Scrum’da Kullanılan Metrikler

Sclakcali
KoçSistem
Published in
3 min readAug 2, 2022

Merhaba herkese,

Bu ilk yazımda Scrum Master olarak faydasını birebir deneyimleyerek gördüğüm Scrum Metriklerini aktarmaya çalışacağım. Keyifli okumalar :)

Metrik Nedir?

Sosyal hayatımızdan tutun da kurumsal hayatımıza kadar neredeyse yaşantımızın tüm bölümlerinde verilerden faydalanmaktayız. Bilerek veya bilmeyerek seçimlerimizin çoğunu bu veriler vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. Teknoloji ve bilişim dünyasında ise kimiz, ne yapıyoruz, nasıl yapmalıyız gibi soruların cevaplarının büyük bir kısmını bu veriler ile oluşan metriklerden faydalanarak cevaplayabiliyoruz.

Geleneksel uygulamalarda sadece üst yönetime raporlayabilmek için metriklere ihtiyaç duyulurken Agile yaklaşımda takımın kendi kendini yönetebilmesi (self-managed) için de metrikler büyük önem kazanmıştır.

Scrum’ın temelini oluşturan deneysel yaklaşımın (empricism) 3 bacağı bulunmaktadır: şeffaflık (transparency), gözlem (inspection) ve adaptasyon(adaptation). Scrum metrikleri bu değerleri sağlamada da agile yaklaşımı benimseyen takımlara yol gösterici olmaktadır. Takımın ilerleme durumunu, eksik/hatalı uygulamaları, işin kapasitesini bu metrikler yardımıyla ölçümleyebilme ve çıkan sonuçlara göre gerekli aksiyonları alabilme imkanı sağlar.

Scrum Metrikleri Nelerdir?

Scrum kapsamında bir çok metrik kullanılmaktadır. Kullanımı en yaygın metrikler aşağıda yer almaktadır.

  1. Velocity
  2. Burn Down Chart
  3. Done/Commited Rate
  4. Planned/Emerged Rate
  5. Innovation/Defect Rate
  6. Innovation/BAU Rate

Velocity: Takımın çalışır bir kod (increment) üretmedeki hızını gösteren metriktir. Önceki sprintlerde ortalama kaç story pointlik iş tamamlandı ise bu bilgi takımın hız (velocity) bilgisini verir. Bu metrik sayesinde takım ne kadar iş alabileceğini yani kapasitesini de belirleyebilir.

Burn Down Chart: Sprint planlamada yapılacağı taahhüt edilen (commitment) işlerin sürecini gösterir; ne kadarı yapıldı, ne kadarı kaldı gibi. Takım, sprint boyunca bu grafiğe bakarak ilerleme durumunu takip edebilir. Bu grafikte X ekseni sprint içerisindeki günleri gösterirken Y ekseni de story pointleri ifade etmektedir.

Done/Commited Rate: Velocity metriğindeki gibi sprint planlamada ne kadar iş taahhüt edildi ve sprint sonu ne kadarı done a çekildi bilgisini gösterir. Ama velocity metriğinin kullanım amacından farkı, burada takım planlamada verdiği sözün ne kadarını tutabiliyor, sprint içinde plan dışı (emerged) ne oluyor onu tespit etmektir.

Planned/Emerged Rate: Sprint planlama başında alınan işler planlı olarak işaretlenirken, planlamadan sonra alınan işler plansız (emerged) olarak alınır. Bu metrik sayesinde plansız ne kadar iş alınıyor tespit edilebilir.

Innovation/Defect Rate: Takım, mevcut ürün üzerindeki çıkan hataları gidermekle uğraşırken bir yandan da yeni feature’lar geliştirir. Sürekli bug çözmek takımın motivasyonunu bozar, yeni öğrenimlere engel olur ve ürünün gelişmesine de engel olur. Bu metrik takımın çalıştığı tasklerin ne kadarı feature ne kadarı bug çözümü onu belirler. Feature miktarının bug miktarına göre daha fazla olması beklenmektedir.

Innovation/BAU Rate: Bir üstteki metriğe benzer olarak takım ne kadar yeni feature geliştiriyor, ne kadar mevcut ürünün devamlılığını sağlamak için yapılan rutin bakım işlerini (BAU: Business as Usual) üstleniyor bilgisini verir. Bu metrikte de inovasyon miktarının BAU miktarından fazla olması beklenir.

Umarım bu yazım faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere :)

Seçil Öcal

--

--