UFT One & Mobil Test Otomasyonu

Ayfer Gürbüz
KoçSistem
Published in
7 min readNov 2, 2022

Merhabalar, bu yazımda sizlere test otomasyonu konusunda sektörde önemli bir yere sahip olan UFT One ile test otomasyonundan bahsedeceğim.

Öncelikle UFT nin tarihçesinden bahsedecek olursak, sektörde eskilerden. İlk olarak HP tarafından 2006 yılında QTP Quick Test Professional adıyla çıkartıldı. 2011 yılında 11.5 sürümüyle birlikte UFT (Unified Functional Testing) adını aldı. 2017'de ise Micro Focus şirketi tarafından satın alınarak 15. sürümüyle birlikte de UFT One adını aldı.

Lisanslı bir ürün. Ancak kurumsal olması ve oldukça büyük bir kullanıcı kitlesine sahip oluşu güvenilirliğini arttırıyor. Global desteği sayesinde soru veya sorunlarınız için yardım alabiliyorsunuz.

Daha önce web uygulamalarımın testi için kullanmıştım UFT’yi. Benzer şekilde mobil uygulama için de deneyimleme fırsatı buldum. Bu yazımda, UFT’nin hem genel kullanımından hem de mobil uygulama test edilirken ne gibi ayarlar yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden biraz bahsedeceğim.

Testimize başlamadan önce yapmamız gereken bazı ayarlardan bahsedelim. Öncelikle UFT One açılırken “Mobile Add-in” inin seçilmesi gerekli.

Ben testlerimi UFT mobile servera bağlanarak yaptığım için Tools>Options>Gui Testing>Mobile sekmesinde “Connect to UFT Mobile” seçeneğini işaretledim. Ve serverın adresini, authentication bilgilerini girerek kaydettim. Bu aşamada servera bağlantı kurabildiğimizi kontrol etmek için “Test Connection” ı kullanabiliriz. Success mesajını görüyorsak bağlantıda sorun olmadığını teyit etmiş oluruz.

Yine testimize başlamadan önce Record&Run seçeneklerini kaydetmeliyiz. Test içerisindeyken Record > Record and Run Settings e tıklıyoruz. Burada yapacağımız teste göre tanımlamalarımızı yapmalıyız. Mobil cihaz üzerinde browser tabanlı bir web test yapacaksak Web tabında, sadece mobil uygulama test edeceksek Mobile tabında gerekli tanımları ekliyoruz.

Web Test

Mobil uygulama test edeceksek Mobile Tabında cihaz ve uygulama seçimi ile teste başlarken alınacak aksiyonları tanımlamalıyız.

Mobil Test

Device seçiminde uygun olan cihazlar listelenmektedir. “Open in UFT Mobile” linkine tıkladığımızda da mobile servera bağlanarak yine cihazların olduğu bölümden uygun olan bir cihaz seçilerek de kaydedilebilir.

App Settings alanında test edeceğimiz uygulamayı seçiyoruz. Uygulamayı bu listede görebilmemiz için daha önce yüklenmiş olması gerekli. “Open in UFT Mobile” linkine tıklayarak mobile serverda mevcut olan uygulamaların listesini görebilir ve “Upload” butonuna basarak yeni uygulamalar da yükleyebiliriz.

Test options alanında ise uygulamayı ne şekilde test edeceğimizi belirtiyoruz. Teste başlarken ana sayfanın açılmasını istiyorsak Home Screen, ya da direkt olarak uygulamanın açılmasını istiyorsak UFT Mobile App seçip uygulamayı da belirtiyoruz.

Bağlantılarımızı sağladıktan sonra gelelim yeni test yazımına :)

Testlerimizi altında toplayacağımız yeni bir solution oluşturabiliriz. Solution’ı isimlendirip kaydettikten sonra sağ tıklayıp “Add New Test” diyoruz. GUI test tipini seçip testimizi isimlendirerek kaydediyoruz.

Solution’ın altında testimizin eklendiğini görebiliriz. Yeni test oluşturduğumuzda default olarak Action1 isimli bir action oluşur. Sağ tıklayıp Rename diyerek isimlendirebiliriz.

Sol menuden veya akış diyagramındaki actionın üzerine çift tıklayarak scriptlerimizi yazacağımız yere ulaşabiliriz.

Test scriptlerini webde de olduğu gibi yine iki şekilde oluşturabiliyoruz.

  1. Yöntem: Record yöntemi
  2. Yöntem: Object spy yöntemi

Record Yöntemi

Bu yöntem ile record butonuna bastığımızda Record&Run Settings de test edeceğimizi belirttiğimiz uygulama açılır.

Öncelikle cihaz ayağa kaldırılır. Başlangıçta restart olacağını belirttiysek restart edilerek yüklediğimiz uygulamanın açıldığını görürüz. Mobil uygulamada kaydetmek istediğimiz işlemleri sırasıyla yaptığımızda test scriptlerinin otomatik olarak actionın içerisine eklendiğini görebiliriz.

Kayıt sırasında açılan recording barda da yapılan her bir tıklama için kaydedilen adım sayısının arttığını gözlemleyebiliriz. Pause butonu ile kaydı duraklatabilir veya bu senaryo için yapmak istediğimiz adımlar tamamlandığında Stop butonuna basarak kaydı tamamen durdurabiliriz.

Test scriptlerinde kullanılan objeler ise actionın altında yer alan local repository ye otomatik olarak kaydedilir.

Object Spy Yöntemi

Test sriptlerini manuel olarak da oluşturabiliriz. Bunun için öncelikle kullanacağımız objeleri kaydetmeliyiz. Bu aşamada Object Spy yöntemini kullanıyoruz. Öncelikle objeleri uygulama üzerinde seçip repository ye kaydediyor ve sonrasında bu objeleri kullanarak onlara çeşitli görevler veriyoruz.

Objeleri tanımlayabilmek için Object Identification Center ya da Object Spy menusunu kullanabiliriz.

Object Identification Center ile start butonuna basıp, cihaz üzerinde uygulama açıkken tanıtmak istediğimiz objenin üzerine tıkladığımızda, objenin tüm özelliklerinin ekranda listelendiğini görebiliriz.

Bulunan objenin yan tarafındaki highlight butonuna basıldığında, uygulama üzerinde obje highlight edilerek gösterilir. Bu şekilde gerçekten doğru objeyi algıladığını kontrol edebiliriz.

Add object diyerek objeyi testimizin repository’sine ekleyebiliriz. Burada kaydedilecek yeri local repository seçebildiğimiz gibi yeni bir repository de oluşturup bu repository ye ekleyebiliriz.

Objeleri tanıtmak için kullanılan diğer menu ise Object Spy’dır. Tıklandığında aşağıdaki bir ekran açılır.

Yine cihaz üzerinde test edeceğimiz uygulama açıkken, Pointing hand butonuna basıp, uygulama üzerindeki tanıtılmak istenen objenin üzerine tıklandığında objenin tüm özellikleri alınır. Menudeki butonlar yardımıyla obje uygulama üzerinde Highlight edilebilir, repository ye kaydedilebilir, özellikleri kopyalanabilir ya da başka bir obje ile karşılaştırılabilir.

Highlight

Object Repository

Objeleri herhangi bir yöntem ile tanıttıktan sonra repository yi açarak mevcut objelerimizi görüntüleyebiliriz. Objenin üzerine tıklandığında tüm özelliklerini yan tarafta görebiliriz. Bu özelliklerden gereksiz olduğunu düşündüklerimizi çıkarabilir ya da + butonuna basarak başka özellikler de ekleyebiliriz.

Yine object repository açıkken bu menude yer alan butonlar aracılığıyla yeni obje ekleyebilir, objeyi uygulama üzerinden tekrar seçerek güncelleyebilir, highlight edebilir veya object spy menulerine tekrar erişebiliriz.

Repository’ye kaydedilmiş objeleri tutup scriptleri yazdığımız alana sürükleyerek kolaylıkla kullanabiliriz. Burada kullanılan objenin türüne göre default actionı da otomatik olarak scripte eklenir

Objenin yanına . eklediğimizde kullanabileceğimiz diğer actionları görüntüleyip bunlardan da seçim yapabiliriz.

Testin Çalıştırılması

Test scriptlerimizi oluşturduktan sonra çalıştırmak için Run butonuna basıyoruz. Bu aşamada uygulamanın restart olarak açılmasını istiyorsak Record&Run settings de bunu belirtmeliyiz. Eğer kaldığı yerden devam etmesini istiyorsak Restart checkini kaldırmalıyız.

Record&Run Settings

Run butonuna bastığımızda hangi testi çalıştıracağımızı ve sonuçlarını nereye kaydedeceğini sorar bize. Her seferinde yeni bir çalışma klasoru oluşturup burada kalıcı olarak sonuçların kaydedilebileceği gibi geçici bir dosya oluşturulup sadece son çalışma sonuçlarının kaydedilebileceği bir seçenek de seçilebilir.

Tekrar Run butonuna basıldığında uygulamanın açıldığı ve yazılan tüm test adımlarının sırasıyla çalıştığı görülür.

Test tamamlandığında testle ilgili tüm detayları içeren bir sonuç raporu oluşturulur.

Bu raporu UFT içerisinde görüntüleyebileceğimiz gibi oluşan html dosyanın browserda da açılmasını sağlayabiliriz.

Checkpoint Ekleme

Testimizin bizim için gerçekten başarılı olduğunu kontrol edebilmek için test adımlarına checkpointler eklemeliyiz.

Bunu kayıt işlemi sırasında da yapabiliriz, sonrasında object repository üzerinde de objelere checkpoint ekleyebiliriz.

Örneğin bu casede login olunduğundan emin olmak için girdiğimiz kullanıcı adının ya da sign out butonunun ekranda yer aldığını teyit edebiliriz.

Kayıt sırasında check point eklemek için; Recording tool barda Insert checkpoint butonuna basıp kullanmak istediğimiz kontrol tipini seçiyoruz. Ben genelde Standart Checkpoint kullanıyorum.

Kontrol edeceğimiz objenin üzerine tıkladığımızda hiyerarsik olarak obje tanıtılır.

Açılan ekranda checkpoint özellikleri girilerek kaydedilir.

OK butonuna basıldığında test scriptlerimizi checkpoint satırının eklendiği görülür.

Aynı zamanda object repository ye de Checkpoint objects altında kaydedilir. İstenildiği durumda buradan da güncelleme yapılabilir.

Checkpoint de ekleyerek hızlı ve basit bir şekilde testimizi oluşturmuş olduk.

Başında da belirttiğim gibi bu yazımda hem genel anlamda UFT ile test scriptleri nasıl oluşturulur ondan bahsetmeye hem de bir mobil uygulamanın testlerinin yapılabilmesi için ne gibi ayarlar yapılması gerektiğinden bahsetmeye çalıştım.

Umarım ilgi duyanlara yol gösterici olmuştur. Sağlıcakla kalın :)

Kaynak:

https://admhelp.microfocus.com/uft/en/2021-2022/UFT_Help/Content/Addins_Guide/Record_Settings_Mobile.htm

--

--