Sprint Retrospective Teknikleri

Ipek Erten
KoçSistem
Published in
3 min readAug 18, 2022

Bir önceki yazımda “Sprint Retrospective Nedir?” ve “Nasıl doğru uygulanır?” ‘dan bahsetmiştim. Sprint Retrospective‘in etkin uygulanmasında en büyük etken takımın ihtiyaçlarına uygun olan tekniğin uygulanmasıdır. Amacı Kaizen üretmek olan bu etkinlikte fasilitasyon takımın ihtiyacına göre belirlenmeli ve uygulanmalıdır.

Bu sebeple bu yazımda da Retrospektive etkinliğinde kullanabileceğiniz yöntemlerden bahsetmek istiyorum :)

İki İyi Bir Geliştir Yöntemi

2 İyi 1 Geliştir retrospective yöntemi; takım üyelerinin kişisel özellik ve davranışları üzerinden feedback ortamı sağlayan bir retrospective yöntemidir.

Improve Your Definition of Done (DOD)

Bu retrospetive etkinliği Defnition Of Done’ı yani Bitti Tanımı’nı geliştirecek aksiyonların alınması için de yapılır.

Starfsh(Denizyıldızı) Yöntemi

Starfish retrospective yöntemi adını 5 bölüme ayrılmış olan soruların görselleştirilmesi ile oluşan yıldız şeklinden alır. Bu yöntem ile takım yanlış yaptıkları şeyleri ve iyileştirme adımlarını anlar.

Sailboat (Wind & Anchors) Yöntemi

Diğer retrospective etkinliklerinden farklı olarak hayal gücünün yoğun olarak kullanıldığı bu retrospective yönteminde takım üyeleri mevcut durumlarını bir yelkenli yolculuğundaymış gibi metaforlar üzerinden değerlendirir. Yöntem adını da bu metafordan alır.

4L(Liked/Loved,Learned,Lacked,Longed For) Yöntemi

3L retrospektive yönteminden türeyen 4L yöntemi adını yöntemi oluşturan 4 kategoriden alır. Bunlar Liked/ Loved (Hoşlanılanlar/Sevilenler), Learned (Öğrenilenler), Lacked (Eksik Olduğu Düşünülenler) ve Longed for (Özlem Duyulanlar/”Keşke Olsaydı” Denilenler)’dır.

Mad Sad Glad Yöntemi

Takım üyelerinin duygu durumlarına odaklanan bu retrospective yöntemi adını Mad(Sinirlenilen şeyler), Sad(Üzen şeyler), Glad(Mutlu eden şeyler)’den alır.

Start Stop Continue Yöntemi

Takım üyelerinin son sprintteki deneyimleri üzerine konuştukları ve iyileştirme için fkirlerin bulunduğu yöntemdir. Ayrıca aynı amaca yönelik olarak Keep, Add, Less,More(KALM) Yöntemi de alternatif olabilir.

ÇarkıRetro Yöntemi

Çarkıfelek oyunundan esinlenilen Çarkıretro retrospektive yöntemi ile takım üyelerinin belirlenen konular üzerinden konuşurlar.

StoryDice

Takım üyelerinin hikayeleştirerek son sprint üzerinde konuşmasını sağlayan bir yöntemdir.

Takımını Çiz

Takım üyelerinin scrum takımını bir insan gibi çizip üzerinde konuştukları, fasilitatörün etkili sorular sorarak hem eğlence kattıkları hem de farkındalık yaratabileceği bir retrospektive yöntemidir.

Hisli Şeyler

Takım üyelerinin hisleri üzerinden sprinti değerlendirdikleri, duygusal bir retrospektive yöntemidir. Retrospektive yöntemi olarak kullanılması dışında bu yöntem ice-breaker için de kullanılabilir.

Five Phases

Fasilitatörün sorunun kök nedenini 5 tane soru sorarak bulduğu, yöntemi asıl etkin hale getirenin fasilitatör ve sorularının olduğu retrospektive yöntemidir.

Umarım Retrospective etkinliğinde kullanabileceğiniz faydalı bir yazı olmuştur.

Okuduğunuz için teşekkür ederim :)

--

--