Tasarım Odaklı Düşünce (Design Thinking)
Tasarım odaklı düşünce aslına bakarsak çok eksi dönemlerden beri kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tasarımcılar, yaşam döngüsünde anlamlı ve etkili çözümler oluşturmak için tasarım odaklı yenilikler ortaya çıkarmıştır. Bir örnek vermem gerekirse, tekerleğin icadı bir çok anlamda insan yükünü ortadan kaldırmıştır. Tekerlekle birlikte sırasıyla atlı arabalar, otomobiller vb. araçlar sahne alarak insanların iş yükünü kolaylaştırmıştır.
Tanım olarak bakarsak “Tasarım Odaklı Düşünce”, önceden belirlenmiş bir grubun yaşadıkları çeşitli sorunları anlamlı fikirlerle çözen “5 adımlı” bir süreçtir. Dünya çapındaki tasarım okullarında bu yöntem öğretilmektedir. Bu yöntem bir çok işletmeye çok sayıda müşteri kazandırmıştır ve dünyanın her yerinden girişimcilere, yenilikçi ve yeni çözümlerle sorunları çözmelerinde yardımcı olmuştur.
Gelin şimdi bu 5 adımda neler yapıyoruz onu inceleyelim.
Empati (Empathize);
İnsanların gerçekten neyi önemsedikleri hakkında araştırmalar yaparak, onların mevcut durumuyla ilgili empati kurmamız gerekmektedir.
Bir örnekle hikayeleştirelim; Eski dönemlerde yaşadığımızı düşünelim ve pazar alışverişleri sonrasında yüklerimizi ellerimizle ya da hasır sırtlıklarla taşıdığımızı varsayalım. Bu durum gerçek anlamda insan hayatını zorluyordur diye düşünüyorum.
Tanımlama (Define);
Bu aşamada tüm araştırmalarınızı birleştirerek problemi çözmek için gerçek ihtiyaçları tespit edebilirsiniz.
Hikayemize kaldığımız yerden devam edecek olursak; İnsan hayatını kolaylaştırmak istiyorsunuz. Zaten hali hazırda insanları bir yerden bir yere taşımak için tekerlekli araçlar üretilmiş. Ama herkes bu araçları kullanamıyor, çünkü araç kullanmak için bazı yetkinlikler olması gerekir (ehliyet vb.). Ama herkesin kullanabileceği ve ehliyet gerektirmeyen ve insan gücüyle kolaylıkla bir yerden bir yere çekilebilen tekerlekli bir araç icat edilebilir. Böylelikle insan yük taşıyan değil, yükü taşıyan aracı çekerek veya iterek mevcut durumu kolaylaştıracaktır.
Fikir Bulma (Ideate);
Şimdi sadece sorununuza odaklanın ve sorunu çözebilecek fikirler üretin.
Hikayemiz üzerinden gidecek olursak; Konunun uzmanlarıyla ve kullanıcı diye tabir ettiğimiz normal halktan insanlarla bir araya gelerek ortaya çıkardığınız fikirlerinizi değerlendirin. Bulduğunuz fikirlerin en iyilerini eskizlere dökün ve kendi aranızda eskizler üzerinden yorumlayın. Değerlendirme sonrasında bulmuş olduğunuz çözümlerin kullanıcılar tarafından yorumlanması üzerine, sonra ki adım olan prototip aşamasına geçebilirsiniz.
Prototip Oluşturma (Prototype);
Bu adımda bulduğunuz tüm çözümleri en ince ayrıntısına kadar değerlendirin. Bulunan çözümler ile pazara giden teyzeler, amacalarımıza ve daha genç arkadaşlarımıza yardımcı olabileceğinize inanıyor musunuz? bunu bir düşünün. Tüm sorularınızı cevapladığınız ve en verimli olduğuna inandığınız çözümün bir prototipini yapın.
Test Etme (Test);
Prototipinizi gerçek kullanıcılarla test edin. İnsanların beğenmemesi durumunda moral bozukluğu yaşamayın. Mesele neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenmek, bu yüzden her geri bildirim bizler için çok önemli. Almış olduğunuz geri bildirimler sonrasında çözüm ve prototip oluşturmaya devam edin. Probleminizi çözüme ulaştıran bir prototipiniz olana kadar işlemi tekrarlayın. Her şey yolunda gidiyorsa ürününüzü hayata geçirmeye hazırsınız demektir.
Tasarım Odaklı Düşünce Neden Önemli?
Tasarım Odaklı Düşünce;
- Kurgu değil de gerçek sonuçlara odaklanmanızı sağlar. Kullanıcı odaklı çözümleri tasarlamanızı ve ardından bu çıktıları gerçek kullanıcılarla test etmenize yardımcı olur.
- Ekip içindeki diyaloğu geliştirir ve ortak bir noktada buluşmanızı sağlar.
- Farklı çözüm noktaları bularak yenilikçi olmaya teşvik eder.
Yazımı TIM BROWN’nın sözleriyle bitirmek isterim.
“Tasarım odaklı düşünme, insanların ihtiyaçlarını, teknolojinin olanaklarını ve iş başarısı için gereksinimleri entegre etmek için tasarımcının araç setinden yararlanan insan merkezli bir inovasyon yaklaşımıdır.”
Sizlere Tasarım Odaklı Düşünce (Design Thinking) hakkında bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Umarım keyifle okumuşsunuzdur. Şimdiden teşekkür ederim..