özellik veya iyileştirme tamamlıyor.

Throughput

4-Work in Progress (WIP — Devam Eden İşler)

WIP limit olarak dillendirdiğimiz metrik, aynı anda üzerinde çalışılan işlerin sayısını ifade eder ve bir sınırlama getirir. Bu metrik, sürecimizin aşırı yüklenip yüklenmediğini veya işlerin sıkışıp sıkışmadığını belirlememize yardımcı olabilir.

Aşırı WIP, işlerin yavaş ilerlemesine ve verimlilik kayıplarına neden olabilir. Örneğin, ekipteki her kişi, aynı anda maksimum 3 iş maddesinin üzerinde çalışmayı tercih ediyor. Bir iş maddesi tamamlandığında, yeni bir iş maddesi üzerinde çalışmaya başlanabilir. Bu defa bir iş analistini düşünürsek; 2 maddenin analizini ve 1 maddenin testini yapacak olsun. Birine başlayıp bitirdikten sonra diğerini çekebilir.

WIP Limit

5-Cumulative Flow Diagram (CFD)

Bu metriklere ek; Azure üzerinde aktif olarak kullandığımız Cumulative Flow Diagram (CFD) grafiğinden de söz etmek istiyorum. Bu grafik; iş öğelerimizin durumunu, dar boğazları grafiksel olarak göstermektedir. Burada akış içerisindeki iş öğelerimizin sayısını, renklendirilmiş şekilde akış içerisinde gözlemleyebilmekteyiz.

CFD

Bu Kanban metrikleri, süreçlerimizi ölçmek ve iyileştirmek için değerli birer araç olabilir. Bu sebeple sürekli iyileştirme için metriklerin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve uygun aksiyonların alınması önemlidir.

Unutmayın, her organizasyonun ihtiyaçları farklıdır. Bu metrikler, iş akışınızı anlamak ve optimize etmek için kullanılabilecek araçlardır, ancak kullanım şekliniz her takım veya projeye özgü olmalıdır. Verimliliği artırmak ve süreçlerinizi optimize etmek için bu metrikleri doğru bir şekilde kullanarak, iş akışınızı geliştirebilirsiniz.

Faydası olmasıyla keyifli okumalar dilerim.

--

--