Algoritma ve Programlama Dünyası — Kütüphane Çağırma
Herkese merhabalar!! Algoritma ve programlama dünyası serisinde bir önceki bölümünde JAVA dilinde olan veri tiplerini öğrendik. Bu yazıdan önceki bölüm olan Algoritma ve Programlama Dünyası — JAVA Veri Tipleri yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu yazı da ise programlam dillerinde kütüphane kavramını ve bu kütüphaneleri 3 farklı programlama dilinde nasıl çağırabileceğimiz hakkında konuşacağız.
Kütüphane Nedir?
Bütün programlama dilleri kendilerine has kütüphanelere sahiptir. Kütüphaneler sıklıkla kullanılan fonksiyon, makro ve veri tipleri gibi unsurların tekrar tekrar yazılması yerine, bir yerde tutularak istenildiği vakit çağırılması kavramıdır.
Her programlama dilinin bilgisayara kurulmasıyla birlikte gelen kütüphaneler olmakla birlikte daha sonra geliştirilen ve dışarıdan aktarabileceğiniz kütüphaneler de mevcuttur. Ayrıca siz de kendi istekleriniz doğrultusunda kendi kütüphanelerinizi yazabilirsiniz ve bunları internet ortamında başka geliştiricilere sunabilirsiniz.
Kütüphanelerin avantajlarına şöyle bir örnek verelim. Geliştirdiğiniz 5 adet proje olsun ve bu projelerde sıklıkla aynı yazdığınız fonksiyonları kullanıyor olun. Bu fonksiyonları ayrı ayrı her bir projede yazmaktansa bir kütüphane içerisinde bu fonksiyonları yazıp daha sonra her bir projede bu kütüphaneyi çağırmak daha mantıklı olur. Bu durum ayrıca kod karmaşıklığının önüne geçer ve daha temiz kod yazmanızı sağlar.
Önemli bir Not!! → Kütüphane çağırma işlemleri için kullanılacak kodlar projede en üst kısımda gerçekleştirilir.
C++ için Kütüphane Çağırma
C++’da kütüphane çağırma işlemi include anahtar kelimesi ile yapılır. Örnek bir çağırma işlemi aşağıdaki gibidir.
#include<string.h>
int main() {
// satır 1
// satır 2
}
Yukarıda da görüldüğü gibi kodun ilk kısmında string.h adlı kütüphane çağırılmıştır ve bu include anahtar sözcüğüyle sağlanmıştır.
→ #include<KUTUPHANE_ADI.h>
JAVA için Kütüphane Çağırma
JAVA’da kütüphane çağırma işlemi import anahtar kelimesi ile yapılır. Örnek bir çağırma işlemi aşağıdaki gibidir.
import javax.sql.StatementEvent;
public class Sinif {
public static void main(String[] args) {
// satır 1
// satır 2
}
}
Yukarıda da görüldüğü gibi kodun ilk kısmında javax.sql.StatementEvent adlı kütüphane çağırılmıştır ve bu import anahtar sözcüğüyle sağlanmıştır.
→ import KUTUPHANE_ADI;
Python için Kütüphane Çağırma
Python’da kütüphane çağırma işlemi import anahtar kelimesi ile yapılır. Örnek bir çağırma işlemi aşağıdaki gibidir.
import sys
sys.version #Python'ın sürümünü verir
Yukarıda da görüldüğü gibi kodun ilk kısmında sys adlı kütüphane çağırılmıştır ve bu import anahtar sözcüğüyle sağlanmıştır.
→ import KUTUPHANE_ADI
Bu yazıda kısaca programlamada kütüphane kavramlarını gördük. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Serinin bir sonraki bölümünde görüşmek üzere.
KAYNAKÇA:
https://www.quora.com/What-does-library-mean-in-the-case-of-programming-languages