Algoritma ve Programlama Dünyası — Diziler

Turhan Can Kargın
Kodcular
Published in
3 min readJan 6, 2023

Herkese merhabalar!! Algoritma ve programlama dünyası serisinin bir önceki bölümünde programlama dillerinde döngüleri yapısında sıklıkla kullanılan break ve continue anahtar kelimelerinden bahsettik. Bu yazıdan önceki bölüm olan Algoritma ve Programlama Dünyası — Break, Continue Anahtar Kelimeleri yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazıda ise veri tutmak için sıklıkla kullandığımız programlamanın yapı taşlarından biri olan dizi kavramından bahsedeceğiz. Hadi başlayalım.

KAYNAK: introprogramming.info

Diziler, tek bir nesne içinde bir arada tutulan aynı türden veri koleksiyonlarıdır. Aynı türden verileri saklayabilmeleri sayesinde çok değişkenli problemlere çözüm bulmada oldukça yardımcı olurlar. Yapıları gereği elde ettiğimiz faydalara ek olarak, hem daha özlü hem de kodun anlaşılması daha kolay programlar oluşturmamızı mümkün kılarlar.

Dizileri kullanmanın faydalarını daha iyi açıklamak için varsayımsal bir durum oluşturalım. Diyelim ki bir kaynaktan binlerce sayı okunacak ve daha sonra bu sayılar üzerinde bir dizi farklı işlem yapacak bir yazılım geliştirelim. Bu noktada sahip olduğumuz bilgilerle, böyle bir programda binlerce farklı tamsayı değişkeni tanımlamamız gerekecektir. Öte yandan, dizileri kullanırsak, gerekli tüm işlemleri gerçekleştirmesi için tek bir dizi oluşturmamız yeterlidir. Bu bölümde, bunu ve benzer daha fazla örneği gerçekleştireceğiz. Diziler, Java, Python ve C++’da biraz birbirinden farklı tanımlanabilir. Bu nedenle, dizilerin tanımı ve her dilde nasıl kullanıldıkları bağımsız olarak incelenecektir.

C++’da Diziler:

Örnek bir C++ dizi tanımlaması aşağıdaki gibidir:

int main()
{
int array_example[3] = {0,1,2};
}

Sadece tam sayıları tutabilen bir dizi yukarıdaki gibi bir bağlamda tanımlanır. Bir dizi tanımlarken unutulmaması gereken en önemli kural, dizinin boyutunun belirtildiği bölümün köşeli parantezlerle belirtilmesidir. Yukarıdaki dizi tanımında dizinin üç tamsayı tutabileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak üç eleman içeren bu dizi 0,1 ve 2 sayılarını içerir.

Dizilerin elemanlarını başta tanımlamak zorunda değiliz. İstersek sadece dizinin eleman sayısını tanımlar ve noktalı virgül ile satırı bitiririz. Bu gibi durumlarda dizinin ilgili indeksine kodumuzun ilerleyen bölümlerinde ulaşıp oraya istediğimiz atamayı yapabiliriz. Bir örnek aşağıda verilmiştir.

int main()
{
int array_example[3];

array_example[0] = 0;
array_example[1] = 1;
array_example[2] = 2;

}

Dizinin herhangi bir elemanına ulaşmak için onun sıra numarasını bilmek gerekir. Şunu da bilmekte fayda var programlamada genelde sıra numaraları 0'dan başlar. Buda demek oluyorki int array_example[3] = 2; gibi bir ifade kullanamayız çünkü bu dizinin dördüncü elemanına erişmek demektir ve bizim dizimiz üç elemanlıdır.

Dizilerin önceden belirlenmiş bir boyuta sahip olması ve erişilebilir olması nedeniyle dizileri döngülerle birlikte kullanmak mümkündür. Bu nedenle, sadece birkaç satır döngü kodu kullanarak binlerce öğeye sahip bir dizi üzerinde çeşitli işlemler yapmak oldukça kolaydır. İlerleyen makalelerde örnek uygulamar başlığı altında dizilere ağırlıklı olarak odaklanılacak ve spesifik örnekler verilecektir.

JAVA’da Diziler:

C++’daki dizilerde olduğu gibi, Java’daki dizilerin boyutu da tanımlama sırasında girilmelidir ve dizi değerleri kodun ilerleyen kısımlarında girilebilir. Aşağıda örnek verilmiştir:

public static void main(String[] args) {

int [] array_example = new int[3];

array_example[0] = 0;
array_example[1] = 1;
array_example[2] = 2;
}

Python’da Diziler:

Python, diziler için yerleşik desteğe sahip değildir, ancak bunun yerine Python Listeleri kullanılabilir. Ayrıca ek bir kütüphane kurulumu gerektiren numpy arrayler de diziler yerine kullanılabilir. Bu yazıda örnek olarak python listeri verilecektir.

sayılar = [1,2,3]

Görüldüğü gibi pythonda herhangi bir boyut tanımlama işlemi yapmaya gerek yoktur. Eğer liste tanımlamak istiyorsanız ve bu listeyi daha sonra doldurmak istiyorsanız da aşağıdaki gibi bir program kullanabilirsiniz.

sayilar = [0,0,0]
sayilar[0] = 10
sayilar[1] = 11
sayilar[2] = 12

Bu yazıda programlamada dizi kavramını inceledik. Böylelikle teorik kısımları bitirmiş olduk. Bundan sonraki kısımlarda çeşitli uygulamalar yapmaya odaklanacağız. Beğendiyseniz aşağıdaki alkışa istediğiniz kadar tıklayarak yazılarıma destek olabilirsiniz :)

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Serinin bir sonraki bölümünde görüşmek üzere.

Herhangi bir sorunuz olursa veya benimle iletişim kurmak isterseniz tüm sosyal medya hesaplarım aşağıdaki linkte yer alıyor.

--

--