Algoritma ve Programlama Dünyası — Python Veri Tipleri
Herkese merhabalar!! Algoritma ve programlama dünyası serisinde bir önceki bölümünde C++, Java ve Python dillerinin tarihinden ve kullanıcağımız IDE’lerden bahsettik. Daha sonra bu dillerde önemli konu olan main kavramı üzerinde durduk. Bu yazıdan önceki bölüm olan Algoritma ve Programlama Dünyası — Programlamaya Giriş yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu ve ileriki iki bölümde Python, C++ ve Java dillerindeki veri tiplerinden bahsedeceğiz. İlk olarak Python veri tipleriyle başlayacağız. Hadi hızlıca başlayalım.
Programlamada veri tipi önemli bir kavramdır. Değişkenler farklı türlerdeki verileri depolayabilir ve farklı türler farklı şeyler yapabilir. Python’daki her değerin bir veri türü vardır. Python programlamada her şey bir nesne olduğundan, veri türleri aslında sınıflardır ve değişkenler bu sınıfların örneğidir (nesnesidir).
Değişken tanımlarında diğer diller de olduğu gibi tip belirtmeye gerek yoktur. Bu durumun üstesinden Python kendisi gelir. Python atama yapıldığı anda değişkenin tipini otomatik olarak belirler. Python, aşağıdaki veri türlerine sahiptir:
Sayılar:
Tamsayılar, ondalık sayılar ve karmaşık sayılar Python sayıları kategorisine girer. Python’da int, float ve complex sınıflar olarak tanımlanırlar.
Bir değişkenin veya değerin hangi sınıfa ait olduğunu bilmek için type() işlevini kullanabiliriz.
// Inputa = 5
print(a, "is of type", type(a))
a = 2.0
print(a, "is of type", type(a))// Output5 is of type <class 'int'>
2.0 is of type <class 'float'>
Boolean:
True, False değerlerini taşır özüne indiğimiz zaman esasında bir yada sıfır değerleri taşımaktadır. Python’da bool olarak geçer.
>>> type(True)
<class 'bool'>
>>> type(False)
<class 'bool'>
Buraya kadar gördüğümüz veri tipleri birden fazla veri tipini depolayamayan veri tipleridir. Şimdi biraz da birden çok veri tipi barındırabileceğimiz string, liste, tuple, dictionary ve küme veri yapılarına bakalım (Buradan itibaren göreceğimiz veri tiplerine veri yapıları da denmektedir çünkü veri yapısı; bir veya bir kaç veri tipini kendi bünyesinde tutabilen, depolayabilen veri tipleridir.).
String:
String verileri ardışık Unicode karakterleden oluşur. Kısaca, karakter verilerinin dizileridir diyebiliriz. Python’daki string tipine str denir. Stringler, tek veya çift tırnak kullanılarak sınırlandırılabilir. Açılış sınırlayıcı ve eşleşen kapanış sınırlayıcı arasındaki tüm karakterler dizenin parçasıdır:
>>> print("I am a string.")
I am a string.
>>> type("I am a string.")
<class 'str'>>>> print('I am too.')
I am too.
>>> type('I am too.')
<class 'str'>
Liste Veri Yapısı:
Listeler köşeli parantezlerle [] gösterilir ve elemanlar virgülle birbirinden ayrılır. Listeler sıralı dizilimlerdir. Tuple ve string nesneleri gibi listeler de slicing işlemlerini destekler.
Bir listenin elemanlarına çok kolay bir şekilde ulaşabiliriz. Üstelik listeler mutable (değiştirilebilir) elemanlara sahiptir. Yani bir listenin elemanlarını indeksleri belirterek değiştirebilir veya silebiliriz. Sadece elemanları değil, eleman dilimlerini de silip değiştirebiliriz veya araya eklemeler yapabiliriz. Bir liste nesnesi her tipte veriyi saklayabilir.
Tuple Veri Yapısı:
En yalın haliyle, parantez içinde ve birbirlerinden virgül ile ayrılmış nesneler dizisidir. İndexleri sıfırdan başlar. Elemanları immutabledır yani doğrudan elemanları değiştirip, silemeyiz. Slicing işlemi uygulanabilir ve iç içe kullanabiliririz.
Dictionary Veri Yapısı:
Dict (sözlük) veri yapıları Anahtar:Değer çiftini süslü parantez {} içinde barındırır. Eleman çiftleri birbirinden virgül ile ayrılırlar. Anahtarlar özgün yani unique olmak zorundadır. Sözlük elemanları doğrudan değiştirilebilir (mutable). Ekleme, silme ve okuma gibi işlemler Anahtar:Değer çiftine birlikte uygulanır.
Küme (set) Veri Yapısı:
Küme, sözlükte olduğu gibi süslü parantezler içinde, virgülle ayrılan ve özgün elemanlardan oluşan sırasız bir kolleksiyondur. İndexleri yoktur. Küme elemanlarına pozisyonlarına göre ulaşamayız. Kümeler matematiksel işlemleri destekler.
Bu yazıda Python dilinde olan veri tiplerini öğrendik. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Serinin bir sonraki bölümünde görüşmek üzere.
Herhangi bir sorunuz olursa veya benimle iletişim kurmak isterseniz tüm sosyal medya hesaplarım aşağıdaki linkte yer alıyor.