Merve Bebek
KoçSistem
Published in
3 min readNov 27, 2023

--

SCRUM VE KANBAN ARASINDAKİ FARKLAR

Merhabalar, bu yazımda Agile yaklaşımları içerisinde en yaygın olarak kullanılan Scrum ve Kanban arasındaki temel farklardan bahsedeğim. Keyifli okumalar 😊

Scrum ve Kanban, yazılım geliştirme, ürün geliştirme ve proje yönetimi gibi süreçlerde kullanılan iki popüler Agile (Çevik) yöntemdir. Kanban iş akışını iyileştirmeye odaklanırken, Scrum daha çok değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlamaya ve müşteri memnuniyetini artırmaya odaklanır.

Scrum ve Kanban arasındaki temel farklar şunlardır:

İŞ AKIŞI:

Scrum: 1–4 haftalık tempolar oluşturur. Bu tempolar ile ürün hedefine doğru gidilir. Sprint başlamadan önce, Product Backlog’tan hangi işlerin bu sprintte tamamlanacağına karar verilmelidir. Sprint hedefini etkileyecek değişikliklere izin verilmemektedir. Ancak sprintler arası iş öncelikleri ve Product Backlog sürekli olarak değiştirilebilir.

Kanban: Sürekli bir iş akışı üzerine odaklanır. İş, genellikle “Yapılacaklar”, “Devam Edenler” ve “Tamamlananlar” sütunları arasında ilerler. İş akışı sürekli akar ve takımın iş yüküne göre ayarlanabilir. İşler sınırsız olarak eklenip çıkarılabilir.

ROLLER:

Scrum: 3 rol bulunur. Ürün Sahibi(Product Owner), ürün vizyonunu ve önceliklerini belirler. Developers, ürünü geliştirir. Scrum Master, engelleri kaldırır ve süreç liderliğini yapar.

Kanban: Belirlenen bir rol yoktur. Takım, genellikle ihtiyaçlarına ve projenin gerekliliklerine göre rolleri kendi içinde belirler. Product Owner va Kanban Master rolleri ekibin ihtiyaçlarına ve projenin özelliklerine göre uyarlanabilir.

ETKİNLİKLER:

Scrum:Daily Scrum, Sprint Planlama, Sprint Review, Sprint Retrospektif etkinlikleri düzenli olarak yapılır.

Kanban: Etkinlikleri zorunlu kılmaz. Ekip kendi ihtiyacına göre kendi etkinliklerini planlar.

SÜREÇ ESNEKLİĞİ

Scrum: Sabitlenmiş zaman dilimlerinde(Sprint) işler yapılır ve sprint hedefini etkileyecek değişikliklere izin verilmemektedir. Her sprint, bitmiş ve test edilebilir ürün bölümleri sunmayı hedefler.

Kanban: Esnek bir yapıya sahiptir. İş akışı sürekli akar ve öncelikler esnek bir biçimde ayarlanabilir. İş kalemleri anında eklenebilir veya çıkarılabilir.

İŞ ÖNCELİĞİ VE ÖLÇEKLENDİRME

Scrum: İş öncelikleri, sprint planlama toplantısında belirlenir. Bu toplantıda, ürün sahibi ve geliştirme takımı, sprint için hangi görevlerin seçileceğini belirler. İş Kalemi, müşteri ihtiyaçlarına, teknik zorluğa ve iş değerine göre önceliklendirilir. İş öncelikleri, ürün sahibi tarafından belirlenir. Ürün sahibi, müşteri ihtiyaçlarını temsil eder ve product backlogtaki iş önceliklerini belirlemede nihai karar merciidir.

Kanban: İş öncelikleri sürekli olarak ayarlanabilir ve değiştirilebilir. Ölçeklendirme ve planlama, genellikle iş akışının durumuna göre yapılır.

PERFORMANS METRİKLERİ

Scrum: Velocity (her bir sprintte tamamlanan işlerin büyüklüğü), Sprint Hedefleri Gerçekleştirme, Takımın İlerlemesi gibi metrikler önemlidir.

Kanban: WIP, Throughput, Lead Time gibi süreç odaklı metrikler daha önemlidir.

Bu farklar, her iki metodun da farklı iş gereksinimleri, ölçekler ve takım dinamiklerine uygun farklı durumlarda tercih edilebilir olmalarını sağlar. Hangi metodun seçileceği, projenin özelliklerine, takımın ihtiyaçlarına ve sürecin gerekliliklerine bağlı olarak değişebilir.

Scrum ve Kanban yaklaşımlarından hangisinin daha uygun olduğunu belirleyen faktörler şunlardır:

Projenin türü: Bazı projeler, belirgin başlangıç ve bitiş tarihlerine sahipken, diğerleri sürekli olarak değişen gereksinimlere sahiptir. Scrum, sürekli olarak değişen gereksinimlere sahip projeler için daha uygundur. Kanban, belirgin başlangıç ve bitiş tarihlerine sahip projeler için daha uygundur.

Projenin karmaşıklığı: Bazı projeler, basit ve anlaşılması kolaydır. Diğerleri karmaşık ve çok yönlüdür. Scrum, karmaşık ve çok yönlü projeler için daha uygundur. Kanban, basit ve anlaşılması kolay projeler için daha uygundur.

Projenin ekibi: Scrumda önerilen ekip kapasitesi 3 ile 9 kişi arasındadır. Kanban da ise herhangi bir kişi sayısı limiti yoktur.

Umarım bu yazım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Merve Bebek

--

--