Şahıs Firmanızı Bilgisayar Başından Kalkmadan Nasıl Kurarsınız ?

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur ?

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Kodcular
5 min readFeb 11, 2019

--

Bu yazımda adım adım, oturduğunuz yerden kalkmadan ekran görüntüleri ile şahıs şirketinizin kuruluşunu internet üzerinden nasıl yapacağınızı anlatacağım.

Düşündüğünüzden çok daha basit olan bu sürecin bazı püf noktaları hakkında da bilgi vereceğim.

Şahıs Şirketinizi mali müşavirlik firmasından hizmet alarak kurmak yerine kendiniz kuruluş işlemini yapmak istiyorsanız, öncelikle interaktif vergi dairesine kimlik bilgileri ile kayıt olmanız veya e- devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yapmanız gereklidir.

Mutlaka bu işlemi tamamladıktan sonra bir müşavirlik firması ile anlaşmayı unutmayın !! Yoksa cezası yüksek

Şahıs Şirketi Kuruluş İçin Yol Haritası;

Adres Sanal ofis olmak zorunda değil. Vergi dairesine giderek de başvuru yapmanız hala mümkün. Storyboard fazla amatör idare edin :)

İnteraktif vergi dairesine girdiğinizde aşağıdaki menüleri takip ederek 1. Adıma ulaşıyoruz.

İşlemler →Sicil Bildirimleri → İşe Başlama Bildirimi

Şahıs şirketi kuruluşunda İnteraktif Vergi Dairesi Adımları

Adım 1 den Adım 5 e kadar gerekli bilgileri doldurulduktan sonra başvuru özet ekranından kontrol edilip cep telefonuna gelen şifreyle onaylayarak şirket kuruluş işleminin başvuru aşaması tamamlanmış oluyor.

Yapılan bir araştırmaya göre ikea’dan mobilya alıp kendi birleştiren kişiler mobilyalarına daha fazla bağlanıyormuş. Şirketinizi de kurarken bu yazıdaki adımları siz atarsanız belki böyle bir ek pozitif etkisi de olabilir:)
  1. Adımda Adresinizi ve vergi dairenizi ve faaliyet kodunu seçiyorsunuz. Adres olarak sanal ofis/home office veya işyerinizin bilgilerini giriyorsunuz. Sonra bağlı bulunan vergi dairesini seçiyorsunuz. Bu işlemi yapmadan önce kira sözleşmeniz hazırlanmış ve imzalanmış olmalı. Hangi vergi dairesine bağlı bulunduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz, bu konuda işyerinizin adresi sanal ofis ise onlara sorabilirsiniz, home office veya yeni bir işyeri kiraladıysanız arama motoruna hangi vergi dairesine bağlıyım diye yazdığınızda adresinizi girerek bağlı bulunduğunuz vergi dairesini görebiliyorsunuz.

2. Adım da aşağıda görüldüğü üzere gayet kolay. Buradan işçi çalıştırmayacaksanız hayır, iş yeriniz size ait değil ise evet ve stopaja tabi ödemeleriniz olacak ise sorusuna ise üç aylık olan dönemi seçiyoruz.

3.Adımda büyük ihtimal gerçek usul seçeceksiniz ama mali müşaviriniz ile teyit etmenizi öneririm

4.Adımda işe başlama tarihinizi seçiyorsunuz, geriye dönük bir aydan fazla seçmemeniz gerekmektedir.

Son Adımda ise iletişim bilgilerinizi eksiksiz ve tam doğru olarak girip onaylıyoruz.

Daha sonra yoklama için aşağıda mesaj/mail geliyor. ( Hemen gelmeyebilir- 2/3 gün içinde)

……… Vergi numarali mükellefimize ait yoklama islemi ……. tarihinde mesai saati icerisinde (09:00–17:30) yapilacaktir. Yoklama sirasinda yetkili kisilerin adreste bulunmasi rica olunur.Kadiköy Uygulama Denetim Müdürlügü Iletisim bilgisi 0(216) 655 06 96 / 655 06 97 B140

Bu kadar geniş saat aralığı olunca bütün gününüzü bloke ediyor ama maalesef..

Yoklama tutulduğunda aşağıda başlığı gözüken forma imza atıyorsunuz.

Bu noktadan sonra beyannamelerinizin verilebilmesi için bir mali müşavirlik firması ile anlaşmanız zorunlu. Kendiniz beyannamelerinizi veremiyorsunuz.

Kuruluşta ayrıca kira sözleşmesinin damga vergisinin de beyan edilerek ödenmesi gerekli. Kira sözleşmesinin damga vergisi için de vergi dairesine gitmenize gerek yok. Damga vergisi beyannamesini doldurup , interaktif vergi dairesinden yükledikten sonra tahakkuk fişi ile internet bankacılığı veya herhangi bir bankanın veznesinden ödeyebilirsiniz.

Interaktif vergi dairesi üzerinden damga vergisi beyannamenizi verebilirsiniz veya aşağıdaki şekilde de yapabilirsiniz. Bu yazıyı yazdıktan sonra 18.02.2019 itibari ile interaktif vergi dairesi üzerinden damga vergisi beyanname verme ekranı açıldı. Süreç çok daha kolaylaştı.
  • Damga vergisi için öncelikle form doldurulup kira kontratı ile beraber çıktı alınması gerekli.
  • - İnteraktif sayfasından İşlemlerim — Dilekçe/Bildirim/İşlem Başlat — Diğer şeklinde ilerlendikten sonra;
  • - Tüm Vergi Dairesi Kısmı Seçilerek; iş yeri adresinin bağlı olduğu vergi dairesi seçilmeli;
  • - Dilekçe cevabının gelmesi için; ikametgah adresi yada farklı bir adres seçiyoruz;
  • - Dolu haldeki damga formu ve kira kontratını tarayıp 3.Adım da dosya boyutu 1 MB geçmeyecek şekilde ki taramamızı yüklüyoruz.
  • - Dilekçe Metni yazan kısmada durumu özetleyecek bir yazı yazmamız gerekmektedir (şu adreste firma kuracağım; adres için kira kontratına göre hazırlanmış damga vergisi formunu işleme alınması vb)
İnteraktif Damga Vergisi Beyan

Umarım faydalı olmuştur.

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları v.b şeyleri mailchimp/GetRevue üzerinden hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

Siz de onlardan biri olmak isterseniz sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi yazabilir veya bize mail gönderebilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

Photo by Josefa nDiaz on Unsplash

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Kodcular

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul