Story Point nedir?

Gulsah Kolay
KoçSistem
Published in
2 min readJun 23, 2023

Merhabalar. Bu yazımda sizlere Story Point’in tanımı, nasıl hesaplandığı ve nerelerde kullanıldığından bahsetmek istiyorum.

Story Point nedir?

Öğretmenimizin anlattığı bir konuyu tüm öğrencilerinden anlatmasını istesek her birisi farklı yanıtlarla, farklı yorumlarla anlatacaktır. Düşünme; çeşitlidir ve sonsuzdur. Scrum’da sıklıkla kullandığımız Story Point de tahmin yürütme konusunda yol göstericimizdir.

Story Point, sprint başlamadan ekibin o sprint içerisinde ne kadar iş alacağı, bu işin büyüklüğünün ne olacağı, işlerin içerdiği riskler ve belirsizlikleri de göz önünde bulundurarak tahmini eforlama yapılması görevidir. Story Point, büyük ve karmaşık bir işi ekip olarak tahmin yürütme hamleleriyle sayısal değerler ile ifade edebilme seansıdır. Böylelikle çevik ve motive ekip ile Sprint başlamış olur.

Nasıl Hesaplanır?

Story Point tanımına göre eforlama tahmini aşağıdaki gibi formülize edilebilir. Story Point tahminleme yaparken bu parametrelere göre düşünerek puanlama yapılması beklenir.

Story Point = ƒ (Hacim, Risk & Belirsizlik, Karışıklık)

Hacim: Yapılacak işin miktarını gösterir. Yapılacak işten kaç tane yapılacağına göre işin büyüklüğü de artmaktadır.
Risk & Belirsizlik: Story Point tahminlemesi yapılan iş tam anlamıyla net değilse, belirsizlikler varsa, teknolojik olarak kısıtlamalar varsa ve araştırma yapılması gerekiyorsa bunlar da göz önünde bulundurulmalı ve içerdiği risk ve belirsizlik nispetinde puanı artırılmalıdır.
Karışıklık: Karmaşık ve daha fazla uğraş gerektirilen durumlar gibi tüm parametreler düşünülerek verilen puandır. Böyle durumlarda puanın derecesi de büyümektedir.

Story Point’i kısaca, tasklar üzerindeki hesaplanmasını aşağıdaki örnek ile pekiştirebiliriz;

Elma tohumunu dikmek efor olarak zorlayıcı olmayabilir bu yüzden Story Point değerini 1 olarak değerlendirebiliriz. Elma ağaçlarını sulamak dikme eylemine göre daha zahmetli olduğu için değerini 3 olarak düşünebiliriz. Elma toplamak için bahçede var olan ağaçlara çıkılıp tek tek uğraşılacağı eylemi düşünülürse bu da efor olarak sulama ve dikmeye göre daha zahmetlidir. Bu yüzden Story Point’ini 5 olarak değerlendiriyoruz. En zahmetlisi olan ise dikilen, sulanan ve tek tek toplanan bu elmalardan yapılan şaraptır. Şarap içinde eforumuzu 8 olarak düşünebiliriz.

Neden Story Point Kullanıyoruz?

Yapılacak iş için doğru eforlamanın yapılması önemlidir. Bunun için ekibin katılımı, kesinlik yanılgısından uzaklaşmaları ve de zaman ayırması beklenir. Bu yüzden Story Pointler atanırken Fibonacci sayıları tavsiye edilmektedir. Burada da iş büyüdükçe aradaki küçük farkların anlamını yitirmesidir.

Story Point atamaları gerçekleştirilirken ekip içinde uzlaşma sağlanmalıdır. Bunun içinde yaygın kullanılan yöntem fikir birliğine dayalı çevik bir tahmin ve planlama tekniği olan Planning Poker yöntemidir. Ekip üyeleri birbirlerinin etkisi altında kalmadan görüşlerini paylaşabilmelidir. Ekip içerisinde farklı yorumların olması önemli. Çünkü ekip üyesinin gördüğü bir risk diğer ekip üyelerine de fikir olabilmekte ve bu durum ileriki Sprintlerde yapılacak işleri kolaylaştırmaktadır.

Planning Poker’ı kısaca aşağıdaki örnek ile anlatabiliriz;

Sprint içerisine konu olan bir maddeye ekip, kendi deneyim ve öngörülerine göre oylama yapar. Burada herkes aynı değeri vermemiş olabilir. Örneğin 2 kişi 3 SP, 4 kişi 8 SP vermiş olabilir. Bu durumda takımın aralarında tartışması beklenmektedir. Çünkü Sprinte konu olan o madde tam anlaşılmamış olabilir. Ekibin konu olan madde için tecrübeleri, varsa öngörüleri ve de yorumları birbirleri için ışık olacaktır. Nihai durumda ise ortak bir tahminleme ile ortak düşünceye varılır ve Story Point değeri verilmiş olur.

Umarım sizler içinde keyifli ve faydalı bir yazı olmuştur.

--

--