Dart Programlama Dili Nedir?
Merhaba Arkadaar,
Bugün sizlerle günümüzde aktif olarak kullanılmaya başlanılan google tarafından geliştirilen ve destek verilen programa dilini birlikte inceleyecegiz .
Dart ilk kez Google tarafından 2011 yılında tanıtılan çok maksatlı ve nesne yönelimli, smalltalk tarzını benimsemiş bir programlama dilidir. Google’ın JavaScript’in yerini almasını düşünerek geliştirdiği Dart, sonraları Ecma International’ın çabalarıyla bir standart haline getirilmiştir. Şimdilerde Google’ın Flutter Framework’ü ile ön plana çıkmaya başlayan Dart’ı kullanarak; web sunucuları, web uygulamaları, native mobil uygulamalar ve IoT geliştirmeleri yapılabilmektedir.
Dart, ilk defa Google tarafından duyurulduğunda geliştiriciler tarafından benimsenen bir programlama dili olmayı başaramamıştı. Bunun nedeni; Google’ın Dart’ı bir web programlama dili olarak DartVM aracılığıyla sadece Chrome’da çalışmasını planlamasıydı. Ancak daha sonradan Dart, eski bir programlama dili olan JavaScript’in yerini alması düşünülerek geliştirilmeye başlanmıştır. Esasen birçok açıdan JavaScript’den daha stabil deneyim sunacağı düşünülen Dart’ı öğrenmek, JavaScript’den daha kolaydır.
C, C#, Java ve JavaScript dillerine benzerlik gösteren Dart programlama dili, aynı nesne üzerinde çok sayıda metod çağırmaya yardımcı olan kod dizilimi, Smalltalk üzerinden benimsenmiştir.
Dart Programlama Dilinin Avantajları Neler?
Dart’ın geliştirilmesinin en önemli nedenlerinden biri, JavaScript’in Google tarafından yeterli ve “gerçek bir programlama dili” olarak görülmemesiydi. Kısa vadede Dart’ın parlayan bir yıldıza dönüşmesi bekleyemeyiz ancak uzun vadede Dart’ın tüm internet tarayıcıları ve platformlar tarafından desteklenmesi planlanıyor.
Google’ın resmen 2018 yılında görücüye çıkarmış olduğu Flutter’ın da Dart programlama dilinin kaderi üstündeki etkisi büyük. Flutter Framework’ü kullanarak geliştiriciler, tek bir platform üzerinden iOS ve Android için Native mobil uygulamalar ve arayüzler geliştirebilme şansına sahip oluyor. Ayrı ayrı platformlar için farklı diller öğrenme ihtiyacını ortadan kaldırması nedeniyle, Dart ve Flutter’ın ayrılmaz birer ikili olarak önümüzdeki yıllarda aktif olarak kullanılması bekleniyor.
Dart dilinin en büyük avantajlarından biri ise JavaScript’e veya çalıştığı sistemdeki özgün (native) dile çevrilebilme yeteneği. Dart’a çok yönlülük kazandıran bu özelliği sayesinde, Dart’ın yükselen trend programlama dillerinden biri olabileceğini öngörebiliriz. Söz dizimi açısından Java ve C dillerini andırıyor olması, Dart’ı bu dilleri daha önceden öğrenmiş yazılımcılar için büyük bir avantaj sağlıyor. Diğer taraftan, kolay sözdizimi sayesinde Dart’ın JavaScript’den daha zahmetsiz öğrenebilebileceği kabul görmüş durumda.
Dart’ı tek başına JavaScript’e rakip olması adına geliştirilmiş bir dil olarak görmemeliyiz. Sadece JavaScript rakibi olmaktan ziyade, Dart başlı başına birçok platformda çalışma yeteneğine sahip yeni bir programlama dili. JavaScript ve Node.js gibi web geliştirme alanında rol alırken, Ruby ve Python gibi kapsamlı dillerin de fonksiyonelliğini tek platformda vaat ediyor.
Gerçekçi olmamız gerekirse Dart şu aşamada JavaScript’e rakip olmaktan uzak bir dil. Fakat ardında destekleyicisi olarak Google’ın yer alması, Dart’ı önümüzdeki süreçte Flutter gibi birçok Framework ve projede göreceğimizi işaret ediyor.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.
Kaynaklar