A ’dan Z ye - TRELLO - İle Proje Yönetimi

{Kamil Kaplan} ®
Kodcular
Published in
5 min readMay 31, 2020

Merhaba,
Bu yazıda
A ’dan Z ’ye Trello İle Proje Yönetimi hakkında konuşacağız. Lafı fazla uzatmadan başlayalım…

Bu arada yazımı beğenmeyi ve paylaşmayı, bi de beni takip etmeyi unutmayın :)

Trello, hem web üzerinde hemde mobil cihazımız üzerinden yönetebileceğimiz oldukça güçlü ve basit kullanımı ile ön plana çıkmış bir proje yönetim sistemi ’dir.

Bu yazımızda yeni bir proje oluşturmak, trello ile yeni bir hesap oluşturmak, ekip arkadaşları eklemek, görevler atamak, görev tarihlerini belirlemek tüm bunların bilgilerini bildirim ayarları ile haberdar olmak gibi tüm detayları incelemeye çalışacağız.

Bu yazıyı okuduktan sonra hem bireysel, hemde ekip arkadaşlarımızla trello ile projelermizi yönetebilir ve geliştirebiliriz.

Trello kullanımı oldukça kolay ve sade bir proje yönetim sistemidir. Genel çalışma mantığı kartlar üzerine kuruludur. Buradaki herbir kart yapılacak olan işleri temsil eder ve bu kartlara yapılacak işleri ve ekip arkadaşlarımızı ekleyebiliriz. Proje sayfamızda bulunan board ’ları kategorilere ayırabiliriz ve bu kartları sürükle bırak yöntemiyle kategorilere atayabiliriz.

Kartların detayına bakacak olursak kartlarımız iki yüze sahiptir. Ön yüzünde yapılacak işin detayı ve tarihi bir kez tıklanıldığında ise arkasında ekip arkadaşımızın durumunu ve projede kullanılan dökümantasyona bakabiliriz.

Şekil 1 : Trello kart incelemesi

Kartın arkasında ise yapılacak olan iş listemizin ‘Checklist’ ini tutabiliriz. Dökümantasyon ve resimler paylaşabiliriz. ‘Dead leander’ için tarihler belirleyebiliriz. Kartların önemini belirtmek için renkler kullanabiliriz. Geçmişe dönüp projemizde hangi dökümantasyon kullanılmış onlara bakabiliriz.

Şekil 2: Trello kart arkasının incelemesi

Proje yönetiminde en önemli konulardan bir tanesi olan ekip çalışması ve yapılacak olan işlerin kişilere atanması ‘trello’ ile oldukça kolaydır. Tek bir projede birden fazla kişi ile çalışabildiğimiz gibi farklı projelerde farklı kişiler ile çalışabilir, proje içerisindeki görev kartlarını farklı kişilere atayabiliriz.

Şekil 3 : Projede birden fazla kişi ile çalışma

Proje içerisinde tanımlı olan tüm kişileri tek bir ekranda görebilir ve sürükle bırak yöntemiyle çok pratik bir şekilde görev kartlarına atayabiliriz. Kişilerin yaptıkları işleri canlı olarak izleyebilir ve onlarla tartışabiliriz.

Şekil 4 : Trello avantajları

Tüm bunların en güzel yanı ise ücretsiz olmasıdır. Trelloya üye olduktan sonra ekip arkadaşlarımız ile beraber tüm bu özellikleri ücretsiz bir şekilde kullanmaya başlayabiliriz. Hadi sende dene🤓

Şekil 5 : Trello ücretsiz dene

Öncelikle trello sayfasında girdiğinizi düşünerek devam edelim. Trelloda yeni bir hesap açmak için sağ bölümde bulunan ‘Sign Up’ butonuna tıklıyoruz ve açılan pencerede eğer Email ile devam edersek devamında Enter full name ve Create password alanlarını tamamlayıp Sign Up butonu ile giriş yapıyoruz. Ardından ilk projemizi oluşturup devam ediyoruz veya bir google account ile devam edebilir ve giriş yapabiliriz ve kullanmaya başlayabiliriz . Aşağıdaki adımları izleyerek devam edebilirsiniz.

Şekil 6 : Board ’umuza bir isim veriyoruz.
Şekil 7 : Board içinde yapılma sırasına verilecek isim
Şekil 8 : Oluşturulan listelerdeki yapılacak işler yazılıyor
Şekil 9 : Yapılacak iş ile ilgili detaylı bilgi verildi
Şekil 10 : Trello kullanımı ile ilgili tanımtım tamamlandı

Trello arayüzümüze baktığımızda öncelikle karşımıza ilk çıkan yer ‘boardlarımızın’ yani oluşturmuş olduğumuz projelerin olduğu bir sayfa ile karşılaşırız.

Şekil 11 : boardlarımız

MediumProject board’ımıza tıkladığımız o board ’a ait kartları göreceğiz. Bu kartları çoğaltarak görevler atayabiliriz ve iş planlamalarını düzenleyebiliriz.

Şekil 12 : board ’a ait kartlarımız

Şimdi özel olarak oluşturulan projemiz için adımları gerçekleştirelim. Bu adımlar ‘ToDo’, ‘Doing’, ‘Done’ ve ‘Bug’ olarak 4 adet kartlarımızı oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz ‘ToDo ları ilk karta, eğer atamış olduğumuz görevlerden birine başlandıysa ‘Doing’ e atacağız ve ‘Done’ olduğunda buraya atacağız. Eğer projede bir hata varsa ‘Done’ yerine ‘Bug’ kartına atacağız. Bunu proje sorumsu veya ekip lideri gördükten sonra o konu üzerinde gerekli işlemler yapılır.

Şekil 13 : yeni kart eklme

Kartlarımızı hazırladık ve şimdi ilk kartımız olan ‘ToDo’ başlığını altındaki yapmasını istediğimiz ToDo ’ları buraya yazacağız.

Tüm buradaki ‘ToDo’ listemizi oluşturuyoruz ve ardından kimlere bu görevleri atayacağımızı “ekip arkdaşlarımızı” ekledikten sonra bu görev atamalarınıda yapmaya başlayacağız.

Şimdi oluşturmuş olduğumuz ‘ToDo’ lara ekip arkadaşlarımızı eklemeye başlıyoruz. Üst bölümde bulunan Invite butonuna tıklayarak mail adreni veya trello hesap adını yazarak o kişiye mail atıyoruz kabul ederse projemize dahil oluyor.

Oluşturmuş olduğumuz ekip arkadaşlarımıza şimdi görevlerini atayalım… İlgili görev ’in sağındaki 🖍 simgeye tıklayarak ‘Change Members’ ile ekip ardaşımıza görev ataması yapıyoruz.

Daha sonra görev ataması yapılan arkadaşlar bu görevleri gördükleri zaman ‘Doing’ kartına atarak başlayabilirler.

Atamış olduğumuz görevlerin hangi tarihte bitmesi gerektiğini belirleyebiliriz. İlgili görev ’in sağındaki 🖍 simgeye tıklayarak ‘Change Due Date’ e tıklayarak açılan bu pencerede ne zaman bitmesini gerektiğini ve aciliyetini belirledikten sonra ilgili arkadaş kendi panelinde görecektir.

Bu yazımızında sonuna geldik. Bu yazımızda kartlara görevler oluşturmayı, ekip arkadaşları eklemeyi, görevler atamayı, tarhiler belirlemeyi, yorumlar eklemeyi, labellar ile çalışmayı ve görseller ekleme gibi detaylara deyindik. Şimdi sıra sizlerde, sizlerde artık projenizde trello kullanabilir ve trello ile projelerinizi geliştirebilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkese mutlu kodlamalar.
KAMİL KAPLAN ( Software Engineer)

Bir sonraki makalede görüşmek ümidi ile sağlıcakla kalın.

--

--